Néhány éve adták át, és már jóformán az sem tudja senki, mi is ez. El is kezdett pusztulni.

A cikk a hirdetés után folytatódikEgy ismerősöm Facebook-posztban értetlenkedett a minap azon, mi ez a láthatóan pusztulásnak indult valami a Tettyén.

A poszt alatti kommentekből kiderült, amit aztán saját internetes kutakodásunk is megerősített, hogy a térplasztika az Európai Kulturális Főváros program tettyei köztérfelújítása során készült el. Essen, Isztambul és Pécs, a 2010-es európai kultúrfővárosok egymásra vetített térképét mutatja és eredetileg víznek kéne benne cirkulálnia. A kommentelők egy része állította, hogy vizet régóta nem látott benne. Csütörtöki ottjártunkkor mindenesetre járt benne a víz és nem azért, mert éppen szakadt az eső.

Egy nyolc évvel ezelőtt, Gűth Ervin, a Szabad Pécs újságírója által készített interjúból kiderül, hogy a pécsi 444m alkotócsoport tervezte, Urbánus struktúrák volt az eredeti címe. (A Köztérkép.hu oldalon “Tettyei vízijáték” szerepel, alaptalanul.) Ők készítették a sok vitát kiváltó, a helyieket megosztó – szerintem zseniális – uránvárosi, 37 négyzetméter című szobrot is. Palatinus Dóra szobrász, az alkotócsoport tagja 2011-ben arról beszélt, hogy az alkotást még nem sikerült átadnia a kivitelezőnek, tehát jóval a kultúrfővárosi év után készült el.

A szobrász az említett 2011-es interjúban így beszél a térplasztika létrejöttének körülményeiről: “A három EKF város térképmintázatából kivágtunk egy-egy részletet és ezeket helyeztük különböző mélységekben egymásra. A pécsi térképrészlet által adott mintázat került a legmélyebbre ebben víz is folyik majd. Az egész együttesen egy sosemvolt településhálót mutat. Sajnáljuk, hogy Pécsett gyakorlatilag senki nem tud róla, hogy született egy városokat szimbolikusan összekötő alkotás. “

A helyzet azóta sem változott sokat. Van egy közpénzből készült köztéri alkotásunk, amiről alig valaki tudja, hogy egyáltalán micsoda. Szinte törvényszerű, hogy pusztulni kezdett.

Támogasd a Szabad Pécs működését!

Megkerestük kérdéseinkkkel az illetékes önkormányzati céget, amint válaszolnak, frissítjük cikkünket.

KategóriákMETÁL