Ma lett volna Pécsett közgyűlés, ahol döntöttek volna sok más mellett a PNSZ igazgatói pályázatáról is. Azaz vagy a kinevezésről vagy a pályázat visszamondásáról. Az ismét bevezetett különleges jogrend miatt azonban a polgármester dönt, formálisan mindenképpen. Sajtóinformáció szerint Péterffy Attila Lipics Zsoltot nevezte ki. Rázga Miklós 2021. február 15-ig marad igazgató, Lipics utána veheti át a teátrum vezetését.

A cikk a hirdetés után folytatódik



Pécsett volt előzetes online megbeszélés a képviselőkkel, ez kiderült ma reggel Péterffy Attila posztjából. Ott pedig formálisan ugyan, de szavazás is történt a napirendekről (illetve hát megtárgyalandó döntésekről).

A Szabad Pécs úgy tudja, hogy a 26 szavazásra jogosult képviselőből 19 fő Lipics Zsolt kinevezésére szavazott, és a bírálóbizottság is őket ajánlotta, méghozzá meggyőző többséggel. Sőt, a társulat tagjai, a PNSZ dolgozói is őket támogatták (úgy tudjuk, kb. a dolgozók fele szavazott, de ott már a szavazók kb. 80%-a a helyi, személyesen, jól ismert pályázókat támogatta).

Sajtóinformáció szerint Péterffy Attila Lipics Zsoltot nevezte ki, azaz a Lipics Zsolt és Vidákovics Szláven páros által benyújtott, és a bírálóbizottság által is ajánlott pályázatot hozta ki győztesnek.

A 19 igen szavazatot lapunk nem hivatalos forrásból tudta meg, ugyanakkor a polgármester döntéséről egy hivatalos információ is megjelent, méghozzá a pécsi önkormányzat cége által fenntartott Pécsma.hu-n. Egyfajta interjú jelent meg a színidirektori kinevezés kapcsán Péterffy Attila pécsi polgármesterrel.

A Szabad Pécs nem kapott hivatalos értesítést a cikk megjelenése előtt a döntésről, attól tartunk más helyi médiumok sem. Emlékeztetőül: békeidőben ilyen esetben a zárt ajtós közgyűlési döntés után újra megnyitják a nyilvános ülést, és a döntés részleteit és indoklását mellőzve elmondják, hogyan szavaztak, milyen döntés született.

Itt abból a szempontból több történt, hogy a megjelent írás kitér a döntésre is, de a közgyűlési döntés nyilvános kihirdetésekor minden újság egyszerre értesül róla, sőt a közgyűlést tévén vagy online adáson keresztül követők is éppen ugyanakkor.

A háttérről szólva a polgármester beszélt arról is, amiről a Szabad Pécs korábban több cikkben is utalt, hogy mi lettvolna, ha adott esetben az önkormányzat önhatalmúlag a bírálóbizottsági döntés ellenében határoz, azaz nem azt nevezi ki, akit a bizottság ajánlott. Az EMMI-vel kötött közös működtetési megállapodás alapján ez a megállapodásban vállalt kötelezettség megszegését, a szerződés felmondását, azaz az állami támogatástól való elesést is jelenthette volna. Csupán abban az esetben lehetett volna „kockáztat nélkül” eltérni az ajánlástól, ellenkező döntést hozni, ha arról előzetesen tájékoztatja a városvezetés az EMMI-t, és sikerül is elfogadtatniuk az álláspontjukat.

Péterffy a Pécsma-cikben elmondta: az állam ma a pécsi színház fenntartásának nagyobbik részét, évi 520 millió forintot áll a költségekből. Azt is elmondta, hogy a kormányoldalnak a 9 fős bírálóbizottságban 6 fővel eleve többsége volt a grémiumban.

„A kormány által kialakított jogszabályi környezet egyértelművé tette: vagy azt a jelöltet választjuk, akire rámutatnak, vagy gyorsan kitaláljuk, hogy honnan teremtünk elő a város mai gazdasági helyzetében évi plusz 520 millió forintot a színház működtetésére. (…) Alaposan megvizsgáltuk: nincs kiskapu, nincs időhúzás, és nincs felesleges 520 milliója Pécsnek.” – fogalmazott Pécs polgármestere.

Arra kérdésre, hogy kompromisszumos vagy diktátum kikényszerítette döntés született-e, úgy felelt, hogy a fentiekre önmagában valóban nehéz lenne kompromisszumként tekinteni, ugyanakkor arra már igen, hogy a pályázati kiírás jó versenyt, komoly pályázatokat generált. Olyanokat, hogy szinte bárkit választottak volna, azzal nem veszített volna Pécs, a pályázatok minőségi, előremutató színházat ígértek.

Végül a magát nem színházértőnek bemutató polgármester azt mondta, hogy Lipics Zsolt és Vidákovics Szlávan pályázata sokat ígér, „és sokak szerint nívós, szakmai anyag lett”. Ő maga pedig biztosan mindent megtesz azért, hogy a vezetők végre is hajtsák az ígért programot.

Péterffy szerint a pécsi értelmiség álláspontja nem egyértelmű, ahogy a várost vezető frakciók véleménye is sokáig megosztott volt. Az viszont szerinte egyértelmű – és ezt Lipics Zsolt számára is teljesen világossá tette –, hogy elgondolkodtató, edukáló darabokra is vágynak a pécsiek.

Elvárás az is, hogy a pécsi újra bekerüljön az ország színházainak vérkeringésébe, és nyitott teátrum legyen – az pedig nem fordulhat elő újra, hogy Pécs valamelyik kulturális intézményéből kitiltsanak egy Alföldi-darabot. Emellett azt az elvárást is megfogalmaztaa, hogy a színház működésének anyagilag is hozzá kell járulnia az épület jövőbeni felújításához. Röviden, egy fenntartható, a mostaninál nívósabb színházat vár a mostani vezetéstől.

KategóriákJAZZ