Több országos lap (pl. a Magyar Narancs) és a Pécsma is foglalkozott a múlt csütörtökön, Szekszárdon történtekkel. Aki nem tudná: a Szabad Pécs felelős szerkesztője, e cikket jegyző újságíró január közepe óta a szekszárdi önkormányzati lap megbízott főszerkesztőjeként is dolgozott – a múlt csütörtökig, amikor is a helyi fideszes polgármester a járványhelyzet miatt ráruházott felhatalmazásra hivatkozva kezdeményezte a főszerkesztő eltávolítását – az eltávolításomat. Az aznapi lapzártát már be sem tudtam fejezni. Néhány cikk így már nem jelenhetett meg. Az alábbiakban az egyik ilyet olvashatják. Azt, aminek készültéről és tartalmáról tudtak a szekszárdi városházán is. Arról az ellenzéki képviselőről szól, aki kilépett a 2019 őszén többséget szerzett ellenzéki Éljen Szekszárd frakcióból. Többek közt egy, a képviselők közül csak neki járó tiszteletdíjáról írt cikk is eljutott volna így minden egyes szekszárdi háztartásba.

A cikk a hirdetés után folytatódikDisclaimer 1: Az alábbi, a Szekszárdi Vasárnap című szekszárdi önkormányzati nyomtatott hetilap március 28-i számába tervezett újságcikknek két előzménye is volt. Az egyik a március 21-i lapszám. Abban olvasható is, hogy Zaják Ritával, a Párbeszéd Magyarország politikusával szerettünk volna interjút közölni, de nem valósult meg, mert Zaják Rita előbb üdvözölte az ötletet, de aztán a kevés rendelkezésre álló idő miatt lemondta az interjút. Azt ígérte azonban, hogy az egy hét múlva megjelenő újságban válaszol kérdéseinkre. Akkor, március 21-én megjelent egy másik, eleve tervezett, párhuzamosnak szánt, Bomba Gáborral, az Éljen Szekszárd frakcióvezetőjével készített interjú, nagyon hasonló kérdésekkel. Annak a cikknek a végén jeleztük, hogy Zaják Ritát is megkerestük, de az az interjú csak egy hét múlva jelenik majd meg. De már nem jelenhetett. És nem csak azért, mert Ács Rezső polgármester úgy döntött, hogy a pandémiára kapott felhatalmazásával élve meneszt a (megbízott) főszerkesztői tisztségemből. A másik előzmény az volt, hogy ennek a cikknek egy része már olvasható volt a Szekszárdi Vasárnap (akkori) Facebook-oldalán.


A meg nem jelent cikk

Polgármesteri tanácsnokként Zaják Rita megkaphatja eddigi teljes illetményét Ács Rezső döntése után is

Elolvastuk azt a nagy felháborodást, és – ez sem túlzás – országos botrányt keltett polgármesteri határozatot, amellyel Ács Rezső megfelezte a képviselők tiszteletdíját. Mint abból kiderült, Zaják Rita egyedüliként a képviselők közül nem fog kevesebbet hazavinni ezután sem, akkor sem, ha nem lesz belőle alpolgármester. A polgármester éppen aznap döntött erről, amikor Zaják Rita bejelentette, hogy kilép az ÉSZ-frakcióból.

Babos Attila

Nem tudott arról, hogyan döntött Ács Rezső polgármester őt és az ő tanácsnoki tiszteletdíját érintően, őt ugyanis már csupán a döntés után értesítették erről, és még csak nem is Ács Rezső, hanem Szekszárd jegyzője – ezt felelte Zaják Rita a Szekszárdi Vasárnap megkeresésére.

Két okból kerestük Zaják Ritát, a Párbeszéd Magyarországért képviselőjét, aki – mint ismert – március 8-án bejelentette, hogy kilép az ÉSZ-frakcióból és a jövőben függetlenként folytatja. Ezzel pedig megszűnt az ÉSZ korábbi, egyfős többsége. Most a Fidesznek a polgármesterrel együtt ugyanannyi, 7 képviselője van, mint az ÉSZ-nek. A 15. képviselő Zaják Rita így a mérleg nyelve lehet.  

Az egyik ok, ami miatt felhívtuk Zajákot, az az volt, hogy elolvastuk Szekszárd MJV honlapjára felkerült, a közgyűlés nevében meghozott, nagy felháborodást (is) kiváltott  polgármesteri határozatot. Ebből kiderült, hogy Ács Rezső polgármester a felére csökkentette a képviselők, illetve a bizottsági tagok és bizottsági elnökök tiszteletdíját, de nem mindenkiét. És nem csak a polgármester és az alpolgármester illetménye nem változik, amik nem tiszteletdíjak, hanem munkabérek, de a tanácsnokként dolgozó képviselők tiszteletdíját sem változtatta meg. Márpedig egyetlen szekszárdi képviselő önkormányzati/polgármesteri tanácsnok is: Zaják Rita. Merthogy Zaják Ritát 2020. december 15-ével önkormányzati tanácsnoknak nevezték ki – akkor még az Éljen Szekszárd frakció képviselőjeként. (Ács Rezső mindenesetre polgármesteri tanácsnokként szokott rá hivatkozni.)

Magyarán Szekszárd fideszes polgármestere ugyanazon a napon, március 8-án, amikor Zaják Rita (Párbeszéd) bejelentette a kilépését az ellenzéki frakcióból, lefelezte a képviselői pénzeket, kivéve Zajákét.

Amikor ezzel, az addig, a nagy, országos botrány ellenére sem ismert ténnyel szembesítettük Zajákot (két héttel a március 8-i döntést követően), Zaják Rita elismerte, hogy ez igaz, valóban ez a döntés született, de állította, hogy ő erről előzetesen nem tudott, nem kérdezték meg róla, sőt, kellemetlen helyzetbe hozták ezzel, hiszen sok helyen elmondta, hogy ő tanácsnokként, habár ez plusz munkával jár, egy fillért sem fogadott el pluszban. Merthogy Zaják Rita az egyik városházi bizottság elnöke, aminek köszönhetően a tiszteletdíja duplája  a képviselői alapfizetésnek, ami pontosan annyi, amennyit a tanácsnokok kaphatnak. Tehát december 15. és március 8. közt nem kapott a tanácsnoki munkáért több pénzt mint korábban, de a polgármester döntése értelmében az ő tiszteletdíja nem kell, hogy lecsökkenjen, hiszen bizottsági elnökként valóban csak a képviselői alapdíj járna neki is, de tanácsnokként jogosult annak dupláját felvenni minden hónapban.

Zaják Rita azonban nem csak azt mondta nekünk, hogy ezt neki előtte nem mondták, és ezzel kellemetlen helyzetbe hozták, hanem azt is, hogy ő azonnal jelezte a jegyzőnek, hogy kezdeményezi, hogy az ő tiszteletdíját is csökkentsék, illetve a képviselői/bizottsági elnöki pozícióját vegyék figyelembe, amikor a tiszteletdíját utalják, hiszen – mint mondta – ő annak idején a tanácsnoki pozíciót ingyen, külön díj nélkül vállalta el.

Mennyi pénzről is van szó?

A képviselői alapdíj 2021. március 1-jétől havi bruttó 167 580 forint, azaz a bizottsági elnöki és a tanácsnoki poszton lévők is havi bruttó 335 160 forintra számíthattak. Egészen március 8-áig. A bizottsági tagok az alapdíj másfélszeresét kaphatták március 8-áig.

A vírushelyzettel indokolt a polgármester

Ács Rezső a döntését így indokolta: „az 50%-os csökkentést indokolja, hogy közgyűlés, illetve a bizottságok nem üléseznek, így a képviselők, bizottsági elnökök és a bizottsági tagok feladatai csökkennek, és az így felszabadult pénzt a koronavírus elleni védekezésre tudja fordítja az önkormányzat”. Majd így folytatta: „A módosítás a rendelet (2a) bekezdését is érinti, a tanácsnok részére megállapított tiszteletdíjról rendelkezik, melynek összegét nem csökkenti, hisz a veszélyhelyzet ideje alatt a polgármester, alpolgármester és a tanácsnok önállóan gyakorolják továbbra is a jogszabályban meghatározott feladataikat.”


Megválaszolatlanul maradt kérdések

Mint írtuk, két ok miatt hívtuk fel Zaják Ritát, nem csak a tanácsnoki tiszteletdíj miatt.  A másik ok az volt, hogy megtudjuk, kapunk-e még válaszokat tőle a Szekszárdi Vasárnap március 21-i, majd március 28-i számába tervezett interjúhoz. Nem kaptunk.

A kérdéseink az alábbiak voltak

Meglepte a környezetét az ön kilépése? Nem a szűk családra gondolok, hanem a rokonokra, barátokra, ismerősökre. Hogyan fogadták?

Meglepte, hogy Bomba Gábor árulónak nevezte önt, de többen mások is az ÉSZ-ből?

És az hogyan esett, hogy igen sok, nem politikus szekszárdi is igencsak erősen fogalmazott az ön kilépése kapcsán?

Ön egy, Bomba Gábornak címzett nyílt levelében arra utalt, hogy nem bántak önnel túl jól az ÉSZ-ben. Az ÉSZ-frakcióban uralkodó rossz hangulatról, háttérjátszmákról írt. Sőt, ezt is írta: „gyűlölöm az agressziót (legyen az verbális, vagy fizikai) és nagyon szeretem az egyenes beszédet, az őszinteséget”. Önt verbális agresszió érte? Ön nem érezte jól magát, vagy mások sem?

Ön valóban, a kezdetektől alpolgármester akart lenni, ahogyan arra Bomba Gábor utalt? És tényleg ebből volt feszültség is? Ha így volt, akkor, gondolom, valószínűleg azért volt így, mert megígérték önnek, vagy biztatták ezzel. Így volt? Vagy valamit félreértettem?

Az ÉSZ-t azzal vádolják politikai ellenfelei, hogy nem csináltak semmit egy év alatt. Ön is így gondolja? Nem voltak eredményeik?

Alpolgármester lesz önből? Szorgalmazni fogja ezt? Vagy csak akkor, ha megkeresik ismét ezzel a felkéréssel? Elvállalná most is, a kilépése után? Vagy megvárná vele a közgyűlést? Nem tartana attól, hogy ott nem kapná meg a többséget? Hiszen elviekben ön (aki a mérleg nyelve) személy szerint, érintettség okán ebben a kérdésben nem szavazhatna.

Kezdeményezték önnél, hogy mondjon le a mandátumáról? Hivatalosan is? Vagy csak szóban? Megteszi? Ha nem, miért nem? Morálisan nem tartja azt egyedül helyénvalónak, hogy ha ön bármi okból is, de kilép a frakcióból, akkor lemond, mivel nem egyéni, hanem listás mandátumot szerzett?

Van hasonlóság a mostani kilépése és a korábbi, hasonlónak tűnő eset közt, amikor is az LMP szekszárdi városházi frakciójából lépett ki évekkel korábban listás helyen bejutó képviselőként?

Mit gondol a polgármester saját hatáskörben hozott egyik döntéséről, a képviselői juttatások megfelezéséről? (Megjegyzés: ezt a kérdést még akkor küldtük el Zaják Ritának, amikor nem tudtunk arról, hogy a tanácsnoki díjazásra külön szabályt hozott Ács Rezső.) 

Mit gondolt azt követően, hogy 24 óra sem telt el az ön bejelentése után, hogy kilép az ÉSZ-frakcióból, és Ács Rezső máris lépett két olyat, amit elviekben eddig is megtehetett volna, de nem tette meg valami okból, valószínűleg azért nem, mert nem merte meglépni? Megfelezte a képviselői juttatásokat, és intézkedett a Szekszárdi Vasárnap átalakításáról. Itt arra utalok, hogy valószínűleg nem kívánt még egy olyat, hogy eldönt valamit, egyszemélyben, aztán visszarendez mindent az ÉSZ, ha ismét lesz rendes közgyűlés, csakúgy mint tavaly. Tudja, hogy most ezeket azért merte a polgármester meglépni, mert valami miatt biztos abban, hogy ön ezekben az ügyekben nem mond neki ellent, és nem szavaz máshogyan, a polgármester ellen, ha ilyen előterjesztésre sor kerülne?

Igaz, hogy az egyik konfliktusforrás, vagy az utolsó csepp az volt, hogy az ÉSZ felszólította, hogy szavazzon velük azonosan? Sőt, hogy nem is mindenben, csak a pénzügyi és személyi kérdésekben? Ezt ön szerint egy frakciónál nem lehet elvárni?

Milyen független képviselő lesz ön? Milyen alpolgármester lesz vagy lenne?

A Párbeszédnél lezárult a folyamat az ön ügyében, vagy számít még arra, hogy lesz ön ellen etikai, fegyelmi stb. vizsgálat a frakcióból való kilépése miatt?

Rossz döntésnek tartja utólag, hogy ön kész helyzet elé állította az ÉSZ-frakciót, amikor elfogadta a tanácsnoki megbízást? Majd amikor ugyanezt tette az alpolgármesteri felkérésre, amire ön köszönettel igent mondott?


Disclaimer 2: A Szekszárdi Vasárnap március 28-i lapszámát, annak szerkesztését már nem tudtam befejezni. Mint fent, a cikk elején említettem, a Zaják Ritával készült interjú nem emiatt nem jelent meg.

A cikk ugyanis, amit fent olvashatnak, nem az eredetileg tervezett interjú. Az végül nem készült el. A fent olvasható cikk jelent volna meg, némileg rövidebben a március 28-i lapszámban.

Zaják Rita ugyanis végül, többszöri ígéret ellenére sem válaszolt a kérdéseimre. Több időt és az interjú elhalasztását kérte. Válaszolt azonban a tanácsnoki tiszteletdíjával hét közben feltett, és a Szekszárdi Vasárnap (akkori) Facebook-oldalára megírt cikkhez felé intézett kérdésekre, a tanácsnoki tiszteletdíjáról.

A Szekszárdi Vasárnapba ezért a módosított terv szerint erről szólt volna egy cikk, de közöltem volna azt is, hogy nem kaptam válaszokat még mindig a kérdéseimre, és azt is, hogy mik is voltak ezek a kérdések. Ezt olvashatják most itt, a Szabad Pécsen, amit megosztunk a Szabad Szekszárd nevű Facebook-oldalon is.

A “megújult” Szekszárdi Vasárnapban ehelyett megjelent több, közvetlenül a szekszárdi városházán írt “cikk”, amelyek közül az egyik számokkal, grafikonokkal, a másik fél megkérdezése nélkül, a reagálás esélyének megadása nélkül arról szól, hogy milyen drágán működik a városháza, a közgyűlés, és miért is volt nagyszerű döntés Ács Rezsőtől a képviselői tiszteletdíjak csökkentése.

KategóriákMETÁL