Megnyitották a Munkácsy-tárlatot a Zsolnay-negyedben. Hat hónapig lesz látható a nyolcvan alkotás, amitől 40 ezer látogatót remélnek a szervezők.

A cikk a hirdetés után folytatódikMeglepő időzítéssel – azaz csak a megnyitó előtt néhány héttel – derült ki, hogy Munkácsy-kiállítás készülődik az M21 Galériában. Az eredetileg kortárs kiállításoknak szánt, szokás szerint természetes fényben gazdag tereket alig lehet felismerni, hiszen be vannak sötétítve, a falak pedig vörösre lettek festve. Ez Munkácsynak jár, tényleg így érvényesülnek a képek (és védve vannak).

Páva Zsolt, Pécs polgármestere szerint a magyar emberek nagy többsége Munkácsy Mihályt közfelkiáltással a nemzet legnagyobb festőjének szavazná meg. Hozzátette, hogy egy ilyen közvéleménykutatást lehetetlen megszervezni. “Tudom, hogy a fentebb stíl követői számára ez nem megfelelő válasz, ugye Munkácsyt a magaskultúra művelői, kritikusai nem mindig pozitív összefüggésben taglalják, ennek okait nem forszíroznám, hogy miért van így. De, ha egy nemzet egy ilyen alkotót közfelkiáltással szavaz meg elsőnek, akkor ennek okai vannak” – mondta a városvezető. Kiemelte, hogy a festő nagyon ráérzett a kor hangulatára.

Hoppál Péter, országgyűlési képviselő, ex-kulturális államtitkár a romantika évszázadát mindannyiunk számára kedves művészettörténeti kornak mondta, ami felforgatta a világot. Felemlítette Munkácsy életének Pécshez kötődő elemeit, és megköszönte a gyűjtemény tulajdonosának Pákh Imrének, hogy világpremiert tesz lehetővé az itteni közönségnek, hiszen eddig együtt sosem látott három kép is megtekinthető. “Bízunk benne, inspirálólag hat az idelátogató kulturális turisták és pécsiek számára, hogy szimbolikusan Munkácsy kezet foghat Csontváryval és ebben a kézfogásban ott van Zsolnay is” – mondta Hoppál Péter.

Vincze Balázs, a kiállításnak helyet adó Zsolnay Örökségkezelő vezetője büszkeségét és örömét fejezte ki, hogy 6 hónapig az M21 Galériában lesz látható a legnagyobb magántulajdonban lévő Munkácsy gyűjtemény. Megköszönte Pákh Imrének és Fásy Ádámnak, hogy létrejöhetett ez a tárlat. A ZSÖK vezetője a Szabad Pécs kérdésere elmondta, hogy nagyjából 20 millió forintba került a kulturális holdingnak ez a kiállítás és legalább annyi látogatót várnak, mint a 2007-es Munkácsy-kiállításon a Széchenyi téri Pécsi Galériában voltak, azaz kb. 40 ezer főt.

Boros Judit, a kiállítás kurátora megemlítette, igaz, hogy kortárs kiállítótérnek készült az M21, azonban mégiscsak alkalmas az ilyen jellegű tárlatokhoz is. Elmondta, hogy a kiállítás rendezése során ő maga is mindig újabb részleteket fedez fel, ezért is biztatja a látogatókat a művek alapos befogadására.

Természetesen érdekesnek találtuk, hogy milyen segítséget köszönt meg Vincze Balázs Fásy Ádámnak. A ZSÖK vezetője elmondta, hogy az ismert tévés személyiség és a mesterhármas oszlopos tagja nem csak a szervezésben, de marketingben is segíti kiállítást.

Fásy Ádám a Szabad Pécs kérdésére elmondta, hogy néhány éve Pákh Imrével beszélgetve ajánlotta fel a segítségét a műgyűjtőnek. “Elindítottunk egy kiállítássorozatot, amit én szervezek. Szeretem Munkácsyt, szeretem a magyarságát, ami a képeiből sugárzik, és amiket az idelátogatók meg fognak csodálni” – hozzátéve, hogy 2004 óta 2,5 millió látogatója volt már az ország különböző pontjain az általa összehozott tárlatoknak. Azt is elárulta, hogy médiamegjelenésekkel is segíti a kiállítás sikerét. A néhai Toller Lászlóval is jó kapcsolatot ápoló Fásy valóban mindent megtesz, hogy vigye a show hírét: tegnap például a Mokkában Magyar Attilával, a ZSÖK gazdasági igazgatójával szerepeltek – két migránsozós-családvédelmi akcióterves small talk között. A tervek szerint legközelebb – azaz valamikor a pécsi kiállítás 2019. november 17-i zárása után – Mosonmagyaróváron lesz látható az anyag.

KategóriákMETÁL