A gyermekkorát Pécsen töltő művész alkotásai hazatértek a kiállítás alapjául szolgáló gyűjtemény tulajdonosa, Körner András szerint, aki öt művet ajándékozott a Janus Pannonius Múzeumnak (JPM).

A cikk a hirdetés után folytatódikKét igen fontos jubileum – a Bauhaus alapításának 100., valamint Weiniger Andor festő, grafikus, építész, formatervező születésének 120. évfordulója – előtt egyszerre tiszteleg a pénteken megnyitott tárlat.

Weininger Andor (1899?1986) Karancson (ma Horvátország) született, de gyermekkorát Pécsett töltötte. Meghatározó élményeket gyűjtött itt, de fiatalon, alig húsz évesen Budapestre, majd több pécsi születésű művészhez hasonlóan (Breuer Marcell, Molnár Farkas és Forbát Alfréd) Németországba költözött és a Bauhaus mozgalom, művészeti iskola oszlopos tagja lett. Nem csak képzőművészetben, de a színpadi és jelmezterveivel szerzett magának hírnevet, sőt a Bauhaus-zenekar egyik alapítója volt.

A kiállítás megnyitóját Csornay Boldizsár, a JPM igazgatója egy ünnepélyes bejelentéssel kezdte, ugyanis Körner András öt alkotást ajánlott fel a múzeumnak.

Szeredi Merse Pál, a kiállítás kurátora Körner András és a JPM gyűjteményéből válogatott darabokat. A megnyitón elmondta, hogy Weininger sokféle stílusban, sokfajta koncepció mentén dolgozott. A pécsi kezdetektől, a weimari és dessuai időszaktól, a berlini, hollandiai, kanadai éveken át, egészen a New Yorkban töltött évtizedekig kísérhető végig az alkotó pályája a most látható művek segítségével.

Körner András, New Yorkban élő építész 1970-től a művész haláláig szoros barátságot ápolt Weiningerrel és a gyűjteményében szereplő alkotásokat a művésztől és annak özvegyétől kapta ajándékba. Beszédében arra is emlékeztetett, hogy Weininger életművének összetettsége csodálatos, hiszen számos művészeti területen tudta tehetségét megmutatni. Azt is hozzátette, hogy barátja nem volt hajlandó erkölcsi kompromisszumokra, így sem Horthy, sem a kommunisták Magyarországa nem volt elfogadható számára. Viszont Pécset és gyermekkori emlékeit haláláig őrizte szívében, így a gyűjtő úgy gondolja, hogy az alkotások most hazatértek.

A kiállítás Pécsett a Modern Magyar Képtárban (Papnövelde u. 5.) március 31-ig (K?V: 10?18h), majd Budapesten április 5?25-ig a Virág Judit Galériában lesz látható.

KategóriákJAZZ