Néhány éve adták át, és már jóformán az sem tudja senki, mi is ez. El is kezdett pusztulni.

A cikk a hirdetés után folytatódikEgy ismerősöm Facebook-posztban értetlenkedett a minap azon, mi ez a láthatóan pusztulásnak indult valami a Tettyén.

A poszt alatti kommentekből kiderült, amit aztán saját internetes kutakodásunk is megerősített, hogy a térplasztika az Európai Kulturális Főváros program tettyei köztérfelújítása során készült el. Essen, Isztambul és Pécs, a 2010-es európai kultúrfővárosok egymásra vetített térképét mutatja és eredetileg víznek kéne benne cirkulálnia. A kommentelők egy része állította, hogy vizet régóta nem látott benne. Csütörtöki ottjártunkkor mindenesetre járt benne a víz és nem azért, mert éppen szakadt az eső.

Egy nyolc évvel ezelőtt, Gűth Ervin, a Szabad Pécs újságírója által készített interjúból kiderül, hogy a pécsi 444m alkotócsoport tervezte, Urbánus struktúrák volt az eredeti címe. (A Köztérkép.hu oldalon “Tettyei vízijáték” szerepel, alaptalanul.) Ők készítették a sok vitát kiváltó, a helyieket megosztó – szerintem zseniális – uránvárosi, 37 négyzetméter című szobrot is. Palatinus Dóra szobrász, az alkotócsoport tagja 2011-ben arról beszélt, hogy az alkotást még nem sikerült átadnia a kivitelezőnek, tehát jóval a kultúrfővárosi év után készült el.

A szobrász az említett 2011-es interjúban így beszél a térplasztika létrejöttének körülményeiről: “A három EKF város térképmintázatából kivágtunk egy-egy részletet és ezeket helyeztük különböző mélységekben egymásra. A pécsi térképrészlet által adott mintázat került a legmélyebbre ebben víz is folyik majd. Az egész együttesen egy sosemvolt településhálót mutat. Sajnáljuk, hogy Pécsett gyakorlatilag senki nem tud róla, hogy született egy városokat szimbolikusan összekötő alkotás. “

A helyzet azóta sem változott sokat. Van egy közpénzből készült köztéri alkotásunk, amiről alig valaki tudja, hogy egyáltalán micsoda. Szinte törvényszerű, hogy pusztulni kezdett.

Megkerestük kérdéseinkkkel az illetékes önkormányzati céget, amint válaszolnak, frissítjük cikkünket.

KategóriákMETÁL