Megvannak az eredmények. Több mint 43 százalékos volt a részvétel a 2019-es magyarországi EP-választáson. Pécsett 20 százalék felett a DK, a Fidesz nyert, de igazából Hoppálék a szőnyeg szélén fognak állni. A Fidesznek 13 képviselője lesz.

A cikk a hirdetés után folytatódikAz eddiginél eggyel több, 13 képviselőt küldhet az Európai Parlamentbe a Fidesz-KDNP. Korábban 14-15 helyet is jósoltak a kormánypártnak, de a DK és a Momentum jó szereplése miatt ennyivel kell beérnie Orbánéknak.

Az ellenzéki oldalon a választás egyértelmű nyertese a Demokratikus Koalíció, Gyurcsány Ferenc pártja Dobrev Klára vezetésével négy képviselői helyet szerzett. A DK Pécsett elképesztően erős lett, 20 százaléknál is többet szerzett.

A másik nagyon komoly meglepetés a parlamenten kívüli Momentum kiemelkedő szereplése, ők 9,92 százalékot szereztek, Pécsett pedig különösen erősek voltak: 13,43%-on álltak meg végül. Mindez azt jelenti, hogy a párt pécsi származású EP-képviselője, Nemes Balázs nem fog bejutni az EP-be, az előtte szereplő mindkét hölgy politkus, Cseh Katalin és Donáth Anna a következő öt évet Strasbourgban és Brüsszelben fogja tölteni.

Fotó forrása: Választás.hu

A DK és a Momentum kiváló pécsi szereplése azt is jelentette, hogy Hoppál Péterék nem lehetnek túlságosan büszkék, sőt azon sem lehet majd csodálkozni, ha a szőnyeg szélére kell, hogy álljanak. Habár a Fidesz természetesen Pécsett is első lett, messze megelőzve mindenki mást, a 42,75%-os eredmény alulmarad, nem kicsit, a párt országos 52,14 százalékos eredményéhez képest. Pécsett egyébként a Fidesz hagyományosan tíz százalékkal rosszabb eredményt ér el az országos átlagánál.

Mindez azt is jelenti, hogy az ellenzéki pártok közül a DK, a Momentum és az MSZP-Párbeszéd közösen néhány száz szavazat híján beérte a Fideszt Pécsett, a Jobbikkal és az LMP-vel együtt pedig jelentősen meg is előzte.

Untitled infographic

No Description

Vagyis az, amit a Szabad Pécsnek mondtak korábban, 99%-osan bejött, hiszen a három ellenzéki párt, az MSZP-DK-Momentum a szavazatok összeszámolása során fej-fej mellett haladt a Fidesszel, viszont a Jobbikkal és az LMP-vel együtt már bőven előzik a Fideszt. Hoppál Péternek is igaza volt abban, hogy javított a Fidesz magához képest, hiszen 39,38 százalékot értek el tavaly listán a városban.

A Fidesz a megyei városok közül csak a szocialista vezetésű Szegeden (40,8), és Dunaújvárosban (40,55) szerepelt rosszabbul, mint Pécsett (42,75).

Az EP-választásról írt fejlődő anyagunkat pedig itt találják

Elkezdődött Magyarországon is az európai választás

A Momentum után következik csak az MSZP-Párbeszéd koalíció 6,68 %-os aránnyal. Nekik ez egyetlen mandátumot jelent az új Európai Parlamentben. A Jobbik országosan 6,44%-ot szerzett, ezzel nekik is lett még egy képviselőjük. Pécsett az MSZP-Párbeszéd 7,7 %-ot kapott, a Jobbik 5,36 %-ot.

Az LMP a választás nagy vesztese, országosan alig több, mint 2 százalékot értek el, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt is megelőzte őket. Pécsett mindketten felülreprezentáltak, de az MKKP itt is egy hellyel előbb van: MKKP (3,79 %), LMP (3,65 %).

Komlón, a megye második legnagyobb városában is gyengén szerepelt a Fidesz, Pécshez hasonlóan 10 százalékkal elmaradva országos átlagától. A DK itt még a pécsinél is jobb, 28 százalék feletti eredményt ért el.

Komlói eredmények

(Cikkünk egy korábbi verziójában az szerepelt, hogy ugyanannyi képviselőt küld az Európai Parlamentbe a Fidesz, mint eddig, ezt később javítottuk.)

KategóriákMETÁL