Legalábbis annyiban, hogy már most rengeteg olajat bányásznak Szigetvártól dél-nyugatra több baranyai és somogyi faluban, de a termelést akár napi 11 ezer hordóig fokozhatják.

A cikk a hirdetés után folytatódikA g7 gazdasági portál alapos cikkben járta körül a nemrég beindult baranyai és somogyi kőolajkitermelést.

Röviden a lényeg:

Harminc éve nem fedeztek fel ekkora kőolajmezőt az országban.

Már el is indult a kitermelés, ami már most is jelentős, de ezt még fokozni fogják. A pettendi (Baranya) és az istvándi (Somogy) mezőkön február végén már több mint napi hatezer hordó kőolajat termeltek, és ezt a közeljövőben egészen napi tizenegyezer hordóig tervezik fokozni.

Lesz vezetékrendszer is, de addig tartálykocsik hordják a kőolajat, aminek a helyiek nem örülnek.

A kitermelést egy amerikai-magyar magáncég végzi, már most, a termelés felfuttatása előtt ez a szinte ismeretlen cég lett a legnagyobb magyarországi olajtermelő.

A közeljövő: a Pettend (Baranya) körüli harminc tervezett, jellemzően két kilométeres mélységbe fúrt kútról, illetve az Istvándi (Somogy) és Kálmáncsa (Somogy) mellett már korábban megindított kutakból több tíz kilométernyi kőolajvezeték szállítja majd az olajat egy Kétújfalu (Baranya) külterületéhez tartozó főgyűjtőbe, hogy onnan egy további tíz kilométeres vezetéken vigyék tovább Szigetvárra.

Bár Kétújfalu, Gyöngyösmellék (Baranya) és Várad (Baranya) egyaránt két és fél-háromszor nagyobb költségvetésből gazdálkodhat idén, mint két éve, jelentős részben a semmiből százmilliós tétellé vált iparűzési adónak köszönhetően, a mélyszegénységből nem ez a beruházás fogja kiemelni sem ezeket a falvakat, sem az Ormánságot.

Az olajkutakat és -gyűjtőket alapvetően az ország más részéből érkező, magasan képzett mérnökök működtetik, a helyiek legfeljebb az őrzés-védésbe tudnak beszállni.

KategóriákMETÁL