Jövő nyárig használhatja a PMFC a stadionját, utána kilencven évre az egyetemé lesz az ingatlan. Hogy hol fog játszani azután a felnőtt csapat, nagy kérdés. Ahogy az is, jól jár-e a többszereplős ingatlancserével a város.

A cikk a hirdetés után folytatódikA Szabad Pécs korábban már megírta, hogy egy tavaly ősszel tető alá hozott egyezség szerint az önkormányzat több Verseny utcai ingatlana, többek között az egyetem által használt PEAC-pálya a PVSK-hoz kerül. A Stadion utcai sportkomplexum (PMFC-stadion) pedig az egyetemhez. Május 23-án, csütörtökön a pécsi közgyűlés ülésén pont kerülhet a történet végére, a képviselők ugyanis az egyezséghez kötődő jogi dokumentumokról fognak szavazni. Megvan, mennyiért cserélnek gazdát ezek az ingatlanok, ahogy az is, az érintettek meddig használhatják azokat.

Kárpótolni kell az egyetemet

Összesen négy ingatlant érint a Verseny utcai adásvétel, ezek közül a legnagyobb az egyetem sportklubja által használt sporttelep. Utóbbin egy évekkel ezelőtti, a város és az egyetem közti, ingatlanokat érintő megállapodás nyomán az egyetemnek haszonélvezeti joga van a jövő évszázad elejéig, pontosan 2108-ig

A PVSK tavaly év végén a kormánytól kapott mintegy 430 millió forintot “sportcélú beruházáshoz kapcsolódó területvásárlásra”. Ebből 148 milliót költenek a szomszédos városi tulajdonú ingatlanok megszerzésére. Nem hivatalos információink szerint a sporttelep ily módon való bővítésének ötletét a 2017 szeptemberében a vasutas sportklubot felkereső Orbán Viktor miniszterelnök dobta be, és ezt az érintettek onnantól kezdve kvázi ukázként kezelték. Mondhatjuk úgy is, hogy a gombhoz kellett varrniuk a kabátot, de olyan kabátot, ami nagyjából minden érintettnek (egyetem, PVSK, város) jó. Hogy ez sikerült-e, arra később visszatérünk.

A 148 millió nagyobb részét az önkormányzat, kisebb részét annak cége, a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. (volt Pécs Holding) kapja.

Mivel az egyetem elbukja a sporttelepét, pontosabban az azon lévő közel százéves haszonélvezeti jogát, valamivel kárpótolni kell. Erre azt találták ki, hogy az önkormányzat vagyonkezelői jogot ad az egyetemnek a Stadion utcai sporttelepre, azaz a PMFC-stadionra és a hozzá kapcsolódó sportpályákra – majdnem 90 évre, 2108-ig. Az uránvárosi komplexum vagyonkezelője jelenleg a PMFC-t működtető önkormányzati cég, a PSN Zrt. A jogügylet ugyan ingyenes, azaz egy fillért sem kér ezért a város az egyetemtől, de a törvény szerint az áfát az önkormányzatnak kell megfizetnie, azaz valamivel több mint 33 milliót be kell csengetni az államkasszába. A 33 millió áfa úgy jön ki, hogy egy külsős céggel felbecsültette a város, mennyit ér az átadandó vagyonkezelői jog, az eredmény pedig 155 millió forint lett.

Idén szeptembertől egyketted arányban már be lesz jegyezve a vagyonkezelői jog az egyetem javára, de a PTE csak jövő július 1-jén lép teljesen birtokba, illetve legkésőbb akkor, amikor a PMFC akadémiájának építése befejeződik. A néhány hete megkezdett kovácstelepi fejlesztés befejezését egyébként jövő nyár elejére ígérték.

Ezzel párhuzamosan az egyetem, tehát a PEAC is jövő nyárig, 2020. június 30-áig használhatja a Verseny utcai sporttelepet, ahol csak azt követően tervezi elindítani a PVSK a fejlesztést.

Bár részletkérdés, de fontos megemlíteni, hogy a Verseny utcai ingatlanokon az államnak elővásárlási joga és jelzálogjoga van, nyilván a korábban csődközeli helyzetbe jutott önkormányzatnak adott állami támogatás ellentételezéseként. Ezekről a jogokról a csütörtökön a közgyűlés elé kerülő előterjesztés szerint az állam várhatóan lemond.

Hova költözik a PMFC?

A PMFC harmadosztályú felnőtt focicsapata jelenleg a Stadion utcai stadionban játssza meccseit, ezek szerint a következő szezonban is ott fogja. Hogy azután mi lesz, nagy kérdés. Mivel az egyetem lesz a kezelője a komplexumnak, ráadásul a mindjárt kezdődő 2020-as években egy jelentős, tömegsportra épülő ingatlanfejlesztést terveznek ezen a területen (erről később), biztosan nem maradhat itt a csapat. Az utánpótlásnak ott lesz a kovácstelepi új létesítmény, de a felnőtt csapatnak nyilván kell egy pálya, ami megfelel a harmadosztály és az MLSZ által támasztott követelményeknek. Úgy tudjuk, korábban felmerült, hogy a PVSK leendő Verseny utcai “stadionjában” (ami igazából egy 800 fős fedett lelátóval ellátott pálya lesz) játszhatja majd mérkőzéseit a Pamacs. Mondjuk a közbeszerzést még ki sem írták az új PVSK-stadionra, így az idén esedékes centenáriumra biztosan nem készül el, de még a jövő évi átadásra sem vennénk mérget, jó esetben 2020 második felére lehet valami belőle. Arról tudomásunk szerint egyelőre nincs szó, hogy új stadiont “kapna” a PMFC, bár tudjuk, Orbán Viktor bármikor előhúz a mellényzsebéből egyet.

Ki járt jól ezzel az egésszel?

Hogy ki járt jól az Orbán által elindított ingatlancsereberével, egyelőre nem tudható. Mivel a PVSK az államtól kapott pénzt a Verseny utcai ingatlanok megvásárlására, ezért a Czerpán István által vezetett egyesületnél biztosan nem bánkódnak amiatt, hogy így alakultak a dolgok. Az egyetem bukja ugyan a hosszú távú haszonélvezeti jogát a Verseny utcában, de egy számára logisztikailag milliószor jobb helyen jut ingatlanhoz. Ha sikerül pályázati pénzekből megvalósítania ott a tervezett, egyelőre Sport Sziget néven futó szabadidő- és sportközpontot, akkor egyértelműen jól járt a cserével a PTE.

Hogy az önkormányzat jól járt vagy jól járhat-e, az egyelőre korántsem biztos. Lesz ugyan bevétele a Verseny utcai ingatlanok eladásából, a Stadion utca 90 évre szóló, ráadásul 33 milliós kiadást generáló elvesztése (a vagyonkezelői jog kvázi tulajdonosi jog) azonban nem tűnik egyértelműen jó biznisznek a város számára. Ha összejön a szabadidőparkos fejlesztés az egyetemnek, az persze a városrész és a város lakosságának is jó lehet, de ugyanezt pályázati úton az önkormányzat is megcsinálhatná, és akkor az ingatlanhasznosításból a városnak és nem az egyetemnek lennének bevételei. Ráadásul a Stadion utca elvesztésével a PMFC felnőtt csapatának stadionproblémáját is meg kell valahogyan oldani, ami nem tűnik egyszerű feladatnak.

KategóriákMETÁL