A vizsgált vízminták ötödében magas az ólomtartalom, derül ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ friss elemzéséből. Pécs is érintett, leginkább a belvárosban lehet kockázatos csapvizet inni.

A cikk a hirdetés után folytatódikEddig összesen 2700 vízminta érkezett be a Nemzeti Népegészségügyi Központba (NNK), ahol a csapvíz ólomtartalmát vizsgálták meg. A beküldött anyagok csaknem ötödénél találtak eltérést a szakemberek – közölte az NNK a Világgazdasággal. Az eddigi vizsgálatok szerint jellemzően a régi épületekben mutatható ki határérték feletti ólomkoncentráció.

A mérések eredményeit országos térképen is elhelyezték, így az érintett nagyobb városok lakói végig tudják böngészni, hogy a településen belül hol, mekkora az ólomveszély.

Pécsen gyakorlatilag a teljes belváros érintett lehet. Az ólomtartalom elsősorban nem a szolgáltatók felelőssége, mivel ezért a házon belüli vezetékek okolhatóak.

Uránvárosra nem készült kockázatbecslés, a térképen csak “feltáró vizsgálatra kiválasztott terület”-ként van megjelölve.

Az ÁNTSZ oldalán ezt is írják: “Az ivóvízben levő ólom kockázatának becslése az épülettömbökben található épületek átlagos kora alapján történt (épülettömb az egymást keresztező utak, utcák által lehatárolt épületek csoportja). Az épületkor adatok a 2011. évi népszámlálás alapján a Központi Statisztikai Hivatalból származnak, tehát a térképek a 2011. után bekövetkezett változásokat nem jelenítik meg.

Támogasd a Szabad Pécs működését!

Fontos, hogy egy adott épület, lakás kockázata eltérhet az épülettömbre becsült átlagos kockázattól, mivel egy régi építésű, magas kockázatúnak ítélt épülettömbön belül lehet új építésű épület (aminek a kockázata alacsony) és ennek a fordítottja is igaz lehet: egy új építésű épülettömbben is lehet néhány régen épült ház, amelyeknek a kockázata magas lehet. A kockázatot az is csökkenti, ha egy régi épületben a régi ólom vízvezetékeket már kicserélték.

Az NNK programjában 2020. március 31-ig lehet ingyenesen bevizsgáltatni a házi csapvízmintákat – ezt főleg az 1945 előtt épült házak lakóitól várják, azok esetében ugyanis szinte biztos, hogy ólomvezetékek találhatók a házi vízhálózatban.

via Qubit

KategóriákMETÁL