Három hónap helyett egy évig tart zárva a januárban új fenntartóhoz került pécsi Kórház téri kis dzsámi. Az biztos, hogy felújítják a műemléket.

A cikk a hirdetés után folytatódikA Múzeumok Éjszakája után kerestük meg ismételten a pécsi Kórház téri Jakováli Haszan pasa dzsámijának új fenntartóját, a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.-t, mivel az egyik leghíresebb pécsi látványosság továbbra sem nyitott ki, miközben az ígéret szerint már működnie kellene a háznak.

Március elején írtunk ugyanis arról először, hogy nagyon gyanús körülmények közt, gyakorlatilag egyik napról a másikra bezárták a pécsi kis dzsámit. Pont akkor, amikor kinyitották a téli szünet után a szezonra. Információink már akkor is arról szóltak, hogy a pécsi turizmusban érdekeltek, például az idegenvezetők és turisztikai cégek sem kaptak előzetesen tájékoztatást arról, hogy bezárják a műemléket.

Az akkor kiírás, és így mondhatjuk, hogy ígéret szerint ?előreláthatólag? három hónapig tartanak zárva. Márpedig ez letelt június elején. Mi mégis vártunk a NÖF megkeresésével, mert logikusnak ugyan az tűnt, hogy akkor nyitják ki, amikor készen van, mégis arra lehetett tippelni, hogy a bezáráshoz képest majdnem négy hónappal később esedékes Múzeumok Éjszakáján majd kinyit a múzeumként szolgáló műemlék, ahol egyébként a pécsi-baranyai muszlimok szoktak rendszeresen imádkozni. És akik, mint a cikkünkben olvasható is volt, majd egy másik írásban is, EBBEN, a felújítás alatt nem imádkozhattak a megszokott helyükön. Meg kell jegyezni, hogy ők sem voltak igazából tájékoztatva, időben pedig semmiképpen sem a fejleményekről.

Csakhogy végül a Múzeumok Éjszakáján sem nyitott ki a Jakováli dzsámi, pedig a korábbi években itt is voltak programok. Ezt követően írtunk az új fenntartónak. Például azt kérdeztük meg, hogy milyen forrásból, milyen munkákat végeznek el a dzsámin. Mert az időnként látható volt még a külsős szereplőknek is, hogy dolgoznak a dzsámiban. Azt is megkérdeztük, hogy ?csúszás? miatt van-e kötbér kikötve. Valamint, hogy miért volt szükség olyan nagy hirtelen a dzsámi bezárására, illetve, hogy a hívek mikortól tudnak majd ott imádkozni.

A még több más kérdést is tartalmazó levelünkre egyelőre nem kaptunk választ (ha megjön, közölni fogjuk), de most a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. hivatalos levelét továbbították a számunkra.

Pintér Beáta, a Jakováli Hasszán Dzsámi tárlatvezetője jegyzi a levelet. Azt írta, hogy

?a Jakováli Hasszán dzsámi jelenleg állagmegóvási munkálatok miatt nem látogatható. A dzsámi műszaki, üzemeltetési és építészeti helyreállítását követően előre láthatóan jövő évtől ismét várjuk Önöket szeretettel.

Megértésüket köszönjük!

NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.?.

Magyarul nem csak a szezon felét, hanem az egészet ki kell hagyni, és még a jövő tavszi nyitás sincs kőbe vésve. Akik kíváncsiak rá, nem nagyon tehetnek mást, mint kivárják ezt az évet.

KategóriákPOP