A korábbinál eggyel kevesebb képviselőt, huszonegy főt küldhet Magyarország az új Európai Parlamentbe. Kilenc pártlistára szavazhatunk vasárnap reggel hat és este hét óra közt. A hivatalos eredmények csak este 11 óra után jönnek. Cikkünk folyamatosan frissül majd a nap folyamán.

A cikk a hirdetés után folytatódikMagyar Nemzet: 13 képviselői helyet szerez a Fidesz (98%-os feldolgozottság)

  • Fidesz 13
  • a DK 4
  • a Momentum 2
  • a Jobbik 1
  • az MSZP-P 1

Az LMP nem érte el a bejutási küszöböt, a párt teljes vezetése, köztük a pécsi Keresztes László Lóránt lemond.

Magyar Nemzet: 9 százalékon a Momentum

ATV: a Magyar Nemzet értesülései alapján 88 százalékos feldolgozottságnál 53 százalékkal vezet a Fidesz-KDNP az EP-választáson, ez 13 EP-képviselőt jelentene a kormányzópártoknak. A lap szerint a második a Demokratikus Koalíció, amely 16 százalékon áll, és így 4 képviselőt juttathatna az Európai Parlamentbe.

A lap adatai szerint 9 százalékon áll a Momentum, amelynek így 2 jelöltje lenne befutó, a Jobbik (7 százalék) és az MSZP-Párbeszéd szövetség (7 százalék) pedig 1-1 képviselőt küldhetne Brüsszelbe.

21.15h – Mutatunk még egy pécsi szabazóköri végleges eredményt

Magyar Nemzet: a DK a második, a Momentum és a Jobbik fej-fej mellett

Az MTI azt írja, hogy a Magyar Nemzet értesülései alapján 36 százalékos feldolgozottságnál 55 százalékkal vezet a Fidesz-KDNP az európai parlamenti (EP-) választáson, ami 14 EP-képviselőt jelentene a kormányzó pártoknak. A magyarnemzet.hu-n vasárnap este megjelent cikkben azt írják: “a második a Demokratikus Koalíció, amely 14 százalékon áll, és így 4 képviselőt juttathatna az Európai Parlamentbe”. A lap szerint a 7,5 százalékos Jobbik, s a szintén ugyanígy álló Momentum, valamint 6,1 százalékával az MSZP is 1-1 képviselőt küldhetne Brüsszelbe.

Török Gábor: a DK és a Momentum lehet a nagy nyertes

Török Gábor politológus ezt írta Facebook-oldalán: “Az eddig hallott hírek és számok alapján ez a mai választás jelentősen megváltoztatja az ellenzéken belüli erősorrendet és összezavarja az eddigi ellenzéki politizálást. Új helyzet lesz, amelynek lesznek nyertesei (úgy néz ki, a DK és a Momentum) és vesztesei (a többiek).”

20.35h – Euronews: 56 százalékot vihet a Fidesz

A Euronews elemzése, illetve becslése szerint 56 százalékos aránnyal szerzi meg a Fidesz a magyarországi EP-választáson az első helyet. Ők a második helyre holtversenyt jósolnak, aszerint 10-10 százalékot szerezhet az MSZP-Párbeszéd és a Demokratikus Koalíció is. Ami egyik ellenzéki pártnak sem jelentene három mandátumot, “csak” 2-2 főt.

A Fidesz ez alapján itt is megszerezheti a magyar EP-helyek kétharmadát. A becslésük szerint a Fidesz?KDNP 14, a DK, az MSZP, a Jobbik 2, a Momentum 1 mandátumot szerez.

20.15h ? Dobrev Klára megnyerte Gyurcsánynak? – A DK lehet a második a Fidesz mögött

A legdurvább becslések 15 százalék közelébe, vagy akár még a fölé is mondják a DK-t. Ami így, ebben a formában még a legutóbbi bombameglepetés lenne, de az szinte egészen biztosnak mondható, hogy a Fidesz-KDNP túlnyerte magát, és hogy mögöttük másodikként a Demokratikus Koalíció futhat be. Azt szinte biztosnak mondják forrásaink, hogy a DK elcsíphette a 3 mandátumot, ami valószínűleg egyik másik ellenzéki pártnak sem sikerült. (Volt, aki azt mondta, hogy még az sem kizárt, hogy 4 képviselőt küldhetnek majd Strasbourgba és Brüsszelbe, de ez már a legoptimistább becslés volt a bejövő adatok alapján).

Forrásaink szerint rajtuk kívül további két párt, a Momentum és a Jobbik, illetve egy pártszövetség, az MSZP-Párbeszéd juthat be az új Európai Parlamentbe. Az egészen biztos, hogy ők legfeljebb két-két képviselői helyet szereznek, vagy csak egyet. Márpedig ez azt jelenti, hogy a Fidesz 14-15 akár képviselő hellyel számolhat, azaz úgy növelhette az EP-képviselői helyeinek a számát (13-ról), hogy közben az ország eggyel kevesebb mandátumot kap (22 helyett 21-et).

19.50h – Mutatjuk az egyik pécsi szavazókört és az egyik baranyai kistelepülésen születő eredményt is

Nem hivatalosak ezek persze. A baranyai kistelepülés, ahonnan kaptunk infót a következőképpen néz ki: 63 fő szavazott,, kb. így: MSZP 0 – MKKP 3 – Jobbik 2 – Fidesz 45 – Momentum 0 – DK 9 – Mi hazánk 1 – Munkáspárt 1 – LMP 2

A pécsi szavazókör pedig így mutat

19.35h – Lezárult a szavazás, mutatunk pár képet az egyik pécsi szavazóhelyiségből pár perccel hét előttről és pár perccel hét óra utánról

Pécs, Kossuth tér – 2019. május 26. – pár perccel 19.00 óra előtt és pár perccel 19.00 óra után – A pécsi Polgármesteri Hivatal Okmányirodájában kialakított 047-es számú szavazóhelyiségben a rend szerint megvárják míg pontban héát óra lesz, 19.00-kor bezárják a kaput, a szavazás lezárult. Ezt követően megkezdődik ebben a szavazókörben és szavazóhelyiségben a 2019. évi európai választásokra leadott voksok összeszámlálása. A Szabad Pécs fotóin és videóján ennek a munkának az előkészületei is láthatók.

Baranyában átlag alatti a részvétel

A 18.30-as adatok szerint Vas megyében volt a legmagasabb a részvétel (47,02%), és Hajdú-Biharban a legalacsonyabb (35,2%). Baranyában az országos átlag (41,74%) alatti a részvétel: 39,82%.

Forrás: MTI

18.30 óra: 41,74%-os részvétel

Természetesen új rekord.

17 óra: 37,06%-os a részvétel

A Nemzeti Választási Iroda legfrissebb adatai szerint 17:00-ig a szavazásra jogosultak 37.06%-a járult az urnákoz.

Kővári János az ifjúsághoz szólt

Az ÖPE pécsi polgármesterjelötje, Kővári János is leadta voksát Facebook-oldalának tanúsága szerint. Kővári ezt a megjegyzést fűzte a fotóhoz: “No ifjúság a mi generációnk már megtette a magáét, most már rajtatok a sor! A Ti Európátok, a ti Jövőtök a tét! Te szavaztál már?”

Péterffy Attila is szavazott

Az ellenzéki listák valamelyikének támogatását kérte a Facebookon Péterffy Attila pécsi független polgármesterjelölt. “Pécs jövője Európában van” – írta posztjában Péterffy.

16.15h – A Pécsi Egyházmegye Facebook-oldalán is volt ma egy poszt a választásról

Témába vágó méghozzá. Mint írták a délután három óra körül kitett bejegyzésben, kevesen tudják, hogy az Európai Unió zászlajának kék hátterében kör alakban megjelenő tizenkét csillag a tervezők szándéka szerint Szűz Mária tizenkét csillagból álló koronájára utal. Mindezt egyébként a Magyar Kurir írta most meg, azt a cikket posztolták.

Fotó forrása: Facebook.com

16.10h – Egy baranyai rendkívüli esemény eddig, Kökényben történt

Nyolc napközbeni rendkívüli eseményt regisztráltak eddig hivatalosan. A Nemzeti Választási Iroda honlapján külön oldal van szentelve a rendkívüli eseményeknek: EZ ITT.

Eddig egyetlen esetet jegyeztek fel Baranyából, az még délelőtt, Kökényben történt. A leírás szerint az egyik delegált tag sérelmezte, hogy a szavazó állampolgárok a kiskorú gyermekeiket a szavazóhelyiségbe és a szavazófülkébe magukkal viszik.  A bizottság a vitás kérdést szavazásra bocsátotta és a bizottság döntése szerint ez nem sérti a szavazás jogszerűségét. A jegyzőkönyvet a delegált tag kérésére kiállították.

15.45h – Tippünk, hogy Páva Zsolt a Fideszre szavazott

Pécs fideszes polgármestere az Iparkamarában kialakított egyik szavazóhelyiségben adta le a voksát az európai választáson, nem sokkal délután három óra után. Nem is hezitált sokat, hamar leszavazott. Azt nem árulta el, kire voksolt, de azt mondta, ki lehet találni.

Páva Zsolt, Pécs polgármestere – Itt még csak nézi, hová kell húzni majd az ikszet
Fotó: Babos Attila/Szabad Pécs

A Szabad Pécs ott volt a voksoláskor és videót is készített, íme

Itt pedig már csak be kellett dobni
Fotó: Babos Attila/Szabad Pécs

15.30h Már most többen szavaztak mint 5 évvel ezelőtt

2014-ben Magyarországon 29 százalékos volt a részvételi arány, a korábbi három magyarországi EP-választás közül 5 éve voksoltak messze a legkevesebben. Idén rekordot dönthet a részvétel, mert már most, a 15 órás részvételi adatok alapján többen mentek el szavazni, mint 2014-ben: a 2019-es, 15 órás arány 30,52%. Öt éve 19,53% ilyenkor, tíz éve 24,09% volt.

Az első magyarországi európai választáson volt eddig a legmagasabb a részvétel, akkor a választásra jogosultak 38,5 százaléka, 2009-ben 36,31 százaléka, öt éve pedig, 2014 tavaszán 28,97 százaléka szavazott.

14.05h? Forza Italia, hajrá magyarok!

Voksolása utáni sajtótájékoztatóján a magyar miniszterelnöktől az egyik újságíró azt kérdezte, hogy továbbra is követendőnek tartja-e az osztrák modellt. Orbán Vikor erre mosolyogva úgy felelt, hogy immáron az olasz modellt követik, majd azt mondta, hogy sok sikert kíván Kurz osztrák kancellárnak ahhoz, hogy kezelni tudja az országában kialakult válságot.

13.55h – Semmi extra, csak újabb magyar időarányos részvételi EP-választási rekord

Már 24 százalék felett volt délután egykor is a részvételi adat: egészen pontosan egy század százalékkal: 24,01%. Ez sokkal több, mint öt éve, de az azelőtti, 2009-es időarányos adatnál is érzékelhetően magasabb: 2014-ben 15,9%, 2009-ben pedig 19,4% volt a részvételi arány 13 órakor.

13.10h – Pécsett sikerülhetett a legrosszabbul a mozgósítás a Fidesznek

A taktikaiszavazas.hu oldalon böngészhető adatvizualizáció megmutatja, hogy a 10 ezer főnél nagyobb településeken milyen hatékony mozgósítást hajtottak végre a pártok. A számítás módszertana a grafika alatt található, erre most itt nem térnénk ki bővebben.

A lényeg: a 10 ezer fő feletti városok közül a becslések szerint a Fidesznek Pécsett sikerült a legrosszabbul a mozgósítás, magyarán országos viszonylatban itt gyengébb eredménnyel számolhat a kormánypárt.

A negatív tartományban a számítás szerint Pécsett a Fideszen (-0,8 %) kívül némi meglepetés(ünk)re a Momentum van (-0,03%).

A legjobban a DK-nak (0,5 %) sikerülhetett a pécsi mozgósítás, őket a Jobbik (0,25 %), az LMP (0,18 %) és az MSZP (0,1 %) követi.

Azért kíváncsiak leszünk, hogy az eredmények is alátámasztják-e ezt a számítást.

12.40h – Áder János is szavazott már

Áder János köztársasági elnök feleségével, Herczegh Anitával együtt szavazott az európai parlamenti választáson a XII. kerületi Zugligeti Általános Iskolában kialakított 53-as szavazókörben.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

12.35h – Political Capital: 42 százalék felett lehet a részvétel

A 11 órás (és az azt megelőző) adatokból becslést készített a Political Capital az előző választások dinamikáját figyelembe véve. Szerintük ez alapján nem kizárt ez alapján, hogy 42 százalék felett legyen a választási részvétel, ami nem csak történelmi rekordot jelentene hazánkban, hanem a korábbi előrejelzéseknél is magasabb számot jelentene.

Grafikon forrása: Political Capital Facebook-oldal

12.15h Olyan nyugodtan és megfontoltan, mint Róna Péter, senki nem mondta el, miért kell szerinte a Fidesz helyett másra szavazni

Róna Péter (77) közgazdász, ’56-os magyar emigráns, az LMP pártalapítványa, az Ökopolisz kuratóriumának korábbi társelnöke, nem mellesleg a PTE gazdasági bizottságának volt tagja nagyon higgadtan, érvelve mondta el, miért kell elmenni szavazni az EP-választáson, és szerinte miőrl is szól a választás valójában, mi annak az igazi tétje.

12.05h – Orbán szavazása már profi videón is látható

11.40h – Gyerekeikkel együtt szavazott Dobrev Klára és Gyurcsány Ferenc

Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció EP-listavezetője és férje, Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke Budapesten, az Áldás Utcai Általános Iskolában kialakított szavazókörben adták le voksukat az európai parlamenti választáson, két gyermekük, Anna és Tamás társaságában.

Fotó: MTI/Mohai Balázs

11.32h Továbbra is rekord a részvétel: 17,16%

Megvan a 11 órás részvételi adat, újabb rekord született (természetesen). A Nemzeti Választási Iroda által közölt adat szerint délelőtt 11 óráig a szavazásra jogosultak 17,16 százaléka járult az urnákoz. Ez újabb rekordot jelent, ahogyan arra az előzetes becslésekből, és a mai nap eddig megismert adataiból is lehetett következtetni. Öt éve 11,53%, tíz éve 13,77% volt a részvétel.

11.15h – Mellár Tamás: Európában kell maradni

Az új magyar országgyűlés egyetlen közvetlenül megválasztott független képviselője is gyűjtötte az aláírást még az utolsó pillanatokban is Pécsett az Európai Ügyészségért való csatlakozásért. ?Európában kell maradn” – fűzte hozzá a Hadházy Ákos kezdeményezését támogató gyűjtésről szóló poszthoz.

Fotó forrása: Facebook.com

11.00h – Szavazásra buzdít Komló független polgármesterjelöltje is

Ferenczy Tamás (Komló Összeköt Egyesület), a teljes demokratikus magyar ellenzék támogatását élvező független komlói polgármester-jelölt is a szavazásra buzdít az otthon maradás helyett.

10.55h – Tóth Bertalan Pécsett szavazott, ki nem találnák, hogy melyik listára

Az MSZP pécsi származású elnöke itthon, Pécsett szavazott, és elárulta azt is, hogy az egyes számú listára, az MSZP és a Párbeszéd szövetségére, ha ez esetleg kérdés lett volna.

Fotó: MTI/Sóki Tamás

?Fontos a mai nap, hiszen Európa jövőjéről szavazunk. Mi azt támogatjuk, hogy Európa maradjon a béke kontinense” – fogalmazott Pécsett Tóth Bertalan. Szerinte az MSZP-Párbeszéd közös ellenzéki listája egy új magyar baloldali politikát és alternatívát képvisel.

Az eddigi eredmények azt mutatták Európában, hogy a baloldal és a zöld pártok erősödtek, ebben bízik Magyarország tekintetében is. Mint fogalmazott, egy szociális és környezetbarát Európára adta a voksát, és természetesen azokra, akik ezt meg is tudják valósítani.

10.45h – A vloggerré átvedlett Vona Gábor a Szabadság miatt megy szavazni

Már, ha jól értjük az egykori Jobbik-vezér Facebook-os posztjának lényegét. Vona nagyon tudatosan használja a social media-t, így majdnem biztosak vagyunk abban, hogy a háttérben látható keresztnek is van jelentősége. Habár azt kötve hisszük, hogy Vona a Fidesz-KDNP listájára szavazna. És nem, a Vona-rappelést nem osztjuk meg.

Vona Gábor
Forrás: Facebook.com

10.35h – Páva Zsolt is posztolt egyet az EP-választásról

Egy jó Orbán-fotóval semmi baj nem lehet, ugye. Kicsit biztonsági játékos volt most (most?) Páva Zsolt, de most, kb. egy órája a Facebookon is jelezte, hogy ő is fontosnak tartja az EP-választást, és hogy melyik listára fog szavazni.

10.10h – Pécsett a rendőrség előtt festették négyszínűre a nem túl egyenletes aszfaltot a kétfarkú kutyák

Házhoz mentek a … -t, mondhatnánk, de nem így volt, a rendőrök (ezúttal?) teljesen jó fejek voltak. Például senkit sem vertek láncra vagy korbácsoltakl meg. A Magyar Kétfarkú Kutya Párt pécsi-baranyai passzivistái egy saját országos akciósorozatukhoz csatlakozva ismét négyszínfestettek egy repedezett aszfaltfelüleletet. Pécs volt az akció helyszíne Baranyában. És, hát, nem pont a rendőrség (Athinay úti) nagy telephelye (ami a korábbi pécsi határőrállomás volt) előtt bírtak találni olyan úthibát, amit kipingáltak a nép és nemzet érdekében? Hát de! (Galéria itt, a szöveg alatt. Fotók forrása: MKKP Baranya megye, bevéve Komló Facebook-oldal.)

10.05h – Baranya még 8 százalék alatt volt délelőtt kilenckor

Nézzék csak, hol mennyien szavaztak, és ez az adott megye választásra jogosult szavazóinak hány százalékát is jelenti! Délelőtt 9 órás adatok.

Baranya megye                                  7,92 százalék     24 064 szavazó

Bács-Kiskun megye                           8,5 százalék      35 474 szavazó

Békés megye                                      8,83 százalék     25 084 szavazó

Borsod-Abaúj-Zemplén megye       6,49 százalék     34 245 szavazó

Csongrád megye                               8,73 százalék     28 913 szavazó

Fejér megye                                       8,55 százalék     29 272 szavazó

Győr-Moson-Sopron megye           8,24 százalék     29 623 szavazó

Hajdú-Bihar megye                          7,27 százalék     31 183 szavazó

Heves megye                                    8,49 százalék     20 531 szavazó

Jász-Nagykun-Szolnok megye        8,55 százalék     25 946 szavazó

Komárom-Esztergom megye         7,86 százalék     19 330 szavazó

Nógrád megye                                  7,38 százalék     11 612 szavazó

Pest megye                                       7,87 százalék     79 970 szavazó

Somogy megye                                7,94 százalék     20 080 szavazó

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye    6,27 százalék     28 141 szavazó

Tolna megye                                     8,25 százalék     14 994 szavazó

Vas megye                                         8,15 százalék     16 737 szavazó

Veszprém megye                             8,57 százalék     24 516 szavazó

Zala megye                                       7,83 százalék     17 604 szavazó 

10.00h – Jávor Benedek elegáns válasza a Hír Televízió riporterének

A Hír Tv ismét az igaz magyar emberek szolgálatában áll, mi sem bizonyítja ugye ezt jobban, minthogy tudnak keménykedni a munkatársai például a párbeszédes Jávor Benedekkel is. Aztán olyan is van, hogy olyan választ kapnak, amit nem gondoltak volna, nézzék csak.

09.55h – Orbán Viktor a bevándorlást ellenzők erősödését szeretné

Orbán Viktor miniszterelnök vasárnapi szavait idézi az MTI. A kormányfő azt reméli, hogy az európai parlamenti választáson a bevándorlást ellenző erők egész Európában megerősödnek, és a bevándorlást ellenző politikai vezetők jutnak jóval nagyobb szerephez a következő öt évben.

“A részvétel tekintetében is és az esélyeket tekintve is több vagyok, mint bizakodó” – mondta a Fidesz elnöke vasárnap reggel újságíróknak, miután az EP-választáson leadta szavazatát Budapesten, a XII. kerületi Zugligeti Általános Iskolában kialakított szavazókörben. Orbán Viktor felesége, Lévai Anikó társaságában érkezett voksolni. Szerinte a 2014-es EP-választás óta sokat változott a világ, elsősorban a migránsválság miatt, és úgy érzi, hogy az emberek ezért a mostani szavazáson nagyobb arányban fognak részt venni. Buzdított is, hogy minél többen voksoljanak. Orbán Viktor azt is kiemelte, hogy mivel listás választásról van szó (vagyis kizárólag pártokra szavzunk), tudni lehet majd, melyik politikai erő mögött milyen arányban állnak a magyar választók, ezért szerinte ez a magyar belpolitikát is meghatározó választás.

“Nagyon szeretném, ha hosszú éveken keresztül hivatkozhatnánk arra a választási eredményre, amelyet ma érünk el” – fogalmazott.

9.50h – Kővári a pécsi Niké-szobortól, kokárdában indult szavazni

Szimbolikában erős posztot tolt immáron több, mint egy órája Kővári János, az Összefogás Pécsért Egyesület pécsi polgármesterjelöltje az európai választás napján saját Facebook-oldalán. Ő is szavaz és erre biztat mindenkit, illetve EMBERTÁRSAIT. Mint írja: ?Ahogy számos embertársam, úgy én is kerestem a választ arra a kérdésre, vajon miért fontos nekem hogy elmenjek szavazni. Sokszor talán úgy gondoljuk, van nekünk fontosabb dolgunk, meg amúgy is túl messze van Brüsszel, úgyse számít hogy én mit akarok. Nos a közös Európa megálmodói, akik egyébként mind keresztény politikusok voltak, azért alapították meg az uniót, mert hittek abban, hogy képesek vagyunk a közös gondolkodásra és a bajban az összefogásra.” Aztán még ecseteli kicsit azt, mekkora bajban van a világ és békétlenség uralkodik, és hogy európaiként, keresztényként és magyarként szavaz.

Fotó forrása: Kővári János Facebook-oldala

09.40h – Továbbra is csúcson az EP-választási részvétel

Kilenc óráig, azaz a voksolás első három órájában már 7,78% a részvételi arány. Újabb csúcsot döntött az ország tehát, öt éve 5,25%, tíz éve 6,03% adta le délelőtt kilenc óráig a szavazatát.

9.35h – Hoppál Péter nem viccel, ha kampányüzemmódról van szó

A pécsi-baranyai fideszes országgyűlési képviselő nem ma és nem tegnap kezdte a politikát, és az EP-választásra való ráhangolódást sem. Hogy rekordot dönt-e a Facebook-os kampányolásban, azt még nem tudjuk, de csak tegnap és ma kilenc posztot jegyzett a választással kapcsolatban, és még csak délelőtt fél tíz múlt. Azt nem mondjuk, hogy meglepett minket a posztok tartalma (a Fideszre kell szavaznia annak, aki nem akarja, hogy a világnak vége legyen), de Hoppál Péter szorgalma mindenképpen megsüvegelendő. Ez itt az egyik utolsó posztja, de lehet, hogy mire ezeket a szavakat begépeljük, ránk cáfol a Fidesz pécsi elnöke.

09.30h – Szanyi kapitány is megpróbálja mozgósítani azővéit

Szanyi Tibor, alias Szanyi kapitány befutónak tűnő helyre került az MSZP-Párbeszéd közös EP-listáján, hiszen dobogós a jelöltek közt. Ezzel nem azt mondjuk, hogy az MSZP-Párbeszéd közös lista egészen biztosan szerez majd három európai parlamenti helyet, hanem azt, hogy legalább két képviselőt jósolnak nekik az ő szempontjukból legkevésbé optimista becslések is. Igaz, nekik a közös lista miatt fontos a minél jobb eredmény. Tudni lehet, hogy az MSZP elnöke, a pécsi Tóth Bertalan nem veszi át a mandátumát, az ő listavezetői helye így csak szimbolikus, vagyis a két első helyen álló MSZP-Párbeszéd jelölt Újhelyi István és Szanyi Tibor. Az első Párbeszéd-tag politikus, az EP-ben, összeurópai összehasonlításban is az egyik legtöbbet dolgozó Jávor Benedek a negyedik, valójában a harmadik a listán, így az ő bejutásához még így is 14 százalék körüli eredményt kellene elérnie az egyetlen közös ellenzéki listának.

09.15h – A Momentum nem vette fél vállról a kampányolást

Minden percet kihasznál a Momentum a szavazásra buzdításra és a saját népszerűségük növelésére. A négy éve alapított párt pécsi-baranyai tagjai még szombaton este is pult mögé álltak, és kampányoltak “a pécsi bulinegyedben”.

Pécs, Király utca, 2019. május 25. 22.00
Fotó forrása: Nemes Balázs Facebook-oldala

09.10h – Délig még lehet mozgóurnát igényelni

Vasárnap délig még igényelhetnek mozgóurnát a mozgásukban gátolt választók az Európai Parlament magyar tagjainak választásán, írja az MTI. Aki tehát mindeddig még ezt nem tette meg, de szeretne mozgóurnával szavazni, a kérelmét még benyújthatja online, ügyfélkapus azonosítással vasárnap délig. Emellett a kérést el lehet juttatni írásban is, a cím szerinti szavazatszámláló bizottsághoz is, egy írásbeli meghatalmazással rendelkező meghatalmazottal, avagy kézbesítővel (például futárral vagy hozzátartozóval).  A mozgóurna iránti kérelmet a szavazóköri névjegyzékben szereplő, mozgásában egészségi állapota, fogyatékossága vagy fogva tartása miatt gátolt választópolgár nyújthat be.  A kérelemnek tartalmaznia kell a mozgóurna-igénylés okát is – arra hivatkozva például nem lehet mozgóurnát kérni, hogy valaki a munkája miatt nem tud elmenni a szavazókörbe.  Ha a mozgóurnát nem a választópolgár lakcímére kérik, akkor a kérelemnek tartalmaznia kell a pontos címet. A feltüntetett személyes adatoknak meg kell egyezniük az igénylő választópolgár lakcímkártyáján szereplőkkel, különben a kérelmet elutasítják.

09.00h – Orbán Viktor már szavazott

8.55h Gyurcsány is biztat a szavazásra

07.55h – Soha ennyien nem szavaztak még az első órában az európai választáson Magyarországon

A Nemzeti Választási Iroda közölte végre az első óra választási részévteloi adatait. Az első órában, azaz reggel 7 óráig a szavazásra jogosultak 1,48 százaléka járult az urnákoz, ami csúcsot jelent Magyarországon. Eddig hazánkban három európai választást tartottak, 2004-ben, a csatlakozás évében az elsőt, azóta pedig még kettőt az ötéves választási ciklusok miatt. 2009-ben 1.07%, 2014-ben 0,97% volt a részvétel az első órában.

KORÁBBAN ÍRTUK

Olvashatták, hogy vannak országok, ahol már lezajlottak az európai választások. Ennek oka, hogy az EP-választást hagyományosan ötévente, de nem egyetlen napon, hanem egyetlen héten tartják, az idén május 23. és május 26. közt zajlik a szavazás az Európai Unió tagállamaiban. Magyarországon ma, május 26-án vasárnap szavazunk, reggel hat és este hét óra között. Aki este hétig a helyszínre ér, akár csak egy perccel este hét óra előtt, az biztosan szavazhat, akkor is, ha sor áll a szavazóhelyiség előtt – olyankor a szavazatszámláló bizottság egyik tagja este hétkor saját maga áll be a sor végére, így az szavazhat utoljára, aki közvetlenül előtte áll a sorban.

Felnőttek, EU-s állampolgárok

A szavazás során a tagállamok felnőttkorú választói pártlistákra szavaznak, amellyel kiválasztják, hogy az adott országból kik jussanak be a két helyen is, Strabourgban és Brüsszelben is ülésező Európai Parlamentbe. Nem csak a magyar állampolgárok szavazhatnak hazánkban, hanem azok a választókorú EU-s állampolgárok is, akik rendelkeznek magyarországi lakcímmel. Sőt, még a nem európai uniós országban élő magyar állampolgárok is szavazhatnak a magyar listára.

Merthogy az európai választáson csak pártlistára szavazunk, azaz egyetlen ikszet vagy keresztet kell a megfelelő rubrikába rajzolni.

Kilenc pártlista, egyetlen iksz vagy kereszt

Az idei választáson kilenc pártlista lesz, azaz kilenc lehetőség közül kell egyet kiválasztani, és annak a karikájába ikszet vagy keresztet rajzolni ahhoz, hogy érvényes legyen a voksolásunk.

Magyarország az előző európai parlamenti ciklusban 22 képviselői hellyel rendelkezett, a következőben azonban már csak 21 képviselőt küldhet az Európai Parlamentbe.

Ahogyan a magyar parlamenti választásokon is, most is csak az a párt jut be a parlamentbe (csak most az európaiba), amely a pártlistákra leadott érvényes szavazatoknak a legalább 5 százalékát megkapta.

Mindenki a lakcíme szerint kijelölt szavazókörben szavazhat, amiről korábban szokás szerint értesítették, is, az értesítő azonban csak tájékoztató volt, a szavazáshoz elegendő most is a személyi igazolvány vagy az útlevél vagy a jogosítvány (csak legyen még érvényes) és a lakcímkártya.

EZEN A LINKEN ellenőrizni tudja, hol kell voksolnia, ha nem biztos benne, és az értesítőjét pedig a szokásos módon “iktatta”.

Magyarországon a következő pártok vagy pártszövetségek tudtak listát állítani az EP-választásra

MSZP-Párbeszéd 

Magyar Kétfarkú Kutya Párt 

Jobbik Magyarországért Mozgalom

Fidesz-KDNP

Momentum Mozgalom

DK

Mi Hazánk Mozgalom

Magyar Munkáspárt

Lehet Más a Politika Párt

Hivatalos eredmény csak este 11 óra után lesz

Európai uniós előírás az EP-választásra vonatkozóan, hogy a szavazás eredményét hivatalosan nyilvánosságra csak akkor elhet hozni, ha mind a 27 tagállam összes szavazókörében befejeződik a szavazás. És mivel Olaszországban is vasárnap szavaznak, és ott csak este 11 órakor fejeződik be a szavazás, a magyar Nemzeti Választási Iroda is csak 11 óra után kezdheti meg az előzetes eredmények közlését.

Az exit poll eredmények azonban már korábban is nyilvánosak lesznek. Sőt, az Európai Parlament már ma 18 órától közölni fogja az EP-választás eredményeinek becslését (a magyar exit poll eredményeket csak este hét után tudhatjuk meg) az exit poll adatok és közvélemény-kutatások alapján. Sőt este nyolc után már becsült európai parlamenti patkót is látni fogunk. Az első előzetes teljes európai eredmény 23:15-kor jelenhet meg.

KategóriákMETÁL