A Pécsi Harmadik Színház anyagi ellehetetlenülése elleni Színházmentő akció folytatásaként április 11-én rendezték meg a Harmadikban a Bársony nesz inog című költészet napi jótékonysági estet, a közel teltházas rendezvény 283.468 forinttal járult hozzá a Pécsi Harmadik Színház működésének folytatásához. A teátrum színházmentő támogatási kampánya adakozóinak és a költészet napi estnek köszönhetően összesen 21 millió 599 ezer 491 forint gyűlt össze. Az alábbiakban közreadjuk a költők, írók, zenészek részvételével megtartott jótékonysági estet szervező és szerkesztő Balogh Robert (a Szabad Pécs munkatársának) április 11-i köszöntő beszédét. 

A cikk a hirdetés után folytatódik



Amióta elkezdtem szervezni ezt a jótékonysági estet – lehet, hogy ezt nem kellene elmondanom –, többen jelezték, félig viccesen, félig szomorúan, hogy akár értük is lehetne egy jótékonysági est. Hát, itt állunk több mint húszan, amolyan finom utalásféleképpen, hogy Inog, hogy a „bársony nesz inog”. A művészeti finanszírozással gondok vannak. Látványos csinnadrattára futja, normál működésre nem.

Nem pécsi ismerőseim azt szokták mondani, hogy Budapest mellett Pécs az egyetlen élhető magyar város, mert mindennek van alternatívája. Gondoljunk a galériákra, a komolyzenei műhelyekre: kóruszene, fúvós vagy szimfonikus, de működik a városban vagy száz „nem komoly” zenekar! Tánc? Néptánc? Break? Balett? És ez a színházak? A Pécsi Nemzeti Színház szélesre tárt kapukkal, népszínházi programmal várja a nézőket, de ott a Horvát Színház, a nyáresti igényes bulvárt is megkaphatjuk, az egyetemisták szárnypróbálgatásai is helyet kérnek, ott a Janus Egyetemi Színház, és aztán itt a Vincze János vezette Pécsi Harmadik Színház, amely a kortárs magyar drámák előadására tette le a voksát, sajátos hangütéssel, harmadikutasként, érzékenyen reagálva a kor társadalmi folyamataira. 

Számomra nem lenne ugyanaz Pécs, ha a Harmadik Színház, hogy úgy mondjam, anyagilag ellehetetlenülne. A mai esthez díszletet építettünk, a színház fontos előadásait idézik meg az elemek. Nézzék meg ezt a kukát! A Harmadik Színház mindkét Csirkefej-előadásában fontos szerepet játszott, amúgy 30 éve a színen van! Emlékszik valaki még a Prah című előadásra? Vagy ötször láttam. A tűzhely itt áll a színpadon velünk. A gázpalack a Piszkavasban kapott szerepet. És a hűtő? 283 alkalommal játszott Márton András, Vári Éva, Krumm Ádám és Töreky Zsuzsa mellett, megjárta Romániát, Finnországot, az USA-t és Kanadát. Én 13 alkalommal láttam szerepelni.

Az elmúlt hónapok megmutatták, hogy ezért a színházért sokan hajlandóak tenni. Nemcsak a színház dolgozói, nemcsak a színházi sz​​akma, hanem a közönség, a civilek, és a társművészetek alkotói! A színházmentő akció során a mai esttel együtt körülbelül 21, 5 millió forint gyűlt össze. Ki gondolta volna, hogy ez sikerülni fog?! Innentől a mentőöv megvan, tessék ügyesen tárgyalni a minisztériumokkal, hogy a megfelelő rubrikába kerüljön be a megfelelő összeg!

Nagyon köszönöm azoknak, akik eljöttek és jegyet vásároltak a mai gálára! A nézők kiállása nagyon fontos. Amikor azon gondolkoztam, merjek-e egy ilyen estet szervezni, elég vagyok-e én ehhez, eszembe jutott egy legendaszerűen többször felbukkanó régi pécsi történetelem. Mely szerint a Jelenkor egykori, Széchenyi tér 17. szám alatt található nagy szerkesztőségében, még Szederkényi Ervin főszerkesztői tevékenysége idején, rendszeresen összejöttek beszélgetni írók, színészek, balettosok, képzőművészek és zenészek… Ma ritkák az ilyen találkozások. De fontosak. Talán mondhatom azt az írók nevében, hogy szolidaritást érzünk a Pécsi Harmadik Színház sorsával. Azzal, hogy lemondtunk a fellépti díjról, a színház költségvetési gondjait nem oldjuk meg, viszont felhívjuk a figyelmet arra, hogy a Pécsi Harmadik Színházra szükség van. Ma is születnek darabok, itt esély van rá, hogy színpadra kerüljenek kortárs magyar drámák. És külön köszönjük József Attilának, hogy a születésnapja alkalmat adott a gálaest szervezésére!

Fellépők:

Zene: Beck Zoli, Szélkiáltó

Írók: Ágoston Zoltán, Aknai Péter, Balogh Robert, Csordás Kata, Egressy Zoltán,
Kerékgyártó István, Kiss Georgina, Kiss Tibor Noé, Havasréti József, P. Horváth Tamás,
Horváth Viktor, Meliorisz Béla, Mohácsi Balázs, Simon Bettina, Tóth Krisztina

Slam poetry: Kövér András (Kövi), Hetesi Júlia

Közreműködik: Bacskó Tünde

Az estet vezeti, szerkeszti: Balogh Robert

KategóriákJAZZ