Páva Zsolt polgármester tíz éve vezeti Pécset. Nem lehet büszke az eredményekre, egy dolgot azonban mindeddig, ha hellyel-közzel is, de megőrzött: egyfajta eleganciát. A sétatéri fák ügye miatt most már ezen is túl vagyunk.

A cikk a hirdetés után folytatódikOlvasva Páva Zsolt pécsi polgármester délutáni közleményét (pontosabban a pécsi városházáról, Páva Zsolt aláírásával érkezett levelet, mert nem vennék rá mérget, hogy ezt a közleményt tényleg ő írta), tudtam, hogy jegyzetet fogok írni. Formailag azonban egy levelet írtam, az alábbit.

Tisztelt Polgármester Úr!

Ön napra pontosan majdnem tíz éve vezeti egyhuzamban Pécset.

Bizonyosan vannak eredményei, habár inkább kisebb-közepesebb sikerek ezek, sajnos, mintsem nagy és átütő dolgok. Főleg, ha a pozitív eredményeket más városok pozitív eredményeivel vetjük össze. És nem csak a Mercedesre, BMW-re gondolok, természetesen.

Egészen biztos, hogy Pécsett a problémák, a kisebb és nagyobb botrányok vannak többségben, már ami a nagyobb ügyeket illeti – a mindennapi protokolláris jellegű polgármesteri feladatok nem ide tartoznak.

És azt se feledjük el, hogy nem ön egyedül kell, kellene, hogy lobbizzon, vannak kormánypárti képviselők is Pécsről és Baranyából, akik a Parlamentben ülnek. Habár egészen biztos, hogy ön is ülhetett volna a Parlamentben 2010-2014. közt, ahogyan más nagyvárosok polgármesterei, talán nem itt tartana Pécs.

Az ön elmúlt tíz évi polgármesteri ténykedését enélkül is nehéz igazi kritika nélkül illetni. Most viszont nem is az elmaradt fejlsztések, a folyton csúszó projektek, a kezeik közül kicsúszó pénz miatt írok.

Apropó, ha most tényleg nincs hiány a pécsi költségvetésben, ahogyan azt rebesgetik, akkor

  • Rosszul gazdálkodtak eddig?
  • Valaki kivette az eddig mantraként emlegetett 2-3-4 milliárdos éves hibádzó összeget a kasszából, de minimum egy részét? Vagy az ön aktív segítségével, vagy azért mert félrenézett, vagy mert nem vette észre?

Avagy van 3-as számú lehetőség is?

Szóval azért írok, mert önt eddig (egy-egy kisebb elszólást vagy kiszólást, minimális elhajlást leszámítva) úriemberként és kultúremberként láttuk viselkedni, és eredendően is annak tűnt.

Éppen ezért sem értem, miért kell egy majdnen 150 ezres nagyváros, Magyarország legelső egyetemi városa, az ENSZ Béke-díjával kitüntetett városa, az EKF-program városa és majd valamikor talán, kategóriájában Európa Zöld Fővárosa vezetőjeként balliberálisoznia. Hovatovább az UNESCO Világörökségi listájára felkerült város vezetőjeként balliberálisoznia.

Kérem, tartózkodjon attól, hogy ilyen végtelenül és szándékosan ostoba és aljas leegyszerűsítést enged meg magának. Vagy hagyja, hogy ilyet írjanak a nevében. Szégyellje magát!

Ön Pécs polgármestere, az én polgármesterem is, ha valaki, akkor ön a pécsiek nevében, Pécs nevében beszél, Pécset minősítik a szavai. Kérem, legközelebb fontolja meg, mivel próbálja megvédeni magát. Mert ebben az esetben az sem fog érdekelni senkit, ha történetesen önnek igaza van, illetve igaza lesz.

Végül pedig: önök már több mint egy éve tudják, hogy a pécsiek, köztük a választóik egy jó része nem kívánja a fák kivágását.

Sem tizenöt fa, sem öt, sem egy kivását sem kívánja. Attól függetlenül, hogyan gondolkodik a világról és hogyan szavaz négy- vagy ötévente egyszer.

Tisztelettel
Babos Attila
újságíró, felelős szerkesztő
Szabad Pécs

KategóriákPUNK