Bűnösnek mondta ki Fodor Ibolya pécsi független városházi képviselőt az első fokon eljáró Pécsi Járásbíróság egy költségvetési csalás, a számvitel rendjének megsértése és hamis magánokirat folytatólagos felhasználása miatt. A cégvezetőként elítélt képviselőnő pénzbüntetést kapott. Az ítélet jogerős.

A cikk a hirdetés után folytatódikFRISSÍTÉS – Csütörtök 12.40h

Mint az várható volt, onnan már, hogy a képviselőnő megjelent a bíróság előtt, gyorsan véget ért a per, csütörtökön határozatot is hoztak, és pénzbüntetéssel sújtották Fodor Ibolyát. Sőt, a vádlott és védői és az ügyész is elfogadta az ítéletet, így a határozat jogerős. Az elkövetési érték 3,1 millió forint volt. A Fodor Ibolya által elkövetett bűncselekmények alapesetben, a halmazat miatt 1-7,5 évig tartó szabadságvesztéssel büntetetendők, de enyhítő szakasz alakalamzásával a bíróság 400 napi tétel pénzbüntetésre ítélte Fodort, és az egynapi tétel összegét 2000 forintban határozta meg. Ha a képviselőnő a 800 ezer forintot nem fizeti meg, a büntetési tételt átváltoztatják tényleges szabadságvesztésre. Mindemelett foglalkozástól egy évre eltiltották, ami a cégvezetéstől való eltiltást jelent lényegében.

Korábban írtuk

Nem sokan fogadtak volna arra, hogy csütörtökön Fodor Ibolya megjelenik a Pécsi Járásbíróságon. De megjelent. És ki is hallgatják. Azt azonban a sajtó már nem hallgathatja meg.

Az amúgy pécsi városházi (független) képviselőként is tevékenykedő pécsi civil védői Fodor Ibolya egészségügyi állapota (és az ezzel kapcsolatosan a perben majdnam elhanguó személyes adatok védelme miatt) zárt tárgyalást indítványoztak. A Pécsi Járásbíróság helyt adott a védiői indítványnak, így a vádlott kihallgatását a sajtó képviselői nem fogják tudni meghallgatni. Jeleneleg az ügyészi indítvány felolvasása zajlik, a tárgyalás a vádlott kihallgatása, és a vélelmezhetően még a mai napon meghozandó és kihirdetendő határozat ismertetésekor lesz ismét nyílt.

Fodor Ibolya nem járult hozzá a bíróságon a kép- és hangfelvétel készítéséhez sem (a kihallgatásán kívüli időben sem).

A bírósági per tárgya, hogy a képviselőnő magán (családi) cége, amely különböző helyeken, társasházakban és egy pécsi iskolában is takarítási szolgáltatást végzett, nem fizetett be minden adót, és nem nyújtott be minden bevallást, amelyet szükséges lett volna – mindez 2010-2012. közt történt. Sőt, a vád szerint a Fodor Ibolya által vezetett cég valótlan tartalmú adónyilatkozatot is tett. A vád szerint a költésgvetésnek okozott kár mintegy hárommillió forint lehetett.

Mivel a fentiek feltárt adatok, valószínűsíthető, hogy Fodor Ibolya el fogja ismerni a mulasztást, az lesz a kérdés, hogy a bíróság miképpen ítéli majd meg azokat a körülményeket, amelyek az adóbevallási és -fizetési kötelezettség és szabályok megsértéséhez vezettek. Valószínűsíteni azt lehet, hogy bűnösnek találják, de felfüggesztett büntetést kap majd.

KategóriákMETÁL