Storm is coming – viccelődhetnénk, ha vicces lenne, hogy a balatoni viharjelző állomással kapcsolatban a legnkább érintettek aggódnak. Például a meteorológiai szolgálat. De Lovász László MTA-elnök is tett lépéseket. Kizárólag a helyi fideszes képviselő elégedett.

A cikk a hirdetés után folytatódikA viharjelzést, ekképpen pedig az életvédelmet veszélyeztetheti, ha egy hatalmas, többlakásos ingatlan épül a balatoni viharjelző állomás szomszédságába – jelentette ki Horváth Ákos, a siófoki obszervatórium vezetője egy minapi konferencián. Hozzátette: ezesetben ötven éves adatsort is kukába dobhatnak.

Ugyanazon a tanácskozáson, ahol a meteorológus aggodalmát fejezte ki, Sógor Csaba, a Miniszterelnökség főosztályvezető-helyettese azt mondta, hogy nincs lehetőség megakadályozni az építkezést, mert jogerős építési engedéllyel szerzett jogot nem lehet elvonni.

Márpedig a siófoki viharjelző állomással szomszédos telekre ?a korábban tervezettnél is nagyobb, többszintes épület megépítésére kapta meg a településképi engedélyt a Molnár Beton tulajdonában lévő Azúr Szórakoztatóközpont Kft?. – értesült a hirbalaton.hu.

Talán éppen egy ma igazán divatos apartmanház épül arra a parti telekre is, mint oly sokra az elmúlt években. Ám, amennyiben valóban felépül, az veszélyeztetheti a viharjelzés pontosságát – állítják a meteorológusok.

?Nemzetvédelmi probléma? 

A balatoni meteorológusok először mintegy öt éve adtak le vészjelzést, akkor szembesültek azzal, hogy a közvetlen Balaton-parti siófoki viharjelző obszervatóriummal szomszédos telek előző tulajdonosa építkezésbe kezdene az üres ingatlanon.

A megfigyelő állomás 1956-ban azért épült a Balatonba benyúló siófoki félsziget északnyugati csücskébe, hogy a lehető legjobb rálátás nyíljék onnan a magyar tengerre, és a lehető legkevesebb zavaró körülmény (például épület) torzíthassa a meteorológiai méréseket.

Az igazsághoz tudni kell, hogy kelet felől azóta beépült az állomás környéke. Az viszont már a múlt, egyelőre nincs mit tenni, a szakemberek viszont éppen ezért nagyon nem szeretnék azt, ha most a nyugati irányból is ugyanez megtörténhetne.

?Az értékes Balaton-parti ingatlan beépítésével a telek délnyugat-nyugat irányból beépítetté válna, ellehetetlenítve a második leggyakoribb uralkodó áramlási irányból jövő hatások (hőmérséklet, légnyomás stb.) korrekt mérését, az adatok ezáltal akár a használhatatlanságig is torzulnának – jelezte az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) több fórumnak is, amikor kiderült: a siófoki építési hatóság az érvényes rendelkezéseknek megfelelve engedélyt adott arra, hogy a szomszédos telek tulajdonosa lakóépületet húzzon föl.

? Az épület mint mesterséges akadály változást okozna a légáramlási viszonyokban, a szélirány, szélerősség és széllökés mérésében. A változások miatt az adatok hosszú távú tendenciák becslésére nem volnának alkalmasak?. 

Egy, a meteorológia álláspontját nemrég összegző, a Szabad Pécs birtokába került dokumentum szerint ?a mérések és megfigyelések elemi fontosságúak a viharjelzés számára. Az elkésett, vagy elmaradt jelzések sportolók, fürdőzők, horgászok és hajósok életét követelhetik, a túlbiztosítás viszont a turizmust és a turizmusból élők életét tehetik tönkre. Zivataros időjárási helyzetekben a Budapest-Paks-Szekszárd háromszögben is csökkenhet a veszélyjelzések beválása. A balatoniak meghatározó adatok a paksi atomerőmű számára készített előrejelzések, terjedési modellek és riasztások készítésekor. Így az ügy már nem környezetvédelmi, hanem jelentős nemzetvédelmi probléma?.

A siófoki önkormányzat annyit tehetett: a szakmai véleményre hivatkozva változtatási tilalmat rendelt el a területre, ami 2016 végén lejárt, így a telektulajdonos (immár kormányhivatalt és bíróságokat is megjárt vita után) bármikor hozzáfoghat az építkezéshez.

Lovász László MTA-elnök is eljárt, hiába

Néhány éve még egy magánszemély volt a viharjelzővel szomszédos balatoni telek tulajdonosa, ő kisebb ingatlant akart építeni, újabban azonban nem ő, hanem a Molnárbeton jelentkezett építési engedélyért a siófoki önkormányzatnál.

A 24. hu-n találtunk is a cégről érdekességet, habár nyilván semmi meglepőt:

?Az Orbán Viktor ?kötélbarátjaként? is ismert Garancsi István érdekeltségébe tartozó Market-csoport egyik tagja, a Moratus Szerkezetépítő Kft. közös céget alapított a Molnárbeton Betongyártó és Kereskedelmi Kft.-vel.?

A közelmúltban Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke is lobbizott a balatoni viharjelzésért; levelet írt az állomás érdekében Lázár János akkori miniszternek, a jelek szerint eredmény nélkül?

?A kormány elkötelezett aziránt, hogy biztosítsa a siófoki obszervatórium további zavartalan működését, akár jogszabályt is módosítanak a cél érdekében? – közölte a Földművelésügyi Minisztérium (ma Agrárminisztérium) az MTI-vel 2017 elején.

Ehhez képest nagyon is egyértelműek voltak a Miniszterelnökséget képviselő Sógor Csaba szavai a minapi siófoki Balaton-konferencián.

Így aztán, úgy tűnik, hiába írta elégedetten Facebook-oldalán nemrég Witzmann Mihály, a térség fideszes országgyűlési képviselője, hogy

?Szintén Siófokot (is) érintő kérdés volt a meteorológiai mérőállomások környezetében történő beépíthetőség kérdése. Az elfogadott előterjesztés révén sikerült elérni, hogy szabályozható legyen a mérőállomások védőtávolsága és a részletes építési feltételek egyaránt?.

A képviselő ugyanis a korábban Balaton-törvénynek nevezett jogszabály idén március 15-én életbe lépett módosítására utalt. Csakhogy a miniszterelnökségi főosztályvezető-helyettes szavaiból következően ez a jelen helyzetre már nem alkalmazható, hiszen

?nincs lehetőség megakadályozni az építkezést, jogerős építési engedéllyel szerzett jogot nem lehet elvonni?.

A kör alighanem bezárult, habár az építkezés még nem kezdődött el az obszervatórium tövében. Csak érdekesség képpen: a siófoki városházán előszedték a létesítménnyel kapcsolatos dokumentumokat. Ezekből az derült ki: volt az ominózus ingatlan a Molé és a balatoni hajózási társaságé is, majd 2004-ben került magántulajdonba.

Az évek során többször módosult a helyi építési szabályzat, de egyszer sem merült fel változtatási igény. Érdekes módon még a szomszédos meteorológiai szolgálat részéről sem?

KategóriákMETÁL