Csúnya büntetésekbe szaladhatunk bele, ha nem vagyunk eléggé körültekintőek a jogosítványunk érvényességét illetően. Mutatjuk, mire kell figyelni.

A cikk a hirdetés után folytatódikNem akartunk egy külföldi út előtt szaladgálni a néhány nap múlva lejáró jogosítványunkkal, ezért csak hazaérkezés után, a lejárat napján vettük az irányt a kormányablakba. Ahol az alábbi párbeszéd játszódott le:

– Jó sokáig várt a meghosszabbításra. 
– Hát, inkább mint soha. 
– Bátor volt azért.
– Miért a napján még nem büntetnek, nem?
– Aznap nem, de ez a jogosítvány már 8 hónapja lejárt.

 

Bumm! Nem lehet elégszer elmondani, amit nyilván más alapból tud, hogy sok jogosítványon még két különböző lejárat, érvényességi idő van. Mi egy ilyen szaladtunk bele, s mint kiderült, sok ezer kilométert levezettünk, jó néhány határon átkeltünk full érvénytelen vezetői engedéllyel.

Bizony-bizony, ezt is kell nézni. Három hónap eltérés!

 

A hamisíthatatlan kk-európai hivatali anomália oka: az első oldalon a dátum akkor játszik, ha a személyazonosságunkat kívánjuk igazolni a jogosítvánnyal (meg a lakcímkártyával). Ilyenkor az okmányunkat tekintsük személyazonosításra alkalmas iratnak, aminek megfelelően megvan a kártyának a maga érvényességi ideje. A hátsó oldalon a 11-es részben található dátum a vezetői engedély, a kategória-, az orvosi érvényesség végdátumát mutatja. Amennyi időre a háziorvos a vezetés jogosultságát megállapította. Így már úgy tekintsünk az iratunkra, mint vezetésre jogosító okmányra. A problémát az okozta, hogy a két dátum (eddig) nem mindig egyezett. A mi esetünkben nyolc hónap eltérés volt a kettő között. 

Ez a rendszer anno azért alakult ki, mert az orvosi érvényesség nem minden, sőt sok esetben nem éri el a tíz évet, ellentétben a személyi azonosítás érvényességével. Elvileg jogosítvány-csere esetén eddig is lehetett igényelni, hogy a két dátum egyforma legyen – már ha tudtunk róla.

Azért minden jó, ha jó a vége. Idén januártól (jobb később, mint soha), a bürokrácia nehéz malomkerekei odáig elgördültek, hogy a jogosítványokon ezentúl már csak egyféle lejárati dátum szerepel, és az is a születésnapunkra fog esni. Bár logikus lenne, ezt más okmányokra egyelőre nem vezetik be. A jogosítvány esetében mi fél évet buktunk, de legalább nem fogjuk legközelebb elfelejteni. Meg lehet kérni ajándékba születésnapra orvosi alkalmassági vizsgálatot.

KategóriákMETÁL