Két újságíró ellen indított magánvádas büntetőeljárást még tavaly áprilisban, mert azok egy Szabad Pécs-cikket osztottak meg a privát Facebook-oldalukon.

A cikk a hirdetés után folytatódikTavaly júliusban számoltunk be arról, hogy magánvádas büntetőeljárást kezdeményezett a Zsolnay Örökségkezelő és a pécsi múzeumok volt gazdasági vezetője, mert szerinte a Revizor újságírói rágalmazták. Az Átlátszó mai cikke szerint az abszurd ügynek azért lett vége, mert a bíróság felszólítása ellenére sem jelölte meg, hogy pontosan mely kijelentéseket sérelmezte.

Csáki Judit és Jászay Tamás színikritikusok, a Revizor portál munkatársainak “bűne” annyi volt, hogy a privát Facebook-profiljukkal olyan cikket osztottak meg, amik Magyar Attila munkásságával foglalkoztak. Konkrétan a Szabad Pécs 2018-as cikkét, ami a Pécsi Stop anyagára hivatkozott. Az újság tényfeltáró anyagban írta meg, hogy a Pécsi Országos Színházi Találkozót szervező POSZF Kft. – aminek Magyar Attila még most is ügyvezetője a cégadatok szerint – milyen furcsa szerződéseket kötött. Konkrétabban: a nettó jegyárbevételekkel és különféle megbízásokkal, 2018-ban és 2019-ben összesen 118 millió forintot sikerült a POSZF-nak egy olyan cégbe átpumpálnia, amelyet 2017-ben a színházi szervező cég, a POSZF vezetői alapítottak. Az ügy miatt még Páva Zsolt rendelt el vizsgálatot.

Szóval még egyszer: nem is a cikkeket, hanem az Revizor újságíróinak Facebook bejegyzéseit látta problémásnak a POSZF ügyvezetője, hiszen a cégadatok szerint még mindig ő képviseli a többségi tulajdonos Zsolnay Örökségkezelőt.

2019 áprilisában Csáki Judit és Jászay Tamás idézést kapott a Pécsi Járásbíróságtól, mert Magyar Attila, a POSZF ügyvezetője feljelentette őket rágalmazásért a 2018. októberi privát Facebook-bejegyzéseik miatt. Magyar a feljelentésben azt írta, hogy Csáki és Jászay megsértette az ő becsületét, a társadalmi megbecsülését, a róla kialakult kedvező értékítéletet, és az emberi méltóságát – mindezt ráadásul 2-4 ezer ember előtt, ugyanis mindkettőjüknek 2 ezernél több ismerőse van a közösségi oldalon.

Most azonban az újságírók végzést vehettek készhez, ugyanis a Pesti Központi Kerületi Bíróság november végén törvényes vád hiányában megszüntette az ellenük folyó büntetőeljárást.

A fejleményről az Átlátszó számolt be. Azt is írják, hogy a megszüntetés részletes indoklása a feljelentéshez hasonlóan szintén szappanoperába illő. A bíróság 2019 októberében hiánypótlásra szólította fel Magyar Attilát, melyben kérték, hogy jelölje meg pontosan “a vád tárgyává tett cselekményt”, vagyis határozza meg szó szerint az általa sérelmesnek vélt mondatokat. A vádló és jogi képviselője a megadott határidőig nem tettek eleget a felhívásnak. Magyar tehát nem jelölte meg, hogy konkrétan mely kijelentéseik miatt perli Csákit és Jászayt rágalmazásért, ezért a bíróság megszüntette az ellenük folyó eljárást.

KategóriákMETÁL