A vizsgált vízminták ötödében magas az ólomtartalom, derül ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ friss elemzéséből. Pécs is érintett, leginkább a belvárosban lehet kockázatos csapvizet inni.

A cikk a hirdetés után folytatódikEddig összesen 2700 vízminta érkezett be a Nemzeti Népegészségügyi Központba (NNK), ahol a csapvíz ólomtartalmát vizsgálták meg. A beküldött anyagok csaknem ötödénél találtak eltérést a szakemberek – közölte az NNK a Világgazdasággal. Az eddigi vizsgálatok szerint jellemzően a régi épületekben mutatható ki határérték feletti ólomkoncentráció.

A mérések eredményeit országos térképen is elhelyezték, így az érintett nagyobb városok lakói végig tudják böngészni, hogy a településen belül hol, mekkora az ólomveszély.

Pécsen gyakorlatilag a teljes belváros érintett lehet. Az ólomtartalom elsősorban nem a szolgáltatók felelőssége, mivel ezért a házon belüli vezetékek okolhatóak.

Uránvárosra nem készült kockázatbecslés, a térképen csak “feltáró vizsgálatra kiválasztott terület”-ként van megjelölve.

Az ÁNTSZ oldalán ezt is írják: “Az ivóvízben levő ólom kockázatának becslése az épülettömbökben található épületek átlagos kora alapján történt (épülettömb az egymást keresztező utak, utcák által lehatárolt épületek csoportja). Az épületkor adatok a 2011. évi népszámlálás alapján a Központi Statisztikai Hivatalból származnak, tehát a térképek a 2011. után bekövetkezett változásokat nem jelenítik meg.

Fontos, hogy egy adott épület, lakás kockázata eltérhet az épülettömbre becsült átlagos kockázattól, mivel egy régi építésű, magas kockázatúnak ítélt épülettömbön belül lehet új építésű épület (aminek a kockázata alacsony) és ennek a fordítottja is igaz lehet: egy új építésű épülettömbben is lehet néhány régen épült ház, amelyeknek a kockázata magas lehet. A kockázatot az is csökkenti, ha egy régi épületben a régi ólom vízvezetékeket már kicserélték.

Az NNK programjában 2020. március 31-ig lehet ingyenesen bevizsgáltatni a házi csapvízmintákat – ezt főleg az 1945 előtt épült házak lakóitól várják, azok esetében ugyanis szinte biztos, hogy ólomvezetékek találhatók a házi vízhálózatban.

via Qubit

KategóriákMETÁL