Az egyik legbefolyásosabb kormánytag volt, naponta milliók láthatták a képernyőn, most mégis mezei képviselőként szerepel a legtöbbet: méghozzá saját Facebook-oldalán. Nem kell sajnálni Lázár Jánost, néhány kiemelt projekt, meg kormánybiztosi cím így is dukál, de a kormányinfók sztárja szépen újraépíti az imidzsét.

A cikk a hirdetés után folytatódikNagyon nehéz nap lehetett Lázár János életében 2018. március 2. Mindössze egy nappal korábban hozta létre hivatalos Facebook-oldalát, de máris három videóval jelentkezett. A szerepléssel nem lehetett gond, nem is nagyon tudok olyan helyzetet elképzelni, ahol Lázár János ne tudna megszólalni, de saját bevallása szerint is sokáig tiltakozott a közösségi médiás jelenlét ellen. Ekkor azonban – az országgyűlési választás hajrájában –  elszánta magát, és nem csak első interjúalanyának, de minden facebookosnak bemutatkozott:

Streamable – free video publishing

Check out this video on Streamable using your phone, tablet or desktop.

via

Csodás új vlog-karrier kezdődött ezen a napon: az azóta eltelt alig több mint egy év alatt több mint 300 videó került fel a képviselő oldalára. Azt csak sejthetjük, hogy az elhatározáshoz köze lehetett Márki-Zay Péter polgármesteri beiktatásánák is, amire pont egy nappal később került sor. A legalább 20 éve fideszes – a város jóval korábban is jobbos volt, csak a Fidesz nem –  fellegvárnak számító Hódmezővásárhely elvesztése nem erősítette a Miniszterelnökséget vezető miniszter, és a Csongrád megyei települést korábban 10 évig irányító polgármester pozícióit.

Streamable – free video publishing

Check out this video on Streamable using your phone, tablet or desktop.

via

A Facebook aktív használata teljesen logikus lépésnek tűnik, valóban meg kellett találnia az új kommunikációs csatornát, amivel elérheti a zembereket. Ráadásul, ahogy a 444 a mai cikkében is fogalmazott: Lázár ?egyike azon keveseknek, akik törekednek arra, hogy önálló politikai bázisuk legyen a Fideszen belül”.

Úgy tűnik, hogy az is rögtön az elején eldöntött kérdés volt, hogy a volt miniszter elsősorban videókkal kommunikál majd. Kommentekre is így válaszol. A vloggerektől nem idegen stratégia ez utóbbi sem. Ahogy az sem, hogy milyen szembetűnő fejlődésen, ment keresztül a politikus “csatornája”. A kezdeti rosszul megvilágított, kicsit esetleges kamerakezelés helyébe profin komponált opuszok és improvizatív szösszenetek léptek. A minecraft gameplay videótól az influencer marketingig tartó fejlődéstörténetekhez hasonlít ez – csak közben ugye végig egy politikai termékről beszélünk.

A fejlődés szembetűnő, de nem azt jelenti, hogy ne lett volna rögtön az elejétől koncepció és költségvetés a projekt mögött, hiszen már alig 2 héttel a csatorna indulása után született az eddigi legnagyobb közönségsiker. Az árja Wien elvesztéséről szóló párperces videó nézettségét azóta sem tudta überelni, de hát a téma nem csak a hazai közönségnek adta el magát.

Olyan helyen jártam Bécsben, ahol kézzel tapintható a bevándorlás következménye.

Olyan helyen jártam Bécsben, ahol kézzel tapintható a bevándorlás következménye. – Coub – GIFs with sound by Ervin Gűth

Azóta csak egyszer sikerült igazán megközelíteni a csúcsot, a Királyvárban tett látogatással, amiben akadt baranyai vonatkozás is.

A jelenlegi miniszterelnök bevallottan évtizedekre tervez a rendszerével. Az ellenzék és az összmagyar társadalom állapotát tekintve – és a világfolyamatokkal csak minimálisan számolva – erre elég jó esélyekkel pályázik. Azonban ebben az esetben is fel kell merülnie az öröklés kérdésének. Már a második Orbán-kormány idején is gyakran bukkant fel Lázár neve, mint lehetséges utód, ezt a képet pedig a politikus saját maga is erősítette. Részben talán ezért is került a hátsó sorba. De legutóbb még az ős-fideszes – és ezzel illiberálisnak kevéssé mondható – Bozóki András szerint is Lázár János lenne a jobb választás. Az állítást gyengíti, hogy nem tartja túl sokra Orbán kormányfői tevékenységét, inkább a hatalomtechnikáját dicséri.

Mindenesetre annak ellenére, hogy a kívülről sokszor teljesen egységesnek, rémisztően egysíkúnak tűnő pártban, azért csak vannak hatalmi törésvonalak. A csiki-csuki nem mindig láthatóan zajlik, de az önkormányzati választások és az idő sok mindent megmutatnak majd. És az is beszédes, ahogy Lázár János leköszönt: ?én még tíz év múlva is csak ötvenhárom éves leszek?. Amúgy új seprűje már van:

KategóriákPOP PUNK