A pécsi kulturális élet szakemberei részvételével szervezett beszélgetést a Goethe Intézet a Helyi párbeszéd című program keretében. Nyíregyháza és Dunaújváros után az egykori kulturális főváros Pécs volt soron, amit a jövendő európai kulturális főváros Veszprém követ.

A cikk a hirdetés után folytatódikAz esemény előtti sajtótájékoztatón a Michael Müller-Verweyen, a budapesti Goethe Intézet vezetője elmondta, törekvésük a Budapesten kívüli kulturális élet feltérképezése és partnerek keresése, hiszen itt is keletkeznek kulturális értékek. Ebben a megismerés az első lépcsőfok és olyan városokba is elmennek, amik Németországból nem annyira láthatóak. Pécs nem ilyen azonban érdekes a helyzet, hogy az egykori kulturális főváros hol tart most. Újságírói kérdésre elmondta, hogy a magyar-német viszonyban három szintet különböztet meg, a politikai, gazdasági és kulturális. A politikai viszony terhelt, a gazdasági kitűnő, míg a kulturális kapcsolat intenzív az intézetvezető szerint. Fontos számukra, hogy párbeszédet kezdeményezzenek a szereplőkkel, és ez azt jelenti, hogy minden szereplővel.

Michael Müller-Verweyen, a Goethe Intézet Budapest igazgatója

“Néha szükség van egy külső impulzusra, vagy egy külső szereplőre ahhoz, hogy egy-egy város kulturális szereplői úgy beszélgessenek egymással, ahogy máskor nem” – mondta Michael Müller-Verweyen, a budapesti Goethe Intézet vezetője a Szabad Pécs kérdésére. A szakember azt is hozzátette, hogy nincs ez máshogy Németországban sem. A szakember szerint a Helyi párbeszéd eddigi helyszínein is többször csodálkoztak rá a résztvevők névsorára a helyiek, ugyanis olyanok ültek le egymással szemben, akik máskor szakmai vagy személyes ellentéteik miatt nem – legfeljebb a büdzsék szétosztásakor. “Számunkra minden résztvevő véleménye egyformán fontos, külsősként nem is szeretnénk különbséget tenni és erre nincs is lehetőségünk”- tette hozzá.

Pécsen a Jelenkor folyóirat volt a rendezvény társszervezője, Ágoston Zoltán, főszerkesztő a sajtótájékoztatón elmondta, hogy több együttműködésük is volt és lesz is a Goethe Intézettel. Kiemelte, a városnak korábban volt kulturális stratégiája, de ezeket, a stratégiákat mindig újra kell termelni, mert egész egyszerűen elavulnak.

A beszélgetésre a városi kulturális intézmények vezetői mellett, függetlenek is meghívást kaptak. Michael Müller-Verweyen szerint azért is kellett célorientáltan kiválasztani a résztvevőket, mert így sokkal nyitottabban társalognak a szakemberek. Így nem csak kommunikációs paneleket használnak, hanem érdemi párbeszéd, egymás igényeinek és meglátásainak őszinte megnyilvánulása tapasztalható.

A város kulturális bizottságának fideszes elnöke – bár a meghívóban szerepelt a neve – végül nem vett részt a rendezvényen.

KategóriákJAZZ