A Pécsi Tudományegyetem (PTE) gondozásában lévő Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet (SZBKI) jogelődje 1949-ben alakult, és mára Európa második legnagyobb szőlő génállomány-gyűjteményével rendelkezik. Szombaton kezdődő többnapos rendezvénysorozattal, kiállítással és szakmai konferenciával ünnepli meg az intézmény a jubileumot.

A cikk a hirdetés után folytatódikA PTE sajtóközleménye szerint a pécsi intézmény Minőségi Szőlőszelekciós Törzstelep néven 1949. szeptember 1-én alakult, feladata ellátásához a többszáz éve a pécsi székeskáptalan tulajdonában lévő, 1948-ban államosított szőlőbirtokot – Szentmiklós-hegyen és Mária Telepen ?, valamint a korábbi dézsmapincét – ma a Pázmány Péter utcai Mária Telepen találhatót – kapta meg.

A tudományos műhelyt, ami 1950-től a központi Szőlészeti és Borászati Kutató Intézet kísérleti telepeként működött, a földművelésügyi miniszter azzal a szándékkal hozta létre, hogy segítse az ültetvények tervezett rekonstrukcióját. Az intézet kiemelt feladatául az alapítók a kutatást, a szaktanácsadást és az oktatást jelölték meg. Az itt folyó munkát a folyamatosan újratelepített harminchektárnyi szőlőültetvény, a mintegy 5000 hl kapacitású pince és egy többfunkciós akkreditált laboratórium szolgálja. Az intézet tartja fenn a mára már több mint 1600 tételből álló szőlő génbankot, ami Európa második legnagyobb gyűjteménye. Az intézet 2003 óta a szőlészet és a borászat terén is hivatalosan elismert bemutatóüzemként tevékenykedik, s lehetőséget biztosít a bejelentkező csoportoknak az ültetvények, a pince, s az itt folyó munka megismerésére.

Szent Miklós-dűlő – Fotó: GŰth Ervin

A Szentmiklós-hegyi szőlő és a Mária telepi dézsmapince ma a Pécsi Értéktár része – áll a közleményben. Azt már mi tesszük hozzá, hogy tegnap előtt még nem lehetett volna ezt így állítani, hiszen május 29-én volt rendkívüli ülése a Pécsi Értéktár Bizottságnak, amin felvették a pincét is az értékek közé. Ezzel már a harmadik boros vonatkozású érték került a helyi büszkeségek listájára.

Az intézet elmúlt 70 évének történéseit egy programsorozatban mutatják most be, aminek a nyitányát a Tudásközpontban június 1-éjétől látható történeti kiállítás lesz. (Megnyitója 15 órakor,, és június 30-ig lesz megtekinthető a tárlat.) Ugyanezen a helyszínen június 4-én egy tudományos konferencia keretében az érdeklődők betekintést nyerhetnek az intézetben folyó kutatómunkába és annak integrálódásába a hazai és nemzetközi irányokhoz. A következő napon pedig az SZBKI munkájának és a Pécsen, valamint a régióban élő emberek életének, munkájának kapcsolódásáról hallhatnak személyes visszaemlékezéseket, beszámolókat.

A részletes program itt megtalálható:

Jakab Gáborral és Hevér Lászlóval készült interjúnk itt olvasható.

KategóriákJAZZ