Liciteljárást tartott kedden a Pécsi Vagyonkezelő Zrt. Elvileg csak egy kis pécsi belvárosi üzletet árvereztek el, ám sokkal többről szól ez a biznisz. Sőt, a Szabad Pécs másra is fényt derített, habár ez nem mindenkinek fog tetszeni. Úgy tűnik ugyanis, hogy aki biztosan nagyon jól járt, az a vevő.

A cikk a hirdetés után folytatódikSokkal jobb üzletet kötött 2017 végén a pécsi Király utcában álló Aranyhajó Fogadó megvételével a pécsi és az országos sajtóban is leginkább csak Tiborcz István barátjaként emlegetett dr. Czéh-Tóth Márk a Hotel Nick Kft. tulajdonos-ügyvezetőjeként annál, mint ami elsőre látszott.

Pedig már akkor sem tűnt vállalhatatlan biznisznek az ügylet – az ő szempontjukból legalábbis biztosan nem. Még úgy sem, ha ugyanakkor egyértelműen azt sem mondhatjuk, hogy könnyű fába vágták a fejszéjüket. Sőt, még azt sem, hogy az ügylet nem rejthet magában kockázatot.

Még úgy is, ha állapota miatt egy, fenntarthatóan már nem, vagy nem igazán működtethető kishotelről van szó. Amelyre éppen emiatt  jelentős összeget, minimum több száz millió forintot rá kell költeni ahhoz, hogy egy, a mai kor igényeinek megfelelő szálláshelyet alakítsanak ki. Persze a határ a csillagos ég, akár milliárdos nagyságrendű forrást is felemészthet ez a projekt, függően attól, mit építenek be a szállodába.

Az üzlet alapja tehát egy ingatlan adásvételi szerződés, aminek megkötését a Szabad Pécs írta meg 2017 végén, EBBEN a cikkben.

Úgy üzletileg

Nyilvánvalóan azonban nem csak arról volt és van szó, hogy megvettek egy szállodát. A lényeg, vagyis a terv az volt a kezdettől már, hogy a ház átépítésével és teljes felújításával egy ultramodern, négycsillagos, XXI. századi belvárosi hotelt alakítsanak ki. Ezt nem is tagadták a befektetők, és üzletileg is ennek van értelme valójában.

Fotó: Babos Attila/Szabad Pécs

Van, amire nekik is nemet mondtak

Sőt, Czéh-Tóthék igazából magasabb épületet szerettek volna kialakítani a mainál. Vagyis nem csak felújítani, átépíteni szerettek volna, hanem magasítani is az Aranyhajót. Ha nem is annyira magasra építeni, mint amilyen az Aranyhajó tőszomszédságában álló Hotel Palatínus, Pécs legismertebb és legnagyobb szállodája, de azt megközelíteni. Ezt a kérelmüket azonban Pécs Fidesz-KDNP többségű testülete leszavazta.

16/29

Ugyanakkor annyit azért elértek, hogy a tetőteret beépíthetik – nem is tagadták kérdésünkre, hogy ez a terveik közt szerepel. Ahogyan azt sem, hogy ebben az esetben a jelenlegi 16 helyett végül 29 szobás alakíthatnak ki.

GUT

Már 2017-es cikkünkben is megjegyeztük, hogy a ma már leginkább építőipariként ismert, eredetileg fuvarozással és külszíni bányászattal foglalkozó családi cégükben dolgozó, majd több trafikkoncesszióra is sikerrel pályázó fiatalember, ránézésre mindenképpen kifejezetten jó bizniszt csinált a pécsi belvárosi sétálóutca elején álló, a pécsi főtértől csupán pár lépésre lévő Aranyhajó Fogadó 120 millióért történő megvásárlásával.

Czéh-Tóth Márknak egyébként éppen az előbb említett, ?előélet nélkül? is sikeres, több trafik üzemeltetését is jelentő pályázata óta datálódik a sajtóban való szereplése, a pécsi gimnáziumi évek alatt kezdődő Tiborcz-barátság felemlegetése kíséretében.

Csillagos ég

Visszatérve az Aranyhajó megvételére: még úgy is jó üzletként beszéltek erről az ügyletről többen is lapunknak, hogy tudták, az állapota miatt egy fenntarthatóan már csak nagy áldozatok árán (vagy úgy sem) működtethető fogadóról van szó, és éppen ezért zárta be a házat a bérlője. Arra ugyanis a ház rossz műszaki állapota, nem mai szerkezete, elosztása miatt jelentős összeget, minimum több száz millió forintot rá kell költeni, hogy a mai kor igényeinek megfelelő szálláshely legyen. A határ persze a csillagos ég, milliárdos nagyságrendű forrást is felemészthet a felújítás és az átépítés, függően attól, mit álmodnak meg, mit építenek be a szállodába.

8 évig üzemeltették

Igazságtalanok lennénk, ha nem írnánk le, hogy Czéh-Tóthék már több éve átvették üzemeltetésre az Aranyhajó Fogadót a korábbi bérlőtől, a Pécsi Vagyonhasznosítónak fizetve bérleti díjat a házért. Egészen pontosan 2009 márciusától 2017 elejéig, tehát 8 éven át üzemeltették bérlőként a helyet.

Azaz számukra korántsem ismeretlen üzletbe szálltak be új tulajdonosként. Az Aranyhajó 2017 eleji bezárása a ház rossz állapotára hivatkozva történt. Azt hallottuk erről, hogy a városi tulajdonnak számító fogadó felújítására bérlőként már nem kívántak költeni. A pécsi önkormányzati vagyonkezelő cég pedig forráshiányra hivatkozva zárkózott el a felújítástól.

Elővételi jog 1.0

Mindenesetre a városnak le kellett mondania a meglévő elővásárlási jogáról 2017-ben is ahhoz, hogy a Pécsi Vagyonhasznosító által értékesítésre meghirdetett Aranyhajó Fogadót 2017 végén megvásárolhassa az üzemeltető. Illetve elviekben bárki, hiszen a bérlőnek sem volt elővásárlási joga, nem csak ő vehette meg, és meghirdették eladásra a házat.

De miért is írtuk azt, hogy sokkal jobb üzletet kötött annál, mint amilyennek tűnt elsőre?

Merthogy kiderítettük, hogy nem csupán az Aranyhajó Fogadót szerezte meg mintegy másfél éve Czéh-Tóth Márk cége, hanem a fogadó aljában álló egykori Dóm Éttermet is. Amivel a több elemből álló nagy belvárosi ingatlannak így majdnem az egésze az övék lett.

Ez számunkra csak tavaly év végén derült ki.

Álnéven

Akkor magunkat érdeklődőnek kiadva, álnéven hívtunk fel egy, a valamikori Dóm Étterem ajtajára kitett telefonszámot. Kiadásra kínálták ugyanis az üzletet, de nem a Pécsi Vagyonkezelő.

A számot tárcsázva a telefon Czéh-Tóthék családi építőipari cégénél csörgött, ahol készségesen tájékoztattak minket arról, hogy ők adják ki a helyiséget, mert már az ő tulajdonuk, náluk vannak a kulcsok, s ha komoly érdeklődők vagyunk, hamarosan megtekinthetjük az ingatlant.

Czéh-Tóth Márk nem is kívánta ezt újbóli megkeresésünkkor tagadni, az információt megerősítette.

Hiba, hiátus

Igaz, 2017 végén kizárólag az Aranyhajóról kérdeztük – a Dómról nem tudtunk, nem is kérdeztünk rá, persze a friss új tulajdonos sem említette meg nekünk a beszélgetés során, hogy a Dóm is az övé lett, azzal is számolhatnak, pedig a szállodafelújítási terveiről kérdeztük. Sem a vagyonkezelő, sem az ügyletről nyilvánvalóan pontos információkkal rendelkező városvezetés egyetlen tagja sem sietett a közlés pontosítását kérni.

Sőt, a propagandában erős helyi kormányközeli sajtóban sem írtak így a beruházásról, nem tudták (vagy elhallgatták) a Dóm eladását, s a roppant alcsonynak tűnő négyzetméterárat. Habár meg kell jegyezni azt is, hogy az Aranyhajó Fogadó – éppen az állapota, műemléki jellege, és a felújításra kellő minimális forrás nagyságrendje miatt ? egészen biztosan nem átlagos ingatlan.

Csomagajánlat

2017 végi cikkünkben az sem volt pontos információ, hogy a Hotel Aranyhajó Fogadót vette meg Czéh-Tóth cége 120 millió forintért. Hiszen önmagában az, hogy akkor egyidejűleg a volt Dóm Éttermet is eladták, automatikusan még nem jelentette (volna) azt, hogy azért nem kértek el külön plusz pénzt. Csakhogy a 2017-es információ ezen része, az összeg pontos volt. Valóban 120 millió forintért vásárolták meg a két nagy elemből álló csomagot, az Aranyhajó Fogadót és az egykori Dóm Éttermet.

Ami volt, elmúlt

Merthogy ez volt az eredeti ajánlat, egyfajta csomagajánlat tehát. Állítólag. Mi ugyanis hiába is próbáltuk utólag keresni, hogy a Pécs Holding/PVH hogyan, miképpen és mennyi ideig hirdette a szállodát (és csatolt részeit) akkoriban, nem találtuk. 2017-ben, az utólag kiderített értékesítést követően szerettük volna ugyanis a hirdetést visszakeresni és cikkünkben illusztrációként felhasználni, de nem találtuk a kiírást.

Nyilván azt nem állítjuk, nem is állíthatjuk, hogy eltüntették a korábbi hirdetés elérését, vagy hogy erre lett volna okuk. És azt sem, hogy ha valóban eltűnt, és nem mi voltunk ügyetlenek, akkor az szándékos ügyködés eredményeként történt.

100e/nm, kb.

A Hotel Nick Kft. tehát egyben jutott hozzá 120 millió forintért 2017 végén az egy épülettömben lévő, de két külön ingatlannak számító egységhez. Úgy tudjuk, így nagyjából 100 ezer forintos négyzetméteráron értékesítették a két ingatlant.

BESSER

Vagyis, ha szakértőkre és üzletemberekre hivatkozva azt mondtuk másfél éve, hogy önállóan, csupán a valóban teljes felújításra szoruló, de Pécs kitüntetett helyén álló Aranyhajó Fogadó jó üzletnek tűnt 120 millió forintos árért, akkor a Dómmal együtt egyértleműen szuper üzletről beszélhetünk. Sőt, akár bombaüzletről is. Főleg annak, aki megvette.

Ne feledjük, városi tulajdonról beszélünk. És azt se, hogy korábban mind a Dóm Éttermet (majd az annak a helyén megnyíló, kérészéletű Vargyas Vendéglőt), mind a Hotel Aranyhajó Fogadót külön-külön bérleti szerződéssel, külön-külön számított havi bérleti díj ellenében tudta kiadni a vagyonkezeló,  más-más bérlőnek.

Elővételi jog 2.0

Az elmúlt alkalommal viszont már úgy hívtuk fel Czéh-Tóth Márkot, hogy már azt is tudtuk, hogy az épülettömb egy másik fontos, közvetlen utcafronti, a Király utcára néző része, a volt Massimo nevű helyre is elővásárlási jogot nyertek az Aranyhajó-Dóm ingatlancsomagra szóló 2017-es adásvételi szerződés megkötésével.

Licit

Az egykori Dóm Étterem melletti valamikori Massimo Étterem helyiségét kedden, április utolsó napján bocsátotta 44 milliós kikiáltási árral licitre a pécsi vagyonkezelő.

A licitről a Pécsi Stop írt. Ebben a cikkben azonban egyrészt a Dóm Étteremről beszélnek, nem a Massimóról (a licitről szóló hirdetésben valóban rossz fénykép, nem a Massimóé, hanem a Dómé szerepelt, ez téveszthette meg az újságírókat), másrészt éppen ezért az Aranyhajó-Dóm Étterem-relációt sem vethették fel. Ami viszont a leginkább elgondolkodtató ebben az ügyben, és akkor még nagyon finoman fogalmaztunk.

Hivatalos információnk nincs a licit végerdményéről, de úgy tudjuk, eredményes volt és 46 millióért kelt el az ingatlan. Akárki is licitált, tudnia kellett, erről nyilvánvalóan tájékoztatták, hogy az ingatlanra van kikötve elővásárlási jog, így maga a licit megnyerése nem feltétlenül jelenti azt is, hogy tényleg ő vehet meg azt végül.

Czéh-Tóth érdeklődésünkre elmondta, hogy ők nem vettek részt a liciten, éppen a meglévő elővásárlási joguk miatt, az ugyanis kényelmes helyzetet teremt a számukra. Magyarul azt, hogy amennyiben a liciten nyertes ajánlattevő által kínált összeget ők elfogadhatónak tartják az ingatlanért, akor az ővék lehet azért az árért. Ebben semmi susmus nincs, az elővásárlási jognak éppen ez a lényege, akkor is így működik, ha egy társasházban élőknek biztosítanak a házban elővásárlási jogot. Itt most tehát, ha jól értesültünk, az a kérdés, hogy ha a volt Massimo ingatlana megér Czéh-Tóthéknak 46 milliót (és van is nekik erre fordítható ennyi forrásuk), akkor azt jelezhetik és az övék lesz az az ingatlan is. Vagyis végül, két lépcsőben a teljes tömb 166 millióért kerülhet hozzájuk. Czéh-Tóth Márk arról nem kívánt nyilatkozni, hogy megér-e nekik 46 milliót a Massimo, mert állítása szerint még nem tudott az árról, és arról sem, mi történt a liciten.

Az ügyben nem kerestük a PVH-t, hiszen nekik is a városházán keresztül szabad csak alapesetben nyilatkozni, onnan pedig következetesen nem válaszolnak lapunknak.

Jó helyen, jó pozícióban – A pécsi Hotel Aranyhajó Fogadó a Hotel Palatínus mellett, csak néhány lépésre Pécs főterétől
Fotó: Babos Attila/Szabad Pécs

Beleillik

A fiatal üzletember azonban a Szabad Pécs kérdésére elmondta, hogy beleillik az ő szállodafejlesztési elképzeléseikbe a volt Massimo ingatlan. Korábbi cikkünkben elmondottakhoz hasonlóan most is megerősítette, hogy kívánnak pályázni a Kisfaludy szálláshelyfejlesztési program vissza nem térítendő forrásaira, amennyiben megnyílik a dél-dunántúli helyek fejlesztésére is a pályázat.

Márpedig egy ilyen jellegű fejlesztésre, főleg egy, a NER-rel rossznak nem mondható viszonyban lévő pályázónak – ezt bátran mondhatjuk – nagyon is jó esélyei lehetnek, minimum több száz milliós vissza nem térítendő támogatás elnyerésére.

AM BESTEN

Pécsett több, magát ?jólértesültnek? tartó ember is tudni véli azt, hogy a Hotel Nick Kft. pályázni fog a Kisfaludy Programra, annak a kimenetele már tulajdonképpen biztos is, ?zsebben van?. Sőt, egyesek azt is tudni vélik, hogy végül 900 milliós vissza nem térítendőtámogatást fog kapni az Aranyhajó vgy Nick Hotel-projekt.

A Szabad Pécs nem hivatalos értesülése azonban az, hogy az emlegetett “már elnyert, zsebben lévő? összegnél eleve kevesebbre fognak pályázni Czéh-Tóthék.

A Hotel Aranyhajó Fogadólsó szintjén pedig a volt Dóm és a volt Massimo Éttermek
Fotó: Babos Attila/Szabad Pécs

Ugyanakkor lapunk, nem hivatalos, és csupán csak egyetlen, de megbízhatónak tartott forrásból arról értesült, hogy a dél-dunántúli kiemelt turisztikai térségre vonatkozó Kisfaludy-pályázatot mostanában nem írják ki, de más, akár Czéh-Tóthéknak is érdekes szálláshely-fejlesztési pályázat hamarosan megjelenhet, forrásaink szerint tervezetten májusban, legkésőbb júniusban.

Hogy ez valóban így van-e, nem tudjuk biztosan, de utólag értelmet nyerne a Massimo értékesítésének a mostani időzítése.

Dóm/Aranyhajó/Massimo

Ettől persze az még továbbra sem lesz világos, hogy annak idején, ha a Dómot is “hozzácsapták” az Aranyhajóhoz, akkor miért nem adták el egyben az egész házat. Mi értelme volt vajon a vagyonhasznosító és a városvezetés szemszögéből egy ilyen helyzetben megtartani a Massimót, amit azóta sem tudtak kiadni, kihasználatlanul állt? Mivel végül mégiscsak eladták a Dómhoz képest egészen biztosan nehezebben kiadható és nehezebben (és elviekben csak olcsóbbért) értékesíthető ingatlnat. Ha a vagyonhasznosító (és a város) szemszögéből nézzük, ha már választani kellett volna (hiszen az is egy döntés, hogy eladunk-e ilyen értékes helyen lévő ingatlant), akkor az Aranyhajó+Massimo értékesítése tűnt volna a jobb választásnak, a Dóm külön értékesítésével, vagy annak bérleti jogviszonnyal történő kiadásával.

A látványterv már régóta kész van, és valóban sokkal méltóbb lenne Pécs főutcájához képest ez a kép, mint a jelenlegi állapotok
Fotó forrása: Hotel Nick Kft.

9+1

Czéh-Tóth Márk mindenesetre azt hangsúlyozta, hogy a Pécs, Király utca 3. szám alatt lévő ingatlan évtizedek óta társasház volt, tíz albetéttel. 2017-ben 9 albetétre (benne az Aranyhajó és a Dóm is) írt ki nyílt pályázatot a Pécsi Vagyonhasznosító, ezt nyerték el 2017-ben, a maradék egy albetét volt a most szóban forgó üzlethelyiség.

A Szabad Pécs kérdésére a fiatal cégvezető elmondta, hogy a Dóm melletti, szintén az Aranyhajó Fogadó “alatt” lévő volt Massimo ingatlan érdekes a számukra, beleillik a szállodafejlesztési elképzeléseikbe. És azt is megerősítette ismét, hogy kívánnak pályázni a Kisfaludy szálláshelyfejlesztési programra, amennyiben megnyílik más régiókéhoz hasonlóan a Dél-Dunántúl, mint kiemelt turisztikai régióra vonatkozóan is szálláshelyek fejlesztésére szóló pályázat.

Dr. Czéh-Tóth Márk a fent vázolt ügylettel kapcsolatban összefoglalóan úgy fogalmazott, hogy

?azon kívül, hogy bérlőként nyilván ismertük az épületet, semmilyen előnyünk nem volt a pályázaton, az ajánlott vételár volt a szempont. Nyertesként ráadásul a pályázatban a vételár teljesítése mellett az ingatlan 2022 végéig történő teljeskörű műemléki felújítását is vallaltuk, kötbérfizetés terhe mellett?.

Azt is elmondta még, hogy a pályázat több héten át biztosan szerepelt a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. weboldalán, ők is onnan töltötték le, és úgy tudja, a hirdetés egy helyi napilapban is megjelent.

Mindez amiatt is érdekes, mert lapunk figyelmét 2017-ben, utólagosan egy pécsi származású üzletember hívta fel az Aranyhajó addig titkolt, vagy legalábbis túlságosan nem reklámozott eladására. Üzleti kapcsolatainak köszönhetően hallott arról, már az eladás után, hogy árulták a helyet. Amiről ő addig nem tudott. Számára ez amiatt volt fura, és nem kissé, mert állítása szerint ő abban az időszakban napi szinten olvasott pécsi belvárosi üzleti célú kiadó és eladó ingatlanokról az elérhető fórumokon, a PVH oldalát is felkeresve mindig, ugyanis éppen ilyen ingatlant keresett. A szálló és a volt étterem hirdetését azonban nem látta, pedig ennyi pénzért ő is meggondolta volna ezt az üzletet is. Azt persze nem zárta ki, hogy ő hibázhatott.

Címkék:
KategóriákMETÁL