Akkor legalább az egyik oltást megkapta, ami jó hír, különösen, hogy nagyon úgy tűnik, berobbant a negyedik hullám. Amihez persze az is kellett, hogy teljesen elhibázottnak tűnő kormányzati döntés miatt már az első oltás után kipostázták/kipostázzák a védettségi igazolványokat (s emiatt sokan a második oltásukat sem “vették fel”), miközben folyó éven belül ott tartunk, hogy már a harmadik oltást ajánlgatják, biztos, ami biztos (itt nem hangsúlyozva különösen, hogy egyes oltások két adag utáni védettségi adatai miatt is szükség lehet erre). Nos, a védettségi igazolványokkal azért is lehetett volna spórolni, mert, amint azt az Átlátszó tegnap megírta, igen borsos áron, tízmilliárd forintért vették meg a kis plasztikkártyákat a kapcsolódó szolgáltatásokkal együtt. Persze, közpénzből volt, futotta rá. Hadházy Ákos szerint a piacihoz képest tízszeres áron vették azokat.

A cikk a hirdetés után folytatódikAz állami tulajdonú Nemzeti Infokommunikációs Zrt. (NISZ) júliusban 3 hónap időhúzás után megtagadta a védettségi igazolványok gyártásáról szóló szerződés kiadását az Átlátszónak, arra hivatkozva, hogy „technikai információk találhatók” benne. Az Átlátszó ezért beperelte a NISZ-t, akik viszont ezután már nem várták meg a bírósági tárgyalást, hanem mégis kiadták a dokumentumot. A fent hivatkozott cikkből viszont kiderül, hogy először 5 millió, majd még 3 millió védettségi igazolványt rendeltek az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt.-től egy 2023 márciusáig futó szerződés keretében. Egy igazolványt bruttó 1244 forintért gyárt az ANY, a 8 millió darab tehát 9,95 milliárdba kerül.

És pont ezt az utóbbi információt, azaz azt titkolták eddig, a cég is, az ANY is, amely a kontraktusról magáról beszámolt a tőzsdei honlapon, és a NISZ is, tehát azzal nem dicsekedtek el, hogy mennyi közpénzt kap a nyomdacég a kártyák előállításáért.

A közadatigénylés után, a fent már részletezett huzavona után derült ki, hogy a nyomdai cég, az ANY egy igazolványért nettó 979,5 forintot (bruttó 1243,97) kért, az 5 millió darab ára tehát nettó 4,89 milliárd (bruttó 6,2 milliárd) forint. Márciusban aztán egy szerződésmódosítással (mégsem szerepel az igazolványon a megkapott oltás típusa) további 3 millió példányt is rendeltek. A teljes mennyiség ezzel 8 millió darabra emelkedett, amelynek összára így nettó 7,8 milliárd (bruttó 9,9 milliárd) forint.

A védettségi igazolványok előállítása magában foglalta a gyártást, a “megszemélyesítést”, a postai szolgáltató részére történő átadásra való előkészítést is.

Az igazolványokat gyártó ANY Biztonsági Nyomda Erdős Ákos érdekeltsége, és a cég minden kormány alatt jelentős állami megrendeléseket kapott, írja az Átlátszó.

Hadházy Ákos szerint ez kb. tízszerese a piaci árnak, mert egy gyors, netes kereséssel kiderül, hogy hasonló plasztikkártyákat akár 120 forintos darabonkénti áron is lehet rendelni. Azt mi jegyezzük meg, hogy a kapcsolódó szolgáltatásokban (hiszen ezek is részei az árnak) és a kártya minőségében (és szolgáltatásaiban) lehetnek a két ajánlat közt eltérések, de a különbség így is igencsak jelentős.

 

KategóriákMETÁL