A feltárandó sírkamrák felett nincsenek fák, a Cella Septichora Látogatóközpont bővítése miatt lehet inkább szükség az öreg vadgesztenyék kivágására.

A feltárandó sírkamrák felett nincsenek fák, a Cella Septichora Látogatóközpont bővítése miatt lehet inkább szükség az öreg vadgesztenyék kivágására.

A cikk a hirdetés után folytatódik



?Kérdés, hogy mikor születik meg a döntés az önkormányzat Pécs helyi jelentőségű védett természeti értékeiről szóló rendeletének a módosításáról, melyben az 18300-as helyrajzi számú Sétatér védett területként szerepel, fakivágást a védettség törlése nélkül engedélyezni nem lehet? – olvasható a Maradjanak a fák a pécsi Sétatéren Facebook-oldal legfrissebb posztjában.

Ugyanebben a posztban összeszedik, hogy milyen nyilvános dokumentumok érhetők el a világörökségi területen tervezett beruházásról, amely miatt valószínűleg fákat kell kivágni a Sétatér Kioszk és Rózsakert közötti részén (felső Sétatér).

Hogy mennyi fát kell kivágni, azt egyelőre nem tudni. A nemrég megjelent közbeszerzési hirdetményben 15 fa kivágása szerepel, de Páva Zsolt rutinból balliberálisozó közleménye 5-6 fát említ, ahogy az önkormányzat lapja is, ami még azt is hozzáteszi, hogy a fák gyökerei veszélyeztetik a beruházás nyomán látogathatóvá tenni szándékozott két ókeresztény sírkamrát.

2017-ben Őri László alpolgármester a Bamának arról beszélt, hogy tíz elöregedett fát kell kivágni, amelyek közvetlenül a sírkamrák felett helyezkednek el.

Időközben kiderült, hogy Őri László ezt rosszul tudta. A Momentum pécsi származású szóvivője, Nemes Balázs Facebook oldalán mutatott be egy, a világörökségi területen lévő sírkamrák elhelyezkedését ábrázoló térképet, amiből látszik, hogy a szóban forgó VIII-as és IX-es sírkamrák felett közvetlenül biztosan nincsenek fák, legfeljebb bokrok, a fák a háromszög alakú kis park szélén helyezkednek el.

Forrás: Nemes Balázs Facebook oldala

Fotón is mutatjuk, melyik területről beszélünk, pirossal jelöltük azt a részt, amely alatt a két sírkamra rejtőzik.

Megvan, miért szerepel 15 fa a közbeszerzési kiírásban

Összeszámoltuk, a Kioszktól keletre lévő parkos területen pontosan 15 öreg, de egészségesnek tűnő fa van, ha nem számoljuk a Rózsakert kerítésénél lévőket. Rajtuk kívül áll még itt egy nagyon fiatal hárs és a nemrég, ünnepélyes keretek közt ideültetett, Csontváryra utaló libanoni cédrus. Most már tudjuk, hogy a 15-ös szám hogyan kerülhetett a közbeszerzésbe.

Az alábbi képgalériában megnézhetik mind a 15 fát, többségük gesztenye, de van néhány hárs is.

Hogy közülük melyik lehet az az öt-hat, ami gyökerével állítólag veszélyezteti a két feltárandó sírkamrát, azt sem nehéz kitalálni. A legvalószínűbb, hogy a Kioszk környékén lévő gesztenyékről (valóban 5-6 van belőlük) van szó, ezek állnak a legközelebb a térképen látható két sírkamrához, amelyeket a Cella Septichorával köt majd össze a tervezett fejlesztés.

Ez az öt fa van a legközelebb a két sírkamrához és a látógatóközpont leendő elemeihez

Nyolcvan éve tudunk a két festetlen sírkamráról

A két sírkamra 1940-ben került elő, festetlen falúak, feltárásuk után visszatemették őket. Az uniós forrásból megvalósuló beruházásnak a két sírkamra feltárása és bemutathatóvá tétele csak egy eleme lenne, a fő cél a 2006-ban átadott Cella Septichora bővítése. A Zsolnay Örökségkezelő Nkft. oldalán erről a következő olvasható:

?A Látogatóközpont keleti irányba bővítésre kerül, a fejlesztés eredményeképpen közel 200 m2 nagyságú új kiállító és foglalkoztatótér jön létre, ahol helyet kap a pályázat kötelező eleme a Múzeumi Shop, valamint egy múzeumpedagógiai foglalkoztató tér. A bővítéssel megtekinthetővé válik két feltárt, ám visszatemetett sírkamra (VIII., IX. sirkamrák). Az idegenforgalmi igények kielégítése érdekében a teljes Látogatóközpont vonatkozásában fejlesztésre kerülnek az interaktív tartalmak, az élményt fokozó elemek, melyek közül kiemelendő a 3D mozi, a video mapping, a virtuális időkapszula játék.?

Összességében tehát elég valószínűnek látszik, hogy bár Páva és az önkormányzat médiája is erre hivatkozik, elsősorban nem a két sírkamra, hanem a látogatóközpont bővítése miatt kell kivágni a fákat.

Pusztul a másfél évszázados emlékoszlop

A szóban forgó kis parkban áll két 19. században élt pécsi zenész, a fagottművész Weidinger Imre és a fuvolaművész Amtmann Prosper 1866-ban állított emlékoszlopa. Közelről jól látszik, hogy nagyon rossz állapotú az emlékmű, felső része szétmállóban van.

KategóriákMETÁL