Pénteken este jelentette be végül azt Orbán Viktor miniszterelnök, hogy hétfőtől bezárnak az iskolák. Aztán az is kiderült, hogy az óvodákról és a bölcsődékről nem lesz központi döntés, azok nyitvatartásáról vagy esetleges bezárásáról az önkormányatok dönthetnek. Pécsett szombaton eldőlt, hogy hétfőn lesz még óvoda és bölcsőde is, aztán, keddtől viszont már csak ügyeleti rendszer. Persze, nagyon sokan úgy döntöttek, hogy egyetlen napra már nem is viszik el a gyerekeket az intézményekbe, megoldják a hétfői otthoni felügyeletüket is. Hétfőn Péterffy Attila döntött a nem önkormányzati fenntartású intézményekről is.

A cikk a hirdetés után folytatódikA pécsi önkormányzat hétfő koraesti közleménye tájékoztat a továbbiakról:

„Pécs polgármesterének döntése értelmében a városi óvodák és bölcsődék március 17-e, keddtől ügyeleti rendszerben működnek. Pécs önkormányzata ebben az ügyeleti rendszerben gondoskodik azon önkormányzati, valamint az egyházi, egyetemi és magánintézményekbe járó gyermekek ellátásról is, akiknek a felügyeletét szüleik más módon nem tudják ellátni.

Pécs önkormányzata a március 16-a, hétfői látogatási adatok alapján és az érintett városi intézmények vezetőivel folytatott egyeztetést követően döntést hozott az ügyeleti rendről. A pécsi óvodák és bölcsődék közül ennek értelmében az alábbiak tartanak ügyeletet a rendelkezés visszavonásáig:

A Keleti Városrészi Óvoda kéthelyen tart ügyeletet: a Teleki B. u. 2-ben és a Vasasi tagóvodában. (www.keletiovi.hu, tel: 239-532, illetve 537-083)

A Kertvárosi Óvodából egy óvoda tart ügyeletet a Testvérvárosok terei székhelyen. (www.kertvarosiovi.hu, tel: 438-371)

A Nyugati Városrészi Óvodában három óvoda tart ügyeletet: az Esztergár Lajos úti, a Mezőszél utcai és a Radnóti Miklós utcai tagóvoda. (www.nyugatiovoda.hu, tel: 252-434, 534-460, illetve 255-815)

A Városközponti Óvodában egy telephely tart ügyeletet, a Budai Nagy Antal utcai tagóvodában. (www.varoskozpontiovoda.hu, 315-455)

Az Apáczai óvoda a III. épületben tart ügyeletet. (www.educentrum.hu/ovoda, 550-643)

A Kisgyermek Szociális Intézmények (bölcsőde) négy telephelyen tart ügyeletet, ezek az Apáczai körtéri (csoda@kszipecs.hu, tel: 550-628), a Gosztonyi utcai (feszek@kszipecs.hu, tel: 253-097), a Siklósi utcai (torpike@kszipecs.hu, tel.: 210-626) és a Köztársaság téri bölcsődék (zoldliget@kszipecs.hu, tel.: 314-994). 

Amennyiben az igények időközben csökkennek, a további változásokról folyamatosan kommunikálni fogunk.”

20.00 Péterffy Attila polgármester hétfőn döntött a nem önkorményzati fenntartású pécsi intézményekről is

“Az új koronavírus terjedésének lassítását az szolgálja leginkább, ha mindenki, aki teheti, otthon marad. Pécs önkormányzata ugyanakkor elkötelezett a tekintetben, hogy segítséget nyújtson minden olyan szülőnek, aki bölcsődés, óvodás korú gyermekének felügyeletét nem tudja megoldani. Az továbbra is fontos cél, hogy a gyermekek felügyelete ne maradjon a nagyszülőkre.

Ebből a célból március 14-én, szombaton Pécs Megyei Jogú Város önkormányzata nevében Pécs polgármestereként egyebek mellett azt a döntést hoztam, hogy az önkormányzati fenntartású bölcsődék és óvodák március 17-e, keddtől ügyeleti rendszerben működnek és biztosítják a közétkeztetést az ellátást igénylő gyermekek részére.

Március 16-án, hétfőn az időközben megjelent kormányrendelettel élve Pécs polgármestereként kiterjesztem a fenti döntést a Pécsett működő, de nem önkormányzati fenntartású (egyházi, egyetemi vagy magán) bölcsődékbe és óvodákba járó gyermekek körére is március 17-e, keddtől. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy védelmet, felügyeletet és étkezést biztosítunk ebben az ügyeleti rendszerben minden pécsi kisgyermek részére, akinek a szülei ezt kérik, az új koronavírus miatt meghirdetett egészségügyi veszélyhelyzet idején.

Azt kérem a pécsi egyházi, egyetemi és magánfenntartásban működő bölcsődék és óvodák vezetőitől, hogy a döntés részleteit illetően keressék fel a pécsi önkormányzat Humán Főosztályának vezetőjét, dr. Maulné dr. Tóth Csillát (maul.csilla@ph.pecs.hu, +36 30 600 7481).

Az elsődleges cél természetesen továbbra is az, hogy aki teheti, otthon gondoskodjon gyermekéről, és ne bízza ezt a veszélyeztetett korú nagyszülőkre. Arra kérem a tisztelt pécsi szülőket, hogy ezt vegyék figyelembe.  

Péterffy Attila

Pécs Megyei Jogú Város polgármestere”

KategóriákMETÁL