Nem ez volt az első vizsgálat, amit egy Magyar Attila által vezetett szervezetnél rendelt el az önkormányzat: hibák és jogszerűtlenségek a pécsi múzeumoknál is voltak.

A cikk a hirdetés után folytatódikKorábban a Pécsi Stop nyomán ITT írtunk a Pécsi Országos Színházi Találkozót szervező Pécsi Országos Színházi Fesztivál Közhasznú Nonprofit Kft. (POSZF) körüli problémákról. A tavaly októberi cikk megjelenését követően a pécsi önkormányzat vizsgálatot rendelt el, és most az Átlátszó birtokába került a jelentés és egy Páva Zsolt utasításait összegző levél.

A jelentés főbb megállapításai szerint, pl. a POSZF és az Aktor nem rögzítette írásban az együttműködésük részleteit, a feladatellátás megosztását, és a felelősségi szabályokat. Továbbá a 2017-ben alapított Aktor abban az évben jogszerűen nem fogadhatott TAO-támogatásokat, mivel nem volt 2016-os jegybevétele (hiszen akkor még nem létezett). Az Aktor ügyvezetőjének nyilatkozata szerint 2018-ban az Aktor a 2017-es jegybevétel után kapott TAO-támogatásból 10,7 millió forintot fizetett a POSZF-nak, de nem tudni, hogy ez az összeg jogos-e. A POSZF és az Aktor közötti szerződésekkel kapcsolatos teljesítésigazolás többnyire ellenőrizhető bizonylatok, dokumentumok hiányában történt. Ezeken kívül még további adminisztratív hibákat is felrónak a cégnek.a POSZF-nak 2018-ban nem volt a taggyűlés által elfogadott üzleti terve

A teljes jelentés itt olvasható (PDF). Akit csak a lényeg érdekel, az lapozzon a 19. oldalra, a vezetői összefoglalóhoz. Ezután a vizsgálat után Páva Zsolt levelet is írt, Magyarnak 10 kérést/utasítást megfogalmazva:

  • szüntesse meg az Aktorral kötött szerződést
  • ha a POSZT szervezéséhez külső vállalkozások bevonása szükséges, az eljárások során érvényesítse a közpénzek felhasználására vonatkozó jogszabályokat (Kbt., Áht., Ávr.)
  • külső szervezetekkel kötött szerződésekben a feladatátfedéseket szüntesse meg, a feladatmegosztást, költségviselést és felelősségi kérdéseket pedig átfogóan szabályozza
  • a kiadások teljesítésigazolását mindig ellenőrizhető dokumentumok alapján végezze
  • a POSZF üzleti tervét évente el kell készíteni, és jóváhagyásra a taggyűlés elé terjeszteni
  • az előadó-művészeti szervezetekkel kötött szerződésekben a szállásszolgáltatás szabályait egyértelművé kell tenni
  • a POSZF társasági szabályzatát módosítani kell a cég fióktelepére vonatkozóan
  • a POSZF szervezeti és működési szabályzatát ki kell egészíteni az ügyvezető és a megbízottak jogai, hatáskörük és felelősségük vonatkozásában
  • a POSZF szervezeti és működési szabályzatában módosítani kell a cég székhelyét és tulajdonosait
  • a POSZF társasági szabályzatában meg kell határozni a Határozatok tára vezetésére vonatkozó szabályokat

A levél (PDF) végén Páva Zsolt azt kérte a POSZF ügyvezetőjétől, hogy a megtett intézkedésekről 2019. június 30-ig számoljon be neki írásban. 

Korábban a múzeumokat kaszálták el

A 2014-es Da Vinci kiállítás jegyeivel való “trükközés” miatt tízmillió forint adóbírságot és adóhiányt kellett fizetnie a NAV részére a pécsi Janus Pannonius Múzeumnak. A szakmai kritikáktól sem mentes kiállítást Magyar Attila vezetése során rendezték meg, az ügy hátteréről a Dunántúli Napló számolt be részletesen. Páva Zsolt polgármester akkor is vizsgálatot rendelt el.

Címkék:
KategóriákJAZZ