Nem szokványos álláshirdetést tett közzé a Facebookon csütörtökön Pozsgai Zsolt. A pécsi származású író és rendező, több mozi- és tévéfilm rendezője, forgatókönyv- és drámaíró, dramaturg a kulturális Tao megszűnése miatt maradt állás nélkül. Pozsgai Zsolt írta és rendezte egyebek mellett például a Zsolnay-család életéről és a gyár felépítéséről szóló , A föld szeretője című mozit.

A cikk a hirdetés után folytatódikElveszítette eddig állandó, így a megélhetését adó munkáját és jövedelmét a pécsi származású, de már ey ideje a fővárosban dolgozó író-rendező-dramaturg, Pozsgai Zsolt. A forgatókönyvíróként és rendezőként is többszörösen díjazott művész elkeseredett, és ismertsége, eddigi pozíciói miatt is nem szokványosnak mondható álláskeresési posztot közölt a Facebookon csütörtökön délelőtt.

A történetben még egy csavar van, Pozsgairól közismert jobboldalisága, és az, hogy a fideszes kulturkampfnak finoman szólva sem a hozzá hasonló művészek álltak és állnak a célpontjában. Sőt az utóbbi időben az egyházi témájú műveivel a nemzetközi elismeréseket., mondhatni futószalagon szállította, amire lehetett a polgári-konzervatív körökben is hivatkozni, hiszen a magyar filmek témája és az abban való iránymutatás külön toposza lett a NER kulturális témákban magukat szakavatottnak valló megmondóembereinek. Ilyen volt, lehetett például a reformációról szóló Megszállottak, ami több díjat is elnyert a világban, az előbbi kettőn kívül például EZT is.

Ugyanakkor az eset megmutatja, hogy a kulturális Tao kivezetése igenis nagyon komoly következményekkel járhat. Mert bár ígérték, hogy majd lesz helyette más rendszer, és még a szakmában dolgozók egy része is azt mondta, hogy maga a szisztéma megérett a frissítésre, de ettől még lesznek áldozatok mindenképpen, és az átmeneti időszakot is túl kell élni.

Állást keres Pozsgai Zsolt

A lényeg azonban talán az, hogy rendszerszintű beavatkozás történt a hazai kultúra támogatási szerkezetébe, átalakítás címszó alatt, és most úgy alakult, hogy éppen a munka ünnepe utáni első napon kiderült, annak akár a kulturális kormányzatnak is kedves, nemzetközi elismertségű szakemberek is áldozatául eshetnek.

Pozsgai Zsolt volt az is, aki nem csak a Zsolnay-filmet írta és rendezte meg, de más baranyai-pécsi témát is feldolgozott, A mecseki láthatatlanok történetét például.

KategóriákJAZZ