Páva Zsoltnak írt nyílt levelet juttatott el a Szabad Pécs szerkesztőségéhez dr. Radovits Beáta, aki 22 éve Pécsről vándorolt ki Hollandiába, ahol orvosként dolgozik. Nem érti, hogyan lehet az, hogy Pécsett továbbra sincs nemzetközi repülőtér. Kapott válaszokat az itthon maradt ismerőseitől, de azok nagyon nem tetszettek neki.

A cikk a hirdetés után folytatódikRadiológusként dolgozik Hollandiában dr. Radovits Beáta, aki pénteken nyílt levelet juttatott el a Szabad Pécshez. Azt írta, hazafelé tartva, egy repülőúton fogalmazódott meg benne a gondolat arról, hogy megszólítja Páva Zsolt pécsi polgármestert, mert az egészen hihetetelen és elszomorító számára, hogy nincs működő, menetrend szerinti járatokat üzemeltető nemzetközi repülőtere Pécsnek.

Dr. Radovits Beáta
Fotó forrása: Facebook.com

Érdeklődött a hazánkban és Pécsett maradt ismerőseitől már erről, de azok a válaszok, amit kapott a kérdéseire, nem nyugtatták meg, sőt igencsak nyugtalanítóak és elszomorítóak voltak. Emiatt írt a meg a nyílt levelét és küldte el a Szabad Pécsnek, mi pedig közöljük, az alábbiakban, változtatás nélkül.

?Tisztelt Polgármester úr!

Éppen a repülőn ülök, úton Eindhovenből Budapestre. Tudom, még hosszú lesz az út, eltart egy darabig, míg Pécsre érek. Az út Budapestről Pécsre még hosszabb is, mint a repülőút Hollandiából Magyarországra. A repülőn nézegetem Európa térképét amin a Wizzair-el elérhető városok láthatók. Lengyelországban 8, Romániában 10, még a viszonylag kicsi Szlovákiában is 3 repülőtér működik. A sok pici pont sűrűében csak egy üreslő folt van: Magyarország.

Budapest és Debrecen az egyetlen városok amik repülővel elérhetők. 

Hogy állhatunk így 2019-ben? Én 22 éve élek Hollandiában, de a szívem mélyén mindíg pécsi maradtam. 22 éve várom azt a napot amikor Hollandiából egyenesen Pécsre tudok repülni.

Amikor Pécs 2010-ben Európa Kulturális fővárosa lett, nagyon reménykedtem. Román ismerőseim mesélték, az ő városuk mellé is e cím elnyerése után épült egy jól működő repülőtér.

De nem történt semmi. 

Az igény meg lenne rá bőven. Az egyetemnek és a városnak nagyon fontosak a külföldi diákok, akik most csak nagy kerülőúttal tudnak hazajutni a szülővárosukba. Rengeteg külföldi, közöttük, sok holland vásárolt házat Dél-Dunántúlon, Pécs környéken. Emellett gazdasági fellendülést jelenthetne ez a városnak.

Amikor magyar barátaimnak felteszem a kérdést, miért vagyunk így elmaradva, sokan a politikát hozzák fel. A korrupciót, a pénz hiányát és az engedély hiányát is említik.

Nagyon szomorú, hogy ezt az elmúlt 20 év alatt még nem sikerült áthidalni az akadályokat és ezt megvalósítani. Ahogy a holland tv is többször részletezte, milliárdok vannak egyes emberek kezében Magyarországon, nagy részt Uniós forrásból. Nem lát ebben senki jövőt, fantáziát, hogy egy ilyen fontos infrastrukturális beruházást meg tudjon valósítani?

Nincsenek olyan büszke és bennfentes pécsiek akik küzdenének a városuk jövőéért?

Talán lesznek azok akik nyílt levelemet megosztják és eljuttatják Önhöz.

Tisztelettel,

Dr. Radovits Beáta”

KategóriákMETÁL