Nemet mondott Vicze Csilla civil aktivista az LMP felkérésére, miszerint induljon független polgármesterjelöltként Pécsett az őszi önkormányzati választáson. A Civilek a Mecsekért Mozgalom szóvivőjét a múlt év végén kereste meg az akkor még LMP-társelnök Keresztes László Lóránt azzal, hogy pártja támogatná indulását, s talán még a Jobbik is. Vicze Csilla nem fog politizálni, de a pécsi közéletet figyelemmel kíséri. A napokban azt mondta a Szabad Pécsnek, hogy a Mecsek védelme továbbra is kiemelten fontos a számára. Láthatóan ezért nem szeretné, ha Péterffy Attila, a Pécsi Hőerőmű egykori vezetője lenne a megyeszékhely új polgármestere.

A cikk a hirdetés után folytatódik



DISCLAIMER

Technikai és szervezési-egyeztetési okok is közrejátszottak abban, hogy lapunk néhány nap “késéssel” hozza le Vicze Csilla nyilatkozatát.

Kérésre a cikk eredeti tervezett szövegéből kivettük, hogy Vicze Csilla és Kővári János családi-rokoni kapcsolatban állnak. Nem állítjuk, hogy összefüggés van Vicze nyilatkozata, és a fenti tény közt, de ez a szál nem közismert, s Vicze Csilla az alábbiakban olvasható nyilatkozatával mégiscsak az egyik pécsi polgármesterjelöltet támadja, miközben a fideszes Vári Attila mellett Kővári János (ÖPE) is bejelentett pécsi polgármesterjelölt.

Kihúztuk kérésre tervezett cikkünkből azt is, hogy a napokban telefonon beszélgetünk Vicze Csillával, aki lapunk akkori friss információit megerősítve arra utalt, hogy újra (vagy még mindig) tárgyal az LMP-vel arról, hogy a támogatásukkal beszállna a pécsi polgármesteri székért vívandó versengésbe, de nem rég (újra) nemet mondott nekik. Az újságírói megkeresés és kérdés egyértelmű volt, és szerintünk a válasz is. Cikkünk tervezetét látva azonban Vicze Csilla azt mondta, félreértettük mondandóját, ő csupán egyszer, hónapokkal ezelőtt utasította vissza az LMP felkérését, azóta nem tárgyaltak.

CIKK

Vicze Csilla még a múlt héten küldött lapunknak sajtóközleményt. Pontosabban egy sajtóközleményt a mecseki fákról, a Pécsi Hőerőműről és Péterffy Attiláról, valamint egy nyilatkozatot a politikai szerepvállalásával kapcsolatban.

Egy témával beszállt a kampányba

A Szabad Pécsnek is eljuttatottt sajtóközleményében Vicze Csilla a számos ellenzéki párt által támogatott polgármesterjelölt, a Pécsi Hőerőmű volt vezérigazgatója szavaira reagált. Péterffy Attila egy nemrég megtartott sajtótájékoztatón adatsorokat, helyzetértékelést is tartalmazó vetítéses előadásban reagált az őt ért (“erdőégetős”) vádakra.

Nem is kérdés, hogy Vicze Csilla a most elküldött közleményével az őszi pécsi választási és polgármesterjelölti kampányba “kívülről” beszállt. Finoman szólva is arra utal a nyilatkozata, hogy nem szeretné, ha Péterffy Attila lenne Pécs új polgármestere. Egybek mellett azt hangsúlyozta ugyanis, hogy Péterffy Attila vezérigazgatósága idején a CMM nem tudott civil kontrollt gyakorolni a Pécsi Hőerőműben, a biomassza blokkok üzemeltetésével kapcsolatban.

Megkereste az LMP

A Tubest védő civilek, a Civilek a Mecsekért Mozgalom (CMM) legismertebb arcában, a Pécsett ügyvédként dolgozó Vicze Csillában, mint lehetséges pécsi támogatandó civil polgármesterjelöltben gondolkodott tavaly az LMP. A “zöldpárt” ugyanis őt szerette volna pécsi polgármesterjelöltjeként, esetleg még a Jobbik és a Momentum (=XXI. századi pártok), polgármesterjelöltjeként elindítani. Erről a Szabad Pécs több, mint fél éve írt a lehetséges pécsi polgármesterjelöltekről szóló cikkében.

Aztán, nem túl sokkal később azt is lehetett hallani – és ezt akkor az érintett is elismerte lapunknak –, hogy Vicze Csilla végül nemet mondott az LMP-s politikai felkérésre. Azt is elmondta, hogy ami miatt egyáltalán elgondolkodott, az a zöld gondolat, zöld politika volt, hiszen

„a Tubes védelmét is jórészt környezetvédelmi ügynek tekintette és az LMP erőteljesen kiáll a fontos környezetvédelmi ügyekért mint a bodai atomtemető vagy a pécsi uránbánya ügye”.

Mindez azért is érdekes, ami azóta történt az ellenzéki oldalon, odáig, hogy a még tavaly is viszonylag erősnek, főleg Pécsett erősnek tűnő LMP az EP-választáson nagyon rosszul szerepelt. Náluk csak a Jobbik bukott nagyobbat, de ők magasabbról estek, és még mindig 5%, azaz “bejutási küszöb” feletti  támogatással rendelkeznek az EP-választásból kiindulva.

De még azért is érdekes mindez, mert Vicze Csilla klasszikus pártpolitikai szerepet ugyan még nem vállalt, ám a pécsi közélet nem ismeretlen terep a számára.

A Civilek a Mecsekért Mozgalom szóvivője, még jóval az idén tavaszi EP-választás előtt utasította vissza a felkérést. Az LMP emiatt (vagy részben emiatt) kezdett mással tárgyalni az LMP-s pécsi polgármesterjelöltségről. Viszont végül a második kiszemelt személytől is nemleges választ kaptak. Az LMP azt követően közölte, hogy továbbra is érdekelt a mind szélesebb ellenzéki összefogásban, és a Fidesz leváltásában Pécsett. De továbbra sem tudja támogatni Péterffy Attila független (=egyetlen politikai pártnak sem tagja) pécsi polgármesterjelölt indulását.

Igaz, ekkoriban a az LMP részéről a hangsúly Péterffyt illetően már áttevődött oda, hogy “kivágattatta a Mecsek fáit”. Addigra ugyanis Péterffy Attila több olyan pontot is “teljesített”, amely miatt az LMP részéről azt megelőzően  bírálták.  Már kimondva is bírta, bírja a Mindenki Pécsért Mozgalom támogatását, aláírta a szervezet polgármesterjelöltekre vonatkozó szabályzatát, Mellár Tamás sem bírálta már stb. Az LMP mindezek után is, és az EP választás után is azt közölte, hogy nem kizárt, hogy lesz saját listájuk, netán saját polgármesterjelöltjük. Utóbbit azonban már nem mondják.

És nem csak az LMP

Vicze Csilla felidézte azt is, hogy nem sokkal azt követően, hogy nemet mondott az LMP-nek, a Mindenki Pécsért Mozgalom részéről (vagy annak nevében) is megkeresték őt. Április második felében egy ismert pécsi civil aktivista, aki ugyan nem tagja a Mellár Tamás által vezetett szervezetnek, de kapcsolatban van velük, felhívta Vicze Csillát, és megkérdezte tőle, hogy vállalná-e a pécsi polgármesterjelöltséget. Vicze Csilla nagyon meglepődött, majd minimális gondolkodási idő után nekik is nemet mondott.

Lapunk erről azt hallotta a szervezet egyik tagjától, hogy Vicze Csilla neve a Mindenki Pécsérten belül valóban felmerült egy lehetséges, a Pécsett egyáltalán szóba vehető polgármesterjelöltek összegzésénél, amikor még folyt a lehetséges ellenzéki polgármesterjelöltek felkutatása, és egy esetleges előválasztás megszervezése, de végül nem számoltak vele. Ahogyan a pécsi ügyvédnő és civil aktivista is azt mondta lapunknak, hogy egyáltalán nem merült fel benne, hogy csatlakozzon a Mindenki Pécsért Egyesülethez.

Sőt

Sőt, hogy teljes legyen a kép elmondjuk, hogy olyan információ is eljutott hozzánk, miszerint Vicze Csilla neve a Fidesznél is felmerült, sőt meg is keresték, de a kormánypárt hónapokkal ezelőtti tapogatózására is nemleges választ adott a pécsi ügyvédnő. Vicze Csilla ezt az értesülésünket nem cáfolta.

„Saját” „politikai” szervezetének más a jelöltje

A fenti folyamatok, háttérbeszélgetések, tárgyalások önmagukban is érdekesek, de azért is, mert Vicze Csilla, 2015-től kezdve majdnem két éven át volt az Összefogás Pécsért Egyesület (ÖPE) pécsi városházi képviselője. Sőt, jelenleg is tagja az ÖPÉ-nek, amelynek Kővári János elnök személyében elviekben saját polgármesterjelöltje is van, és az ÖPE saját lista indítását is bejelentette. Habár az legalább ilyen valószínűnek tűnik, ahogyan azt már szintén megírtuk, hogy az ÖPE végül összebútorozik a Fidesz-KDNP-vel Pécsett a választásra.

A Szabad Pécs még korábban kérdezte erről a kényesnek tűnő politikai helyzetről Kővári Jánost, aki úgy felelt, hogy Vicze Csilla  nyilvánvalóan nem maradhatna az ÖPE tagja, ha egy másik szervezet, netán egy politikai párt polgármesterjelöltje lenne.

A korábban a Tubes-ügyben Pécs radarmentességét elérő mozgalmat szervező, és éveken át fórumokat, pl. „a Pécsi Hőerőmű  fakitermelési „éhsége” elleni fórumokat szervező” Vicze Csilla azt írta lapunknak, hogy

“jelenleg nem vállal a nagypártok politikai csatározásában szerepet. Korábban Dr. Keresztes Lóránt László, az LMP vezetője felkérte, hogy induljon polgármester-jelöltként, amit visszautasított. A közéletben a jövőben is a Civilek a Mecsekért Mozgalom és az Összefogás Pécsért Egyesület szervezésében konkrét ügyek mentén vesz részt – mint a TTIP elleni küzdelem vagy a nemzetközi tiltakozást kiváltó 5G új típusú elekrtomágneses hálózat kifejlesztése elleni harc.”

Mint írta, úgy látja, hogy

“nem érett meg szerte a világon – így az európai látszat-demokráciákban sem –  a politikai berendezkedés arra, hogy a helyi lakosság tényleges szerepet kapjon a döntéshozatalban a jelenlegi választási rendszer miatt. Központi pártpolitikától független, akár külföldről vezérelt központi pártirányítás végrehajtásától, központi jelöléstől mentes választásokra, valódi érdek-érvényesítésre, alulról szerveződő mozgalmak általi képviselő,- és polgármester-jelölésre lenne szükség a jelenleg meghatározó két politikai erő csatározása helyett, erős, helyi középerő kellene, hogy létrejöjjön és átvegye a vezetést Pécsett.”

Fotó a Pécsi Hőerőműről és abetárolt fákról
Forrás: Vicze Csilla

A politikára nem, a közéletre igen

Vicze Csilla tehát nem száll be ezúttal a pécsi közéletbe, nem vállal szerepet, de a pécsi közéletről, és főleg a pécsi ellenzéki jelöltről van véleménye, Péterffy Attilával ugyanis annak idején öt éven át “szemtől szembe” álltak egymással, amikor a hőerőmű biomassza blokkjának működtetése miatt szervezett fórumokat.

Követte éppen ezért a pécsi közéletet, amikor kiderült, hogy Péterffy is indulna Pécs polgármesteri címéért, és megtekintette Péterffy Attila azon, közelmúltbéli előadását, amelyben válaszol az őt, illetve a Pécsi Hőerőműnek tulajdonított mecseki fakivágásokat és tarvágásokat érintő kritikákra. Péterffy ellenérveiről és a számokról és arányokról EBBEN a cikkben írtunk.

Lényege:

a Pécsi Hőerőmű a Mecseki Erdészeti Zrt.-től rendelte meg a fát

az erdészet a szakmai szabályok (pl. erdő- és fatelepítések) és törvények betartásával szállított

azt, hogy mi kerül az erőműbe, arról az erdészet dönt, az általuk kiválasztott, alacsony minőségű, hibás és beteg fákat vitték, olyanokat, amelyeket pl. a bútoriparnak már nem lehetett értékesíteni

a hőerőmű érdeke éppen az, hogy a lehető legolcsóbb tüzelőanyaghoz jusson hozzá, ami nem a bútoriparnak is eladható faanyagot jelenti 

az erőműben elégetett hengerelt fa csak egy kisebb része az összes, a biomassza blokkokban elégetett tüzelőanyagnak,

a Mecsekről származó fa pedig még kisebb része, nagyjából az ötöde

Vicze Csilla mindenesetre azt mondta Péterffy Attiláról és az előadásáról, hogy az egyik legsúlyosabb ügynek akkoriból azt tartotta, hogy az erőmű vezetése nem engedélyezte, sőt gátolta a civil kontrollt. Illetve arra is utalt még, hogy a biomassza blokkokban elégetett fáknak a mennyisége, minősége és származási helye Péterffy az Aarchusi Egyezménnyel ellentétes magatartása miatt nem volt bizonyítható.

Fentebb a szerintünk legfontosabbakat emeltük ki Vicze Csilla közleményéből, az alábbiakban változtatás nélkül közöljük a teljes szöveget.

De előtte itt a CMM egy hivatalos levele, amit Vicze Csilla így küldött át nekünk:

„Egy levél a sok közül, mely nem nyert meghallgatást.”

 

A CIVILEK A MECSEKÉRT MOZGALOM SAJTÓKÖZLEMÉNYE

A Civilek a Mecsekért Mozgalom közel öt éven át, 2008. novemberétől 2013. májusáig rendszeresen fórumokat tartott a régió, de főként a Mecsek erdeinek a hőerőmű kazánjaiban történő beáldozása miatt szakértők, tudósok, erdészet, a hőerőmű vezetőinek, Dr. Illés Zoltán környezetvédelméért felelős államtitkár, máskor Dr. Bencsik János energetikai államtitkár meghívásával.

Péterffy Attila – 2008 és 2015 között volt a hőerőmű vezérigazgatója – 2019. június 21-i tájékoztatása szerint a Pécsi Hőerőműbe beszállított hengeres fa hibás, alacsonyabb minőségű tüzelőanyag volt, a  “silányabb” minőségű fát szállították az erőmű kohójába.  

Ezen állítását a volt vezérigazgató semmivel sem tudja bizonyítani, sőt az ellenkezője valószínűsíthető:

A Civilek a Mecsekért Mozgalom  és a  Civilek a Zengőért Mozgalom hiába kérték 2009. és 2011.és  2012.évben írt leveleikben az erőműben elégetésre kerülő famennyiség minőségi, mennyiségi és származási helyének ellenőrzésének lehetőségét, a beléptetés kontrollját szúrópróbaszerűen biztosítsák, Péterffy Attila mint a hőerőmű akkori vezérigazgatója a beszállított FA MINŐSÉGÉT, MENNYISÉGÉT, SZÁRMAZÁSI HELYÉT  SOHA NEM ENGEDTE LEELLENŐRIZNI,  NEM ADOTT LEHETŐSÉGET A SPONTÁN CIVILKONTROLLRA!

KategóriákMETÁL