A magyar koronázási ékszerek másolatait állítják ki csütörtöktől Pécsett, a Zsolnay Kulturális Negyedben, közölte a hírt az MTI-n keresztül a Zsolnay Örökségkezelő Nkft.

A cikk a hirdetés után folytatódikA Szent Korona rekonstrukciója, valamint a jogar, az országalma és Szent István kardjának másolata is látható lesz augusztusban Pécsett – közölte a hírt a kiállításnak helyszínt biztosító Zsolnay Örökségkezelő NKft. hétfőn az MTI-vel.

A magyar koronázási ékszerek és a királyi kard másolatai a keceli Pintér család tulajdonában állnak, nyilvánosan eddig nem mutatták be a műtárgyakat, olvasható a közleményben.

Mostantól azonban igen, mégpedig a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben, csütörtöktől, tehát augusztus elsejétől augusztus végéig.

A ZSÖK közleménye szerint a Szent Korona most nagyközönség elé kerülő, Gubán György zománcművész, Csomor Lajos aranyműves, és Solymár Károly üvegcsiszoló művész alkotta másolatát II. János Pál pápa is megszentelte 2000-ben.

A fejék ráadásul nem az Amerikából visszatért korona pontos másolata, hanem annak az eredetinek a rekonstrukciója, amellyel Szent Istvánt megkoronázták. Az eredeti és a kiállított korona közötti különbség egy Máriát és a két arkangyalt ábrázoló zománc kép, amely az idők során elveszett az eredeti darabról.

A korona érdekessége még, hogy ugyanolyan kézműves munkával és szerszámokkal készült, mint az eredeti a jogarral és az országalmával együtt, vagyis modern technikát nem alkalmaztak a készítésénél.

KategóriákJAZZ