Ismét lesz Munkácsy-kiállítás Pécsett, értesült a hírről a Szabad Pécs. Május közepétől novemberig lesznek láthatók a legismertebb magyar festő alkotásai a Zsolnay-negyedben. Igaz, erről a közvélemény mostanáig mit sem tudott.

A cikk a hirdetés után folytatódikMájus 17-én Munkácsy-kiállítás nyílik Pécsett, a Zsolnay Kulturális Negyedben lévő m21 Galériában, értesült a hírről a Szabad Pécs. Lapunk úgy tudja, hogy a tárlat novemberig lesz látható a Zsolnay-negyedben. Ott egyébként jelenleg Bullás József festőművész Időkerék című, majdnem hetven műből álló, eddigi alkotói tevékenységet bemutató tárlata látható március eleje óta, egészen május 12-ig. (22,50h – megj.: javítottunk a szövegben, helyesen: mintegy hetven műből álló)

A Szabad Pécs információja szerint Bullás József tárlatát tervezetten egy másik kiállítás követte volna, de a közelmúltban változott meg az eredeti elképzelés ? így mostanra már egy Munkácsy-kiállítás berendezésének az előkészületei kezdődtek meg.

Azt viszont egyelőre nem tudjuk, hogy milyen alkotások érkeznek az életműből, honnan származó képek jönnek, és azt sem, hogy szám szerint hány mű lesz látható, de az gyakorlatilag biztosnak tűnik, hogy a trilógia nem lesz látható. Ahogyan az sem ismert jelenleg még, hogy mikor és hogyan jött a képbe a Munkácsy-kiállítás lehetősége, ki fizeti a tárlattal kapcsolatos költségeket, mennyi pénzt, milyen konstrukcióban, milyen látogatószámokra készülnek, mikortól válhat nullszaldóssá stb.

Az m21 Galéria épülete a Zsolnay Kulturális Negyedben
Fotó: Cseri László

Munkácsy főművét (vagy főműveit), a trilógiát Pécsett egyedülálló kiállítás keretében már láthatta a nagyérdemű, 2010-ben, amikor Pécs Európa (egyik) Kulturális Fővárosa  volt. Meg kell jegyezni, hogy akkor Munkácsy Ecce Homo, Golgota és Krisztus Pilátus előtt című monumentális festményeit a Pécs főterén álló Nagy Lajos Gimnáziumban mutatták be, a gimnázium dísztermében, nem éppen a legideálisabb körülmények közt, és akkor még nagyon finoman fogalmaztunk. Habár az is igaz, hogy akkoriban kényszermegoldást kellett hozni, éppen azért, mert a 2010-es EKF-évhez kötődő beruházások egy része nem készült el időben, egyebek mellett a nagy kiállítótér sem. És az is igaz, hogy a gimnáziumi dísztermet ugyan megnövelni nem tudták, de 30 milliós plusz költségen a megfelelő biztonsági és klimatizálási feltételeknek eleget tettek, sőt a legjobb hatás érdekében még “angolvörös” színűre is kifestették a falakat.

A Zsolnay-negyedben lévő m21 Galéria a méretek tekintetében kifejezetten jó, sokkal ideálisabb helyszín lenne a trilógia bemutatására, csakhogy jelen pillanatban egyéb más, elsősorban az őrzésre, és a képek megvilágítására vonatkozó, legideálisabb feltételeknek egyelőre nem tudnak eleget tenni a tudomásunk szerint, hiába volt a legnagyobb, 12,5 milliárdos beruházása a Zsolnay-negyed a pécsi EKF-évnek. 

A Zsolnay-negyed honlapján egyelőre nem szerepel a Munkácsy-kiállítás az időszakos tárlatokat soroló programok között (és másutt sem)
Képernyőfotó: http://www.zsolnaynegyed.hu – 2019. 04 . 15. 07.52h

A Szabad Pécs tippje éppen ezért az, hogy a trilógiát biztosan nem fogják kiállítani, arra azonban talán arra van némi remény, hogy az idei Munkácsy-tárlat a 2006-ban, a Pécsi Galériában már bemutatott Munkácsy ? Képek Amerikából című kiállítás anyagát, vagy akár annak csak egy részét felvonultassa. Akkor, 14 éve 32 alkotást mutattak be Pécsett a baranyai megyeszékhelyen, amit két hónap alatt 50 ezren láttak. Az sem kizárt persze a fentiek miatt, hogy az alig több, mint egy hónap múlva megnyíló tárlat vázát inkább rajzok, mintsem nagyon értékes olajfestmények jelentsék.

Lapunk úgy tudja, hogy a kiállítás szervezője, vagy egyik szervezője a Zsolnay-negyedet is működtető Zsolnay Örökségkezelő NKft. lesz.

Egy átfogó Munkácsy-kiállítás mindenképpen esemény, és egészen biztos, hogy nem csak a pécsiek, vagy a megyében élők számára lehetne érdekes, de – éppen az alkotó miatt – még egy olyan kiállítás is, amelyben néhány festmény mellett a nagyközönség előtt kevésbé ismert rajzok láthatók.

Ugyanakkor az még ebben az esetben is több, mint szokatlan, hogy egy komoly kiállítás alig egy hónappal a megnyitója előtt egyáltalán ne legyen propagálva. Sőt, olyannyira friss a Szabad Pécs értesülése is, hogy egyelőre még a Zsolnay Kulturális Negyed hivatalos oldalán sem lehet róla semmit sem találni a programok között, hivatalos közleményt sem kapott róla a sajtó (illetve nem tudunk erről). Azt viszont biztos forrásból tudjuk, hogy a kiállítást május 17-én megnyitják.

Nem kell ahhoz kulturális menedzsernek, fesztivál- vagy kiállításszervezőnek lenni, hogy egy kiemelt tárlatnak propagálása szokásosan jóval az esemény előtt megkezdődik. Főleg azoké, amelyek esetlegesen nemzetközi szinten is érdekesek lehetnek. Az ilyenek esetében az általunk megkérdezett szakemberek szerint akkor járnak el helyesen a szervezők, ha a kiállítás évét megelőző év őszén, nagyjából októberig elküldik a programtervet és kiállításajánlót a nemzetközi szakmai lapoknak, szemléknek, turisztikai kiadványokkal, ajánlókkal foglalkozó intézményeknek és szerkesztőségeknek. Sőt, a magyarországi általános iskolai és gimnáziumi tavaszi és nyár eleji osztálykirándulások szervezése is szokásosan megtörténik már az előző évben.

A Szabad Pécs cikkünkkel egyidőben természetesen megkeresi a Zsolnay Örökségkezelőt is, hogy érdeklődjünk a kiállításról, és annak részleteiről.

Frissítés 9.45h

A Szabad Pécs egyelőre nem kapott információt a ZSÖK-től a Munkácsy-tárlatról, de nem hivatalos, viszont biztos és új forrásból arról értesültünk, hogy valóban a Pákh Imre-féle, 2006-ban már Pécsett járt (és az országban már sok helyen bemutatott) Munkácsy-tárlat térhet vissza. Lapunk értesülése szerint a kiállításnak a kölcsönzési díja akár többszöröse is lehet a galéria eddigi éves költségvetésének. Azt is meg kell jegyezni, hogy az m21 Galériát nem múzeumi, hanem kortárs művek bemutatására hozták létre.

Frissítés 12.00h

Válaszolt a ZSÖK NKft. a megkeresésünkre, annyit írtak, hogy a kiemelt programokról a Zsolnay Örökségkezelő sajtóközleményben 
informálja a sajtót, így szíves türelmet kérnek a hivatalos 
tájékoztatásig.

KategóriákJAZZ