Kellően hosszú, kellemes anyagban számolt be a pécsi fideszes városvezetés propagandalapja, a Pécsma hazánk új szélsőjobboldali pártjának, a Mi Hazánk Mozgalomnak a szerdai bejelentéséről, hogy két másik párttal szövetkezve ők is indtanak Pécsett saját polgármesterjelöltet, mégpedig dr. Sándor Zoltánt, a PTE DNS-kutatóját.

A cikk a hirdetés után folytatódikA Szabad Pécs nem kapott meghívót a Mi Hazánk Mozgalomtól a szerdai sajtótájékoztatóra. Páva Zsolték és Hoppál Péterék pécsi propagandalapja, a Pécsma azonban tudott az eseményről és tudósított is róla – ahogyan azt kell, egyébként. Valószínűnek tartjuk, hogy ők kaptak meghívót, de az is lehet, hogy a Mi Hazánk Mozgalom pl. az MTI fizetős szolgáltatásai alá tartozó platformon volt előzetesben a sajtóesemény, habár úgy tudjuk, ott sem szerepelt.

A hírközlésben így most a Pécsma tudósítására tudunk csak hagyatkozni. A cikk amúgy teljesen korrekt, leírja, amit mondtak, ki a polgármesterjelölt, mik a tervek stb., kb. úgy néz ki a cikk, mintha egy rendes újságban jelent volna meg. Semmi szemétkedés, csipkelődés, karaktergyilkosság stb. – szóval semmi olyasmi, amit megszokhattunk pl. a közös ellenzéki polgármesterjelölttel kapcsolatban.

Persze olyan kérdést sem olvastunk, amit például mi biztosan feltettünk volna a Sándor Zoltánnak, hogy mivel bevallottan (és reálisan) nem lát esélyt a győzelemre ő maga sem (tavasszal a Mi Hazánk 3,3 százalékos eredményt ért el, ami amúgy egy viszonylag fiatal párttól nem kevés), akkor vajon cél-e valamelyik politikai csoport és polgármesterjelölt gyengítése? És, ha ez nem is cél, szerintük kit fognak majd gengíteni? Illetve végül akár visszaléphet-e majd Vári Attila javára? (Ez nem jelenti azt feltétlenül, hogy szövetséget is kötnek.) Avagy, hogy mennyire érzi összeegyeztethetőnek azt, hogy egyetemi kutatóorvosként dolgozik és politizál. És mennyire azt, hogy egy szélsőjobboldali pártnak a tagja és polgármesterjelöltje?

Habár a Mi Hazánk vezetői szokták azt bizonygatni, hogy nem igaz az a velük szemben rendre felhozott vád, miszerint minden más ellenzéki párthoz képest velük igencsak jól bánik a ner propagandagépezete, de erre a sejtésre a Pécsma szerdai cikke sem cáfolt rá. Márpedig Pécsett ők viszik a pálmát a fideszes propaganda termékek közt.

A Pécsma azt írta, hogy a szerdai sajtótájékoztatón Kincses Péter, a Mi Hazánk pécsi szervezetének elnöke arról beszélt, hogy ők a DK-val szövetkező Jobbikkal, és a „tömbösödött baloldal” elvtelen politikájával nem értenek egyet.

Dr. Sándor Zoltán a Mi Hazánk Mozgalom, a MIÉP és a Független Kisgazdapárt közös polgármesterjelöltje. Kincses Péter hangsúlyozta azt is, dr. Sándor a családjával is Pécsett él.

Azon sem kell túlságosan csodálkozni, hogy az önálló polgármesterjelölt mellett terv az is, hogy minden körzetben állítanak képviselőjelöltet is – a névsort később hozzák nyilvánosságra. A többi párthoz hasonlóan ők is ott lesznek majd ezt követően vasárnaponként a Pécsi Vásárban.

Sándor Zoltán úgy fogalmazott, hogy alternatívát szeretnének nyújtani a Fidesz és a baloldal jelöltjeivel szemben, a harmadik utat ők szeretnék képviselni Pécsett. A programjuk még nincs kész, most áll kidolgozás alatt, és a pécsiek segítségét is kérik majd ehhez.

Ha netán sikerül is leváltani a fideszes polgármestert Pécsett, és kisebb csodaként ez éppen a szélsőjobboldali pártszövetség jelöltjének sikerülne, akkor a pécsiek biztosan nem szabadulnának meg a kis helyi “nemzeti konzultációktól”, Sándor Zoltán ugyanis azt mondta, hogy polgármesterként egy, a nemzeti konzultációhoz hasonló programot indítana el, hogy kapcsolatot tartson az emberekkel és meghallgassa a problémáikat.

Sándor Zoltán minimum 5 százalékos eredményt szeretne elérni, és legalább egy képviselőjelöltet bejuttatni a testületbe. Ha ez megtörténik, akkor ők konstruktívan politizálnak majd a pécsi közgyűlésben, de szövetséget senki mással nem fognak kötni. Pláne nem a baloldal felé lépő Jobbikkal, amelynek tagja volt egykoron számos tagjuk. Ezt mi is így tudjuk egyébként, és a Pécsma által közölt fotókon is látni korábban a Jobbikot segítő aktivistákat.

Az viszont érdekes hír, hogy a Jobbik egyik korábbi vezető megyei-régiós politikusa, megyei képviselője és volt dél-dunántúli vezetője, Szőcs Norbert, aki a szélsőjobboldali szakítás után a Mi Hazánk egyik helyi embere lett, a tudomásunk szerint már a Mi Hazánknak sem tagja, és nem is politizál, de a döntés okáról nincs tudomásunk. Ő volt az, aki avaly kitálalt arról, hogy szerinte valójában milyen létszámra sorvadt a Jobbik ahhoz képest, amit a pártvezetés kommunikált a sajtóban.

KategóriákPOP