Páva Zsolt szerény volt, a saját hivatalos politikusi Facebook-oldalán nem emlékezett meg arról, hogy éppen tíz éve választották meg Pécs polgármesterének. Persze, könnyű annak, akinek olyan barátai vannak, mint Hoppál Péter.

A cikk a hirdetés után folytatódikA volt Fidesz-szóvivő, a volt kulturális államtitkár, a volt pécsi városházi Fidesz-frakcióvezető, Baranya egyik országgyűlési képviselője, a Fidesz pécsi csoportjának elnöke, Hoppál Péter ugyanis már napközben külön poszttal emlékezett meg a tíz évvel ezelőtti nagy Fidesz-győzelemről.

Páva Zsolt akkor nagy győzelmet aratott az azóta már jó fideszesnek is beillő egykori MSZP-s házlnök Szili Katalinnal szemben. Sőt aztán még kétszer megválasztották Pécs polgármesterének, igaz, egyre csökkenő számban szavaztak rá, de ezek is elegendők voltak ahhoz, hogy 2010-ben négy, 2014-ben pedig őt évre újra ő lehessen a Dunántúl legnagyobb városának a polgármestere.

Fontos megjegyezni, hogy mindez egy évvel a 2010-es tavaszi, elsöprő Fidesz-győzelem előtt volt, ami miatt Orbán Viktor az addig baloldali fellegvárnak tartott Pécset a remény városának nevezte. Ma kevés illetlenebb dolgot kérhetnénk a miniszterelnöktől, mint ennek a kiejelntésnek a megismétlését.

Azt mindenki tudja, hogy a Fidesz nem megnyerte, de semmiképpen sem csak megnyerte a 2010-es választást, hanem Gyurcsány Ferenc kiszivárogtatott öszödi beszéde miatt az ölébe hullott a győzelem, a kétharmados többséghez már az is kellett, hogy más ellenzéki politikai szereplők közel se legyenek olyan erősek, mint a Fidesz-KDNP szövetség. Éppen ezért a 2009-es Páva-győzelem értékéből sokat levon, hogy egy addigra már Pécsett a személyes szimpátiájából és korábbi egyéni országgyűlési képviselőjelölti győzelmei idején tapasztalt népszerűségéből rengeteget veszítő Szili elleni siker egy, kevéssel, de mégiscsak egy elbukott polgármesterválasztás után, időközi választáson következett be.

Akkor ugyanis, amikor szinte az egész ország narancssárgába borult, és szinte minden nagy önkormányzatot “elvitt” a Fidesz 2006 őszén, nem sokkal az öszödi beszéd kiszivárogtatása utáni sokk, MSZP- és Gyurcsány-ellenes hangulat miatt, Páva Zsolt vereséget szenvedett az MSZP_s Tasnádi Péter ellen. Páva Zsolt csak Tasnádi Péter későbbi, súlyos betegség miatt bekövetkező halála miatt szükségszerűen kiírt 2009-es időközi választáson ülhetett be ismételten a polgármesteri székbe.

Ismert ugyanis, hogy Páva az 1990-1994-es időszakban alpolgármester, 1994-1998. közt, első alkalommal polgármester volt. 1998-ban aztán nem akart vagy nem mert elindulni a későbbi MSZP-s polgármester, Toller László ellen, pedig a párt sokáig benne gondolkodott, a folytatást vele képzelték el.

Ha eredményeit tekintve nem is, sok egyéb tekintetben, főleg a hatalomban eltöltött időt tekintve Páva Zsolt a rendszerváltás utáni időszak legjelentősebb polgármestere. Ma éppen tíz éve ül a pécsi polgármesteri székben.

Páva Zsolt tízéves polgármesteri jubileumáról Hoppál Péter saját hivatalos, politikusi oldalán megemlékezett. Több fotót is közölt kettő olyat, amelyen Orbán Viktorral látható a pécsi polgármester, habár azt nem lehet mondani, hogy Orbán kiemelkedően sokat járt volna Pécsett, és egy olyat is, amelyen Páva Zsolt egyik polgármesteri győzelmekor Bánki Erik régiós pártigazgató és Kővári János (ÖPE) mellett ő maga is látható.

Hoppál Péter szerint

Most érik be az évtizedes munka gyümölcse, illetve

Pécs 30 évvel a rendszerváltást követően ÖNFENNTARTÓ VÁROS!!

Fotó forrása: Facebook.com

KategóriákPUNK