Nem mindenhol bréking nyúz ez, hiszen vannak országok, például Németország. ahol egy nagykoalíció ciklusokon át egyben tud maradni. Vannak persze súrlódások, de talán még azt is hozzá lehet tenni, hogy összességében sikeresen működik a konstrukció. Illetve létezik a kisebbségi kormányzás lehetősége is, ahol nincs abszolút többsége egy politikai formációnak sem, de a dolgok mégis működnek. Mindkét szituációhoz az kell, hogy az ellenfelek ne ellenségeknek tekintsék egymást, és hajlandóak legyenek a kompromisszumra.

A cikk a hirdetés után folytatódikA veszélyhelyzet eddig Magyarországon azt mutatta meg, hogy ez itthon elképzelhetetlen. Amíg a Fidesz kétharmaddal van a parlamentben és a képviselőik többsége csak bólogatni jár be, addig mindenképpen.

A felhatalmazási törvény vitája ismét megmutatta, hogy a magyar parlamentarizmus egy kiüresített díszlet csupán, amit csak a látszat miatt tartanak fenn. Most pedig, hogy a világ minden országa a saját bajával van elfoglalva a szokásosnál is őszintébben mutatta meg arcát a miniszterelnök.

Az ellenzék szinte könyörgött, hogy konkrét időbeli hatálya legyen a a rendkívüli felhatalmazásnak, amit szükség szerint meg lehet hosszabbítani. De nem.

Pedig most kellett volna szerénynek lenni. Hát, miniszterelnök úr, ez most megint nem sikerült.

Kiváló lehetőség lett volna nemzeti egységet, nemzeti minimumot hirdetni. Ehelyett a szokásos ködösítés és befeketítés élvezett elsőbbséget. A kormánypárti képviselők pedig ehhez adták a nevüket. Nem a demokráciára szavaztak.

Ehhez képest, Hoppál Péter, kormánypárti országgyűlési képviselő még ugyanezen a gyalázatos napon, nyílt levélben kérést intézett Pécs polgármesteréhez. Annak a városnak a vezetőjéhez, ahol ellenzékben van a Fidesz. Azt kérte, egyébként az Operatív Törzs ajánlásával összhangban, hogy az egészségügyi dolgozók a helyi tömegközlekedést is ingyenesen vehessék igénybe. A polgármester a javaslatot megköszönte és elfogadta. És ennyi.

Ugye milyen unalmas? Sehol egy konfliktus vagy csattanó. Bárcsak mindig ilyen unalmas lenne a magyar politika…

A szöveg eredetileg a Szabad Péntekben, a Szabad Pécs heti podcastjának a legutóbbi epizódjában hangzott el.

KategóriákPUNK