A nemzeti ünnep másnapján, hétfőn, a veszélyhelyzet ellenére is ülésezik a magyar parlament. Az ülés Orbán Viktor miniszterelnök felszólalásával kezdődött. Magyarországra mostantól csak a magyar állampolgárok léphetnek be.

A cikk a hirdetés után folytatódikA járvány három szakasza közül (egyedi, csoportos, illetve tömeges megbetegedés) Orbán Viktor szerint Magyarország még mindig az első szakaszban van, de hamarosan, akár napokon belül következő a csoportos megbetegedés szakasza következik.

Nem ezekkel a szavakkal, de valami ilyesmire utalt közleményében vasárnap a Magyar Orvosi Kamara is, amely rendkívüli intézkedések bevezetését, például kijárási tilalom elrendelését követelte a kormánytól. Igaz, Kovács Zoltán nemzetközi kapcsolatokért és kommunikációért felelős államtitkár a vasárnapi sajtótájékoztatón a MOK közleményét politikai akciónak írta le.

Mivel egyelőre még mindig nincs, és belátható időn belül nem is lesz oltóanyag az új koronavírus ellen, addig az egyetlen esélyünk az, ha legalább megpróbáljuk mérsékelni a vírus terjedését, és ez elsősorban a “kontaktok”, a társas találkozások számának csökkentését jelenti. És ezt meg is teszik, ezért vezettek be és vezetnek be korlátozó intézkedéseket és hirdették ki a veszélyhelyzetet.  

Az élet tehát egészen biztosan nem olyan lesz a következő időszakban, mint ahogyan azt eddig megszoktuk, fogalmazott a miniszterelnök.

Mint a kormányfő mondta, a magyarság már nagyon sokszor került nehéz helyzetbe, és a történelmi tanulság mindig az volt, hogy a legnagyobb bajból is van mód kilábalni, de arra csak akkor van igazi esély, ha összefogunk, ha a „a közös cselekvés és nemzeti összefogás útját járjuk”.

Hétfőn a központi koronavírus operatív törzs a következőkről döntött.

Magyarország határait a személyforgalom előtt lezárják. Mostantól kezdve Magyarország határain kizárólag magyar állampolgárok léphetnek be.

Megszüntetik az eddig is inkább iránymutatásként értelmezhető 100 fős limitet, a szórakozóhelyeknek és a  moziknak be kell zárniuk.

A kávézók és az éttermek csak 15 óráig tarthatnak nyitva, azt követően be kell zárniuk. 

A nyilvános rendezvényeket ma éjféltől betiltják.

Az országot komoly munkanélküliségi hullám fenyegeti, a magyar költségvetést is újra kell tervezni. A kormány segít megvédeni a munkahelyeket.

A vírus egy láthatatlan és ismeretlen ellenségként rontott ránk, amely rendkívül gyorsan terjed és fertőz.

Nem töltődik be a kormányzati koronavírus oldal

Már korábban is voltak gondok a kormányzati koronavírus oldallal, de az elmúlt fél órában valami komolyabb leállás lehet, mert nem töltődik be. A reggeli friss adatok szerint mindenesetre 39-ra nőtt a hazai koronavírus-fertőzöttek száma.

Frissítés (14.20): Újra működik a kormányzati oldal, továbbra is 39 igazolt megbetegedést mutat a számláló.

KategóriákMETÁL