El kell ismerni, hogy a város a korábbi évektől eltérően most nem hiányt halmozott fel, hanem nagyon komoly összeget takarított meg, mondta Kővári János, az ÖPE elnöke sajtótájékoztatón, még szerdán.

A cikk a hirdetés után folytatódikUgyanakkor bár Kővári szerint nyilvánvaló, hogy ez az államkincstár felügyeletének is köszönhető, elsimerés és köszönet illeti a megtakarítás miatt a városi intézmények és cégek vezetőit, és az ott dolgozókat, mert visszafogottan költöttek, takarékoskodtak.

Mindez a 2018-as költségvetés ma tárgyalandó zárszámadásakor derült ki, merthogy 4,5 milliárdos megtakarítás keletkezett.

?Soha nem volt még ilyen összeg? – fogalmazott. Sőt, igazán még pozitívban sem volt a szaldó.

Kővári János azért arra is emékeztetett, hogy az ÖPE már 2017-ben jelezte, hogy gond lesz a költségvetéssel, szerinte ezt a többi ellenzéki párt nem tette meg úgy ahogyan ők, hogy megoldási javaslatokat is előterjesztettek.

A pozitív fejlemény miatt az ÖPE csütörtökön, a közgyűlésen arra tesz majd javaslatot, hogy Pécs helyi adóbevételének 1 százalékát a helyi közösségekre fordíthassák, két külön pénzügyi kalapot létrehozva. Ez egyébként 100-120 millió forint lehet.

Az egyik alap, a zöld főváros programot segítené, Zöld Ház mozgalom néven, és lakóközösségeknek, társasházaknak jelentene energiamegtakarításra vagy más ?zöld? megoldások finanszírozására forrást. A másik pénzügyi alap a közösségi terek használatát segítené.

Megj.: A Szabad Pécs munkatársai közül senki sem vett részt a hivatalos sajtótájékoztatón, de közvetlenül azt követően, személyesen beszéltünk Kővári Jánossal, aki elismételte a sajtótájékoztatón elhangzottakat.

KategóriákMETÁL