Az operatív törzs sajtótájékoztató előtt, mint fogalmazott, jelentést tett Orbán Viktor miniszterelnök. Felsorolta az elmúlt napok eredményeit, a rendelkezésre álló készleteket, a ma meghozott új gazdaságvédelmi döntéseket, a beszéde végén pedig üzent a parlamenti ellenzéknek is. A T. Házban ugyanis délután tárgyalnak az úgynevezett felhatalmazási, kritikusai szerint túlhatalom törvényről, amelyhez szükség lenne az ellenzék szavazataira is. Orbán szerint most nincs itt a viták ideje. A Szabad Pécs úgy tudja, hogy a parlamenti pártok, azaz a kormánypártok és az ellenzéki pártok képviselői délben egyeztetnek még a szavazás előtt.

A cikk a hirdetés után folytatódikMa reggel tanácskozott az operatív törzs, döntéseket is hoztak, 12 napja hirdették ki a rendkívüli helyzetet, azért mert a tudósok azt mondták, hogy a vírus elleni gyógyszer megtalálása és előállítás a jövő év előtt reálisan nem képzelhető el, fogalmazott Orbán Viktor.

„Várakozzunk vagy cselekedjünk, ez volt a kérdés. Mi úgy döntöttünk, hogy fel kell venni a harcot” – mondta Orbán Viktor.

Egyedül ugyanis nem tudjuk megvédeni Magyarországot,m ezért volt szükség a mindennapi életünkről eltérő rend bevezetésére.

Négy vonalon kezdődött meg a védekezés, közölte. Orbán Viktor először a katonait említette meg, aztán a rendőrit, utána pedig az egészségügyi és a gazdasági védekezést.

Mint mondta, a vírusfertőzésnek három szakasza van, az egyéni, amin már túl vagyunk, sajnos, a csoportos, amiben éppen vagyunk, és a tömeges megbetegedések szakasza, amihez gyorsuló lépésekkel közelítünk.

A reggeli adatok szerint 167 azonosított fertőzött van Magyarországon. Hangsúlyozta, hogy ők az igazolt betegek és fertőzöttek.

Persze, fontos lenne tudni, hogy hány emberbe költözött be a vírus. De erre csak becsléseket lehet készíteni. Ezek azonban, habár szakembereket (matematikusokat, virológusokat, egyetemi kutatókat) kért erre fel, most még nagyon tág számok.

De az biztos, hogy a ténylegesen megfertőződöttek száma jóval nagyobb, mint a regisztráltaké.

A 167 fertőzött közül 108 úgynevezett hordozó. Ők nem betegek, nincsenek, vagy nagyon enyhék a tüneteik 27 fő tüneteket is mutat, ők betegek, de remélhetően meg fognak gyógyulni, 9 ember pedig nagyon beteg, ők kórházi intenzív ellátásra szorulnak, ők is meggyógyulhatnak, de ők nagyon betegek most.

„És van 7 halottunk, az ő családjaikkal együtt érzünk, és imádkozunk értük.”

Közülük 5 főnek súlyos alapbetegségeik voltak szív- és érrendszeri betegségek és tumoros megbetegedések. Az elhunytak átlagéletkora 69 év, ebből lehet következtetni, kik azok, akik nagyon nagy veszélyben vannak.

A miniszterelnök ezután beszélt arról, hogy a védekezésben milyen erőforrásokkal rendelkezik az ország.

orvosi maszkból 1,5 millió van, és napi 25 ezret gyártunk, a héten ez a kapacitás 80 ezerre emelkedik, ezen túl van több, mint 100 ezer speciális maszk is 

gumikesztyűből kétmillió pár van az országban, védőruhából pedig 170 ezer

lélegeztetőgépből 2560 darab áll rendelkezésünkre.

„Fürkészeket és portyázókat küldtem ki minden a négy égtáj felé. Nyugaton mindenből hiány van, beszerezni keleten lehet, óriási tételeket kötöttünk le, de ami még nem érkezett meg, az bizonytalan, mint a kutya vacsorája. Több mint tíz repülőgép szállítmányt várunk.”

Orbán Viktor azt mondta, hogy 66 906 kórházi ággyal rendelkezünk, emellett vannak még kórházi tábor ágyaink is.

A 65 év alatti orvosok száma 19 431 fő. Van 4312 fő rezidens, utolsó éves orvostanhallgató pedig 690 fő. Ők a 65 év alatti, orvosi szolgálatra bevethető emberek ma Magyarországon.

Rajtuk kívül vannak egészségügyi szakemberek is, 105 ezer kiképzett egészségügyi szakdolgozónk van 65 év alatt.

Minden intenzív ágy mellett dolgozó orvos és ápoló speciális maszkot kap. Minden más egészségügyi dolgozó, és minden ember, akit koronavírus gyanújával hoznak be, azonnal sebészi maszkot kap. Ezeket a tételeket jóvá kellett hagynia, mert a védekezés hosszú időt fog igénybe venni.

Orbán Viktor megköszönte az egészségügyi dolgozók elmúlt hetekben végzett munkáját, akik “kiérdemelték mindannyiunk nagyrabecsülését”.

A rendőrség lezárta a határokat. A nem magyar, de hazaigyekvő emberek csak humanitárius folyosón, felügyelet mellett, kísérettel haladhatnak át az országon. „A szomszédainkat barátainkkal akarjuk tenni, és az emberség az mindenkor emberség”.

A rendőrök feladatai újabb és újabb feladatokkal növekednek. 

Bevethető, 65 év alatti tiszt és tiszthelyettes 70 275 fő van az országban. Önkéntesek, pl. polgárőrök, de nem csak ők 46 573-an vannak. Nekik fegyverük nincs, de van gyakorlatuk, és bevethetők.

A katonák és a rendőrök összesen 139 684-en vannak, ennyi embert tudunk igénybe venni rendfenntartásra

„ha szigorúbb kijárási szabályokat kell elrendelni”.

A katonák felkészülnek arra az esetre is, ha az utcai szolgálatra kell őket Orbán Viktornak kirendelnie. A létfontosságú hazai vállalatoknál már ott vannak a katonák, ha védelemre lesz szükségük.

Jelenleg 23 950 hivatásos 65 év alatti katona van Magyarországon, 9381 fő tartalékos, és 10 649 fő van, akik öt éven belül szereltek. A katonai erő tehát 43980 fős. Ahogyan a rendőrök most, ők is részt vehetnek a továbbiakban esetleg utcai szolgálatban és a karantén ellenőrzésében. 

Újabb hat további gazdasági intézkedést hoztak.

81 ezernél több katás vállalkozónak adnak a veszélyhelyzetre adómentességet. Köztük fodrászoknak, villanyszerelőknek, előadóművészeknek, víz- és gáz-fűtésszerelőknek, padló- és falburkolóknak, és így tovább, a részletekkel és a pontos felsorolással még egy, ma estig megjelenő rendeletben fognak kijönni. A 2020. március 1-je előtt keletkezett kata adósságra a veszélyhelyzetre haladékot kap mindenki, azt a veszélyhelyzet elmúlta utáni negyedévben elég lesz befizetni majd.

A magyarországi médiacégek is kapnak segítséget a kieső reklámbevételeik pótlására.

A végrehajtói kamarával egyeztetve döntöttek úgy, hogy felfüggesztik azonnali hatállyal a kilakoltatásokat és az adóvégrehajtásokat.

Az utolsó mai gazdaságvédelmi döntés pedig egyben családvédelmi döntés is: a veszélyhelyzet alatt lejáró gyes és gyed jogosultságokat meghosszabbítják.

Mint mondta, sok munkahely megszűnik, ezért a munkahelyteremtés elsődleges lesz.

„Egyszer már megcsináltuk, 2010 után, hogy új munkahelyeket hoztunk létre, ezt most is meg kell csinálni, talpra fogjuk állítani az országot”, mert ezzel emberéleteket menthetünk meg.

Végül azt mondta, hogy most olyan feladat előtt állunk, amit egyedül nem tudunk, egyedül senki nem képes végrehajtani.

A széthúzás és a viták helyett most az összefogás ideje jött el, közölte. És ezt üzente a parlamenti ellenzéknek is. Azt követően tehát,. hogy felsorolta az elmúlt napok eredményeit, a rendelkezésre álló készleteket, a ma meghozott új gazdaságvédelmi döntéseket, a beszéde végén célzottan üzent is, elsősorban a parlamenti ellenzéknek.

A T. Házban ugyanis ma délután tárgyalnak az úgynevezett felhatalmazási, kritikusai szerint viszont a túlhatalom törvényről, amelyhez szükség lenne az ellenzék szavazataira is, hiszen a rendkívüli szavazás miatt az első szavazáskor négyötödös parlamenti jóváhagyásra lenne Orbán Viktoréknak szükségük. Több ellenzéki párt azonban már jelezte, hogy a jelenlegi formájában nem tudják elfogadni és megszavazni a tervezetet. Például azért nem, mert az időben korlátlan veszélyhelyzetet rendelne el, amikor a kormány nem a parlamenten keresztül, hanem rendeleti úton hozna döntéseket és kormányozna. Az ellenzékiek és sok elemző is azt mondja, hogy éppen ez az időbeli korlátlanság az egyik legaggályosabb része a tervezetnek.

A Szabad Pécs úgy tudja, hogy a parlamenti pártok, azaz a kormánypártok és az ellenzéki pártok képviselői délben egyeztetnek még a szavazás előtt. És még az sem elképzelhetetlen ezért, hogy mégiscsak sikerül megállapodásra jutniuk.

KategóriákMETÁL