Több száz millió forint ügyvédi megbízási díjat kapott a Szabad Pécs értesülései szerint az elmúlt években több önkormányzati cégtől is dr. Szalay Ferenc budapesti ügyvéd, aki a “vén kurvázása” miatt elhíresült szolnoki fideszes polgármester fia. Úgy tudjuk, a Péterffy Attila pécsi polgármester által megbízott ügyvédi csapat az önkormányzati cégek átvilágítása során számos túlárazottnak vélt szerződésre bukkant, nem egy esetben olyanra, amit ügyvédekkel kötöttek.

A cikk a hirdetés után folytatódikDr. Szalay Ferenc ügyvéd neve Pécsett nem lehet túlságosan ismert, mármint annak az ügyvéd Szalaynak a neve, aki Budapesten alapított ügyvédi irodát. És mégis: valószínűleg pécsi ügyvéd/ügyvédek által is elvégezhető, és igen jól fizető pécsi munkák sorát sikerült elcsípnie 2010-et követően, értesült a hírről nem hivatalos, de megbízható forrásból a Szabad Pécs. Úgy tudjuk, hogy a Dr. Szalay Ferenc Ügyvédi Iroda több pécsi önkormányzati céggel is köthetett ügyvédi megbízási szerződést, a Biokommal is, és a Tüke Busszal is.

Információink szerint a Tükénél már 2012 körül feltűnt, amikor is Páváék egy újabb einstanddal leváltották a vezérigazgatót és átvették a hatalmat a menedzsment jogokat gyakorló kisebbségi tulajdonossal szemben. Akkor egyébként névlegesen egy másik budapesti ügyvéd, dr. Szabó Iván jelent meg a sajtóban, mint több más pécsi önkormányzati “rázós” ügy kapcsán, de akkoriban tudomásunk szerint dr. Szalaynak is juthatott Pécsett megbízás. Információink szerint ők 2012 és 2019 között több száz millió forint ügyvédi megbízási díjat könyvelhettek el pécsi önkormányzati cégektől, miközben például a Tüke Busznál éveken át volt eközben alkalmazásban két cégjogász is. Sőt, úgy tudjuk, a cég közbeszerzéseit megint más ügyvédek bonyolították, nyilvánvalóan külön, velük kötött szerződéssel, és nyilván külön, nem jelentéktelen ügyvédi megbízási díjért. 

Ami nem csak azért érdekes, mert a jogi egyetemet végzett és ügyvédként is praktizált dr. Páva Zsolt által vezetett pécsi önkormányzat nem pécsi ügyvéddel/ügyvédi irodákkal szerződött le egy, alsó hangon is évi több tízmilliós szerződésre, hanem mert a dr. Szalay név nem feltétlenül csengett olyan jól a szakmában, hogy Pécsig kellett volna hallatszania. A Szabad Pécs tudomása szerint a külsős önkormányzati céges ügyvédi feladatokra nem volt külön nyílt pályázati eljárás meghirdetve, azaz legfeljebb meghívással kerülhettek ők képbe, és nyerhették el a munkát, vagy talán még az sem volt, csak valamiképpen képbe került a “nyertes”.

Valószínűleg erről is, és más ügyekről is lesz szó holnap, pénteken délelőtt azon a sajtótájékoztatón, amelyet a pécsi városházán tart majd Péterffy Attila polgármester és dr. Bodnár Imre pécsi ügyvéd. Utóbbi vezeti azt a pécsi ügyvédekből álló jogi csapatot, akiket az új pécsi polgármester az önkormányzati cégek átvilágításával bízott meg.

A pénteki sajtótájékozatóról szóló cikk:

A péntek reggeli sajtótájékoztató címe is sokat sejtető: „Túlárazott ügyvédi megbízások”. Mint azt a Szabad Pécsnek is kiküldött meghívóból tudjuk, arról lesz szó, hogy “Pécs város, cégei és intézményei az elmúlt önkormányzati ciklusban több mint 1,3 milliárd forintot költöttek ügyvédekre”.

Lapunk biztosan ott lesz holnap, és beszámol arról, hogy kik, milyen megbízásokat kaptak és miképpen, és miért tartják azokat, vagy egy részüket Bodnárék túlárazottnak.

Dr. Szalay Ferenc Szolnok polgármesterének, Szalay Ferencnek a fia. Az Orbán Viktor miniszterelnökkel állítólag kitűnő kapcsolatot ápoló szolnoki fideszes polgármesteré. Akit, ha nem is túl nagy előnnyel, de idén októberben ismét megválasztottak polgármesternek városában. És aki három éve arról híresült el politikusként és polgármesterként, hogy egy szolnoki képviselő-testületi ülésen “vén kurvázott”. Egészen pontosan úgy fogalmazott, nem tudván, hogy egy bekapcsolt mikrofon rögzíti a szavait, hogy “ennyi hülye vén kurvát”. Az akkor 61 éves Szalay amiatt akadt ki, mert egy parkoló létesítéséről szavaztak volna egy 4 milliárd forintos önkormányzati bővítés részeként, de voltak olyan lakók, köztük idősebb hölgyek is, akik a projekt ellen tiltakoztak.

Az önálló ügyvédkedést csak 2007-ben kezdő dr. Szalay neve lehet, hogy nem hallatszik/-ott le Pécsre, de a NER-ben igencsak visszhangozhatott. A nem sokkal, csupán néhány hónappal a beszántása előtt, 2016 tavaszán a Népszabadság írta azt meg, hogy az azóta már megszüntetett Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (akkor) három év alatt 221,5 millió forintot költött ügyvédi megbízási díjakra, és 2014-ben a szolnoki fideszes polgármester fia kapta a legnagyobb honoráriumot. A Klik akkor azzal védekezett, hogy a kiválasztásnál az ár és a szakmai tapasztalat számított, de nem csak a Szalay-fiúnak, hanem konkrét (akkori) Fidesz-tagnak és kormánybarát szervezet tisztségviselőjének is jutott a Klik mézes bödönjéből. A Dr. Szalay Ferenc Ügyvédi Iroda 2014-ben a Kliknek 19,5 millió forintot számlázhatott. Ekkor már Pécsett is volt megbízása tudomásunk szerint.

Már csak azért is érdeklődéssel várjuk a péntek reggeli sajtótájékoztatót, hogy megtudjuk, Szalayék megbízását is túlárazottnak tartják-e, és hogy miképpen kaphatta meg a megbízást? Ki gondolt éppen rá, vagy az ő meghívására is akkor Pécsett? Az ügyvédnek és irodájának ugyanis nincs még saját önálló weboldala sem – mi legalábbis, hosszas keresgélés után sem találtunk ilyet.

KategóriákMETÁL