Úgy tűnik, finoman szólva nem felhőtlen az ellenzéki pártok és Mellár Tamás független, de az MSZP-P-frakcióban ülő pécsi országgyűlési képviselő viszonya. Megpróbáltunk utánajárni, mi történt a háttérben az elmúlt hónapokban, hogyan jutottunk odáig, hogy Mellár a Fidesz B-tervének nevezte Péterffy Attila független polgármesterjelöltet és kemény szavakkal kritizálta az öt ellenzéki pártot, amelyek nemrég bejelentették, hogy Pécsett közös képviselő-jelölteket indítanak ősszel.

A cikk a hirdetés után folytatódikBár a ma délutáni Mellár-sajtóközlemény valamivel tisztább vizet öntött a pohárba, azért maradt még számos megválaszolatlan kérdés. Felvettük a kapcsolatot az érintett pártok helyi vezetőivel, akik sok mindent elmondtak a Szabad Pécsnek arról, hogyan élték meg az elmúlt nagyjából fél év eseményeit, háttértárgyalásait. Ebből összeraktunk egy képet, ami talán segít megérteni, mi miért történt.

Kezdjük a kulcsszereplővel, Mellár Tamással, aki azt mondta az ellenzéki pártokról az önkormányzat lapjának, a Pécsmának és a Szabad Pécsnek is, hogy helyben már leosztották egymás közt a képviselői helyeket és ehhez a ?mutyihoz? ő és a Mindenki Pécsért egyesület nem kíván asszisztálni.

?Mondtam, hogy ebbe így mi nem megyünk bele, mert az volt az alap elképzelésünk, hogy minden egyes körzetben lehessenek képviselőjelölt-jelöltek, majd azok közül egyet előszűrésen kiválasszunk? – mondta lapunknak a képviselő.

Momentum: Mellárral nem lehetett kommunikálni

Úgy tudjuk, Mellár Tamás ősszel külön-külön leült ugyan a pártok helyi vezetőivel, közös megbeszélésre viszont nem került sor. A Momentummal például novemberben tárgyalt. Péderi Tamás pécsi elnök a Szabad Pécsnek elmondta, az országgyűlési képviselő azon a megbeszélésen említett pár szempontot a leendő ellenzéki képviselők kiválasztása kapcsán, volt, amelyiket el tudták fogadni a momentumosok, volt, amelyiket nem. Akkor abban maradtak, hogy lesz egy nagy közös, összpárti egyeztetés még 2018-ban az őszi önkormányzati választásról, ám ilyenre Péderi szerint nem került sor.

A pártok helyi képviselőitől származó információink szerint ez nem rajtuk múlott, hanem Melláron, aki semmiféle látható aktivitást nem mutatott a képviselőjelöltek vagy a polgármesterjelölt castingja kapcsán. Péderi Tamás kiemelte, a képviselő az ő leveleikre, megkereséseikre például rendre nem válaszolt.

Úgy tudjuk, a helyi ellenzéki politikusoknak nem volt bajuk azzal, hogy Mellár informálisan kinevezte magát a helyi ellenzék vezetőjének, ahogy azzal sem, hogy azt szerette volna, hogy az ő ?védnöksége? és felügyelete alatt egyeztessenek a pártok a jelöltekről. Helyi ellenzékiek szerint szó sem volt arról, hogy a Mindenki Pécsért Egyesület jelölteket indítana ősszel.

Az első összpárti megbeszélésre Mellárral január 3-án került sor, egy nappal azelőtt, hogy Péterffy Attila a nagy ellenzéki tüntetésen bejelentette indulását. Résztvevőktől tudjuk, hogy Mellár ott már fel volt háborodva Péterffy másnapi akciója és a három párt (MSZP, DK, Momentum) mögötte való felsorakozása miatt. Ennek ellenére abban maradtak, hogy január végéig Mellár előáll a közös ellenzéki képviselőjelöltek kiválasztására vonatkozó elképzeléseivel, amit a pártok már őszre vártak. Információink szerint egyáltalán nem zárkóztak el a pártok attól, hogy civil jelöltek is legyenek a 18-as közös listán, Péterffy Attila is szorgalmazta ezt. Mivel azonban továbbra sem történt semmi, és Mellár nem igazán reagált a megkeresésekre, a pártok leültek Péterffyvel és nélküle is egyeztetni.

Állítják: nincsenek még leosztva a képviselői helyek

Az április 4-ei, az összefogásról szóló nagy ellenzéki bejelentés forrásaink szerint a közvéleménykutatások szerint gyengélkedő LMP-nek volt igazán fontos, a többi pártnak megfelelt volna, ha erre csak a májusi európai választások után kerül sor. Ezért történt, hogy a sajtótájékoztatón Keresztes László Lóránt vitte a szót. Azért sem volt az LMP-n kívül a többieknek sürgős a bejelentés, mert Mellár állításaival ellentétben a pártok még nem egyeztek meg az őszi képviselőjelöltek személyéről, és ez a helyzet információink szerint a mai napig nem változott. Tehát Mellár Tamás elvileg még most is csatlakozhatna az ellenzéki összefogáshoz, hiszen még nem történt meg a jelöltek kiválasztása.

Gulyás Emil, az MSZP pécsi elnöke a Szabad Pécsnek elmondta, az MSZP valóban tárgyalt Mellár Tamással és szóba került a jelöltek mérése is. Az MSZP korábban sem, most sem és később sem zárkózik el attól, hogy a saját jelöltjeik előválasztáson mérettessenek meg, mert biztosak abban, hogy jó jelöltjeik vannak.

Gyimesi Gábor, a Jobbik pécsi városházi képviselője megkeresésünkre azt mondta, hogy meglepte Mellár Tamás nyilatkozata, a koordinált jelöltállítás bírálata, hiszen éppen az a célja, hogy egy ellenzéki jelölt maradjon a Fidesz jelöltjeivel szemben. Nem kaptak előzetesen semmilyen kritikai észrevételt az ötpárti egyeztetésről sem a Mindenki Pécsért Egyesület, sem Mellár Tamás részéről.

Kunszt Márta, a Demokratikus Koalíció pécsi elnöke csak annyit kívánt mondani, hogy az országgyűlési választásokon a DK teljes bizalommal volt Mellár Tamás iránt, sajnálják, hogy ez részéről nem kölcsönös.

Keresztes László Lórántot, az LMP társelnökét este sikerült elérnünk, azt mondta, szombaton 8.30 után örömmel áll rendelkezésünkre. A Népszavának a következőket nyilatkozta: ?Sok mindenben igaza van Mellárnak. Sem az LMP, sem a Jobbik nem támogatja Péterffyt, ez nem lehet véletlen. A terveink szerint viszont néhány héten belül színre lép egy alkalmas közéleti szereplő Pécsen. Nyár végén pedig közvélemény-kutatással döntenénk el, hogy ki a legalkalmasabb a város vezetésére.?

Péterffy és Mellár

Péterffy Attila is megszólalt Mellár nyilatkozatai kapcsán. A Népszavának azt mondta: ?Én is alapítója vagyok a Mindenki Pécsért Egyesületnek és azért nem kedvel Mellár, mert mindig elmondom neki a véleményemet. Mellár nagyon hiú ember, a helyi és az országos pártvezetők pedig nem mernek fellépni ellene.? Mellár erre az újságírónak elmondta, Péterffy egyszer nyolc-tíz ember előtt azt mondta neki: ?Vigyázz mit mondasz, mert minden beszélgetésünket felveszem.? ?Ez a mondat nem segített a kapcsolatunkon? – fogalmazott Mellár.

Ha Hoppál Péter, a Fidesz pécsi elnöke esetleg elolvasta ezt a cikket, akkor valószínűleg így reagált:

Hoppál Péter mosolyog

Hoppál Péter mosolyog – Coub – GIFs with sound by Ferenc Nimmerfroh

KategóriákMETÁL