A Pécsi Városfejlesztési Nzrt. szerint tavasszal befejeződik a Bihari utca-Hajnóczy út rendezése, és elkezdődik az új vásárcsarnok kivitelezése. Kíváncsian várjuk!

A cikk a hirdetés után folytatódikA tegnapi közgyűlés elé befért még egy rendkívüli gazdasági bizottsági ülés is, amin a Pécsi Városfejlesztési Nzrt. beszámolóját is tárgyalták. Nagy meglepetés nincs a 2018-as évről szóló dokumentumokban, azt már korábbi anyagok alapján is sejteni lehetett, hogy több tízmilliós veszteséggel zárják az évet. Most kiderült, hogy ez 31 millió forint. Ennek elsősorban elszámolástechnikai okai vannak: a futó pályázatok költségeit a cégnek ki kell fizetnie (pl. a közbeszerzési tanácsadók milliós szerződéseit és az eljárások technikai költségeit), ugyanakkor sok esetben csak a projektek zárása után jutnak hozzá ezekhez az elszámolható pénzekhez. És mivel sok projekt nagy csúszásban van, így könnyen akadhatnak finanszírozási problémák. Egy korábbi előterjesztés szerint az év elején még a bérek kifizetése is problémás (16-17 alkalmazottja van a cégnek), ezért egy összegben kérték az 50 millió forintos működési támogatást az idei évre.

Ezeknél a szervezetirányítási problémáknál talán nagyobb érdeklődésre tart számot számos – a városfejlesztési cég bábáskodásával tervezett – projekt befejezési (és kezdési) határideje.

Mivel a PVF Nzrt. nem hajlandó válaszolni a kérdéseinkre, így most végre a 2018-as évről szóló dokumentumból megtudtuk, hogy:

  • az uránvárosi piac műszaki átadás-átvételére 2019.01.21-én lezárult,
  • a projekt fizikai zárása 2019 tavasza,
  • projekthez kapcsolódó a Bihari utca-Hajnóczy utca rendezésének véghatárideje 2019 tavaszára módosult,
  • a projekttel kapcsolatban ráemelés keretében növekedett az összköltség és támogatás, jelenleg a vonatkozó szerződésmódosítás aláírása történik.

Szóval, amiket az elmúlt hónapokban kérdezgettünk a PVF Nzrt.-től részben most maguktól megválaszolásra kerültek. Persze, jó lett volna, ha az okokat, magyarázatokat és konkrét időpontokat is találunk a beszámolóban – urambocsá a PVF válaszleveleiben – , de talán egyszer ezekre is sor kerül.

És még egy egészen megdöbbentő állítás szerepel, a beszámolóban. A Pécsi Városfejlesztési Nzrt. szakemberei az új pécsi vásárcsarnokkal úgy kalkulálnak, hogy: “A bírálatot és szerződéskötést követően a kivitelezési munkák várható kezdése 2019 tavasza.” Ennek nyoma az Elektronikus Közbeszerzési Rendszerben egyelőre nem látszik.

Szóval városfejlesztési szempontból sűrű időszak lesz ez a tavasz (az nem derül ki, hogy meteorológiai vagy csillagászati esetleg naptári), de mindegyik esetben iparkodni kell.

KategóriákMETÁL