Mozgó csillárokról, kinyíló polcajtókról, eldőlő karácsonyfáról, zörgő tányérokról és rezgő épületekről számoltak be olvasóink, de mi magunk is éreztük a minden korábbinál erősebb és hosszabb pécsi földrengést.

A cikk a hirdetés után folytatódikDélután negyed egy körül ismét földrengés volt Pécs közelében, de olyan, amilyenre az elmúlt évtizedekben még nem volt példa, olyan erősen és hosszan remegett a föld Pécsett. Vélhetően a tegnapi horvátországi földrengés egyik utórezgése lehetett. Úgy tudjuk, a pécsivel azonos időben Eszéken is éreztek földrengést.

Cikkünk folyamatosan frissül.

12.40 Érkeznek újabb és újabb olvasói reakciók és videók

A város legkülönbözőbb részeiről jelezték, hogy érezték a földrengést. Mindenki arról számolt be, hogy még soha nem tapasztalt ilyet Pécsett, volt, akinek halálfélelme volt, mert azt mondta, fogalma sem volt róla, hogy abamarad-e és nem lesz-e erősebb a földrengés, de már az is nagyon is ijesztő volt, amit megtapasztalt.

6,4-es erősségű földrengés volt Horvátországban 12.19-kor

Az egyik földrengésekkel foglalkozó nemzetközi oldalon már jelezték a horvátországi földrengést, azt írták 6,4-es erősségű volt.

13.08 Magyarország nagy részén érezni lehetett az újabb horvátországi földrengést

A rengést Magyarország nagy részén is érezte a lakosság, írja a Katasztrófavédelem honlapja. A CSFK GGI Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium közleménye szerint 2020. december 29-én 12 óra 19 perckor 6,3-es magnitúdójú földrengés keletkezett Horvátországban, mintegy 5 kilométeres mélységben. A rengés epicentruma Zágrábtól körülbelül 42 kilométerre délkeletre, a magyar országhatártól közelítőleg 100 kilométerre volt. A fő rengés után várhatók utórengések, amelyek között erősek is lehetnek. A földrengést Magyarország nagy területén is érezte a lakosság.

13.13 Horvátországban sérültjei is lehetnek az újabb földrengésnek, több épület is összedőlt

Az MTI azt írja horvátországi sajtóhírekre hiovatkozva, hogy sérültjei s lehetnek a keddi 6.3-as (más források szerint 6.4-es) erősségű földrengésnek. A földrengés epicentruma Zágrábtól 46 kilométerre, a közép-horvátországi Petrinja közelében volt, ahol több épület is összedőlt. Andrej Plenkovic horvát kormányfő elindult a helyszínre. A romok eltakarítására katonai alakulatokat is vezényeltek.

13.20 Olvasóink Bécsből, Villányból Balatonboglárról is jelentették, hogy érezni lehetett a földmozgást

Pécsett, mint írtuk is, az egész városban érezni lehetett a keddi horvátországi földmozgást. Mostanra gyakorlatilag nincs is olyan városrész, ahonnan ne jelentették volna lapunknak olvasóink, hogy érezték a földmozgást.

Pécsett a történelmi belvárosban, a Szent Mór utcában a földrengéskor ledőlt az útra egy kémény. Régi épületről van szó, ez mindenképpen közrejátszhatott a történésben, tudomásunk szerint nem sérült meg senki sem. Az esetet arra sétáló olvasóink jelezték, a helyszínre épp akkor ért ki a rendőrség.

Uranvárosban, az egyik téglaépítésű hétemeletes negyedik emeletről is azt jelentették, hogy erős volt a rengés, az egész épület mozgott, tulajdonképpen bent is minden rezgett, remegett. Fehérhegyen egy családi házban leesett minden kép a folyosón a falról.

Olvasóink jelentették azt is, hogy Villányban is nagyon lehetett érezni a földrengést, de Balatonboglárról, sőt Béác sből is írta valaki, hogy ők is érzékelték a földmozgást.

13.39 Halottakról, sebesültekről, összedőlt óvodáról beszélt Zágráb polgármestre

A horvát főváros, Zágráb polgármestere, Darin Dumbović nyilatkozott az egyik helyi lapnak, a Jutarnjinak, azt mondta, vannak halottaik és sebesültjeik is. Állítóléag egy óvoda is összeomlott Zágrábban, de nem voltak bent a gyerekek.

Mindeközben a Szabad Pécs beszélt újvidéki újságírókkal is, akik azt mondták, hogy Szerbiában is érezni lehetett a rengést. Az európai sajtó kiemelten foglalkozik a földrengéssel, Olaszországban, Németországban, Ausztriában, Szlovéniában is érezni lehetett a földrengést.

13.45 Komlón és Pécsett is emberek rohantak az utcára, és jól tették, az Időkép szerint egy pécsi áruházat kiürítettek

Az Időkép információi szerint az egyik pécsi áruház vezetése úgy döntött, hogy a földrengés miatt az épületet mindenkinek el kell hagynia, a biztonsági személyzet ki is küldött mindenkit az épületből.

Pécsről és Komlóról is kaptunk olyan jelzést, hogy emberek rohantak félelmükben az utcára tízemeletes épületekből. Szakértők szerint ezt jól tették, mert földrengés esetén a lehető legjobb döntés elhagyni a házat, esetleg, ha erre nincs mód, vagy elég lélekjelenlét a lakáson belül megpróbálni viszonylagosan védett helyre, például egy asztal alá bújni.

14.38 Lothárdra és Pettendre is vonultak a tűzoltók lakossági bejelentésre

A legkomolyabb eddig megismert eset Baranyában a pécsi belvárosban ledőlt kémény volt, amelyről fentebb írtunk. A katasztrófavédelem Pettendre és Lothárdra vonult lakossági bejelentésre, ahol azt mondták, hogy megrepedtek a házfalak, ugyanakkor egyértelműen nem lehetett azt megállapítani a tudomásunk szerint, hogy a hajszálrepedéseket valóban a földrendgés okozta-e.

14.40 Horvátországban engedélyezték a földrengés által sújtott területen élpk szabad mozgását

A Jutarnji írt arról néhány perccel ezelőtt, hogy Davor Bozinovic horvát belügyminiszter és a horvát Országos Polgári Védelmi Központ vezetője kijelentette, hogy a földrengés által érintett összes polgár szabadon mozoghat az országban, és azonnal elhagyhatja megyéje területét.

17.50 Olaszországban is volt földrengés, három is rövid időn belül

Délután két óra után Olaszországban, Verona környékén is megmozdult a föld. Az első rengés 3,4-es erőssségű volt, a második 2,8-as erejű, egy órán belül követte az elsőt, majd következett a harmadik, délután fél 4 körül, ami a három közül a legerősebb voplt, 4,4-es fokozatú.

KategóriákMETÁL