Mellár Tamás bejelentette, kompromisszumos megoldás született. Mindenki engedett valamennyit. Polgármesterügyben viszont továbbra sincs összefogás.

A cikk a hirdetés után folytatódikÁprilis elején öt ellenzéki párt közös sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az őszi önkormányzati választáson a 18 pécsi egyéni képviselői körzetben egyetlen jelöltet indítanak a Fidesszel szemben. Ezt követően Mellár Tamás pécsi független országgyűlési képviselő, a Mindenki Pécsért Egyesület elnöke több helyen, köztünk a Szabad Pécsnek is azt nyilatkozta, nem tetszik neki az ellenzéki pártok “mutyija”, ezért nem vesz benne részt. Szerintünk arra is utalt nyilatkozataiban, hogy a Mindenki Pécsért külön fog indulni, de erről a politikus később azt mondta, félreértettük, félreértették a szavait, és erről nem volt szó.

A fideszes sajtó a helyzetet kihasználva többször is arról cikkezett ezt követően, mekkora a káosz a pécsi ellenzéki oldalon, nem tudnak megegyezni a politikai szereplők.

Hogy mi történt az elmúlt hónapokban a színfalak mögött, arról ebben a cikkünkben írtunk. A lényeg: Mellár Tamás rossz néven vette, hogy a pártok nem vonták bele olyan mértékben a jelöltállítási folyamatba őt és a Mindenki Pécsértet, ahogy ő azt szerette volna, de a pártok inkább arra panaszkodtak, hogy a képviselő nem volt elég aktív a háttérmunkában.

Mára, úgy tűnik, sikerült az ellentéteket félretolni. Mellár Tamás péntek délelőtt a városháza előtt bejelentette, megszületett a kompromisszum a Mindenki Pécsért Egyesület és az ellenzéki pártok között. A pártok maguk választják ki, hogy kit indítanak a 18 körzetben a Fidesz ellen, de ezek a jelöltek a Mindenki Pécsért színeiben indulnak az őszi választáson. A polgármester-választásra nem vonatkozik az egyezség. Mellár Tamás szerint azért nem, mert ott nincs teljes ellenzéki összefogás, három párt beállt Péterffy Attila mögé, a Jobbik és az LMP viszont nem.

Mellár elmondta, eddig 23 jelölt nevét adta le a Mindenki Pécsértnek az LMP, a Jobbik és a Párbeszéd, jövő héten az MSZP, a Momentum és a DK is küldi, kiket indítana Pécsett az őszi választáson. Június 7-ig további jelölteket is várnak, akár civileket is. Június 7. és 12. között választják ki a pártok, pontosabban egy általuk létrehozott közös választási bizottság, hogy kik a szerintük legesélyesebb jelöltek, így jön létre az összellenzéki lista. A Mindenki Pécsért Egyesületnek véleményezési joga lesz a kiválasztási folyamatban. Június 13-án sajtótájékoztatón mutatják be a 18 jelöltet.

Mellár Tamás úgy fogalmazott, a jelöltek a kampány során nem pártjelölteknél fognak tevékenykedni, a választások után viszont majd kiderül, milyen közgyűlési frakciók tudnak majd megalakulni.

Az önkormányzati lap újságírójának a Péterffy-Mellár konfliktusra vonatkozó kérdésére a politikus azt válaszolta, hogy ez most a kompromisszumok időszaka. Azt mondta, ha Péterffy Attila aláírja, hogy a Mindenki Pécsért öt értékelve mentén fog tevékenykedni városvezetőként, és bebizonyosodik, hogy ő a legesélyesebb ellenzéki polgármesterjelölt, akkor nem látja akadályát annak, hogy Péterffy legyen az ellenzék és a Mindenki Pécsért Egyesület jelöltje is.

Mellár Tamás sajtótájékoztatóját Facebook-oldalunkon élőben közvetítettük.

KategóriákMETÁL