És kerekasztal-beszélgetést is rendeznek Amerigo Tot és a pécsi szobrászat címmel, amely egyben a művész kiállításának megnyitása is lesz.

A cikk a hirdetés után folytatódik



A pécsi Modern Magyar Képtárnak a magyar képzőművészet történetét a Nagybányai művészteleptől napjainkig bemutató állandó kiállításának részeként látható újra Amerigo Tot szobrászművész kis kamaratárlata, olvasható a pécsi Janus Pannonius Múzeum honlapján lévő közleményben.

A március 4-én nyíló tárlatot Múzeum a múzeumban címmel is illették, amelynek egy másik értelmezése lehet az, hogy ez a most megnyíló kiállítás szükségképpen reflexió is a művész munkásságát bemutató, 1978-ban Pécsett nyílt állandó kiállításra, s így a ’70-es évek Magyarországának kultúrpolitikai szituációját muzealizálja.

Merthogy Amerigo Tot (Tóth Imre) esetében a kétségtelenül magas szintű technológián túl nem a formaújító kvalitás, hanem maga a legendás, pikareszk életrajzi adalékokkal színezett személyiség, illetve a személyiségre felépített egykori szerep hangsúlyos, s az életmű művészi karaktere is ebből aktualizálható.

Victor Vasarely mellett ugyanis Amerigo Tot emblematikus figurája képviselte az egykori szocialista politika Nyugat felé való kulturális nyitását, s ebben a „fellazításban” a pécsi múzeum kiemelkedően fontos szerepet játszott. A két művész állandó kiállítása itt nyílt meg a ’70-es években, s több külföldi (Enzo CacciolaMarcello MorandiniGünther UeckerGeorg Karl Pfahler), illetve külföldön élő magyar származású művész (Stein AnnaFrank MagdaBeöthy IstvánSzenes Árpád) mutatkozhatott be Pécsett egy-egy időszaki tárlattal.

Amerigo Tot műveinek jelenléte a Modern Magyar Képtárban – együtt egykori pécsi kapcsolataival, például Rétfalvi Sándorral és Kígyós Sándorral – a múzeum és a pécsi szobrászat hagyománya és folytonossága.

Mint írják, Amerigo Tot művészete összekapcsolja a modernitás két pólusát, az absztrakciót és a figuratív ábrázolást, ahogy ezzel párhuzamosan – a különböző ideológiai irányú megrendeléseknek az alkotói szabadság kereteiben eleget tevő szobrász – személyében egy baloldali politikai elkötelezettség meghitten együtt lehetett a katolikus egyházzal és VI. Pál pápa barátságával.

Amerigo Tot (Tóth Imre) magyar szobrász, színész 1969-ben – Fotó: Zoltán Szalay – Forrás: Creative Commons

2020. március 4-én, szerdán, 18 órakor, a Modern Magyar Képtárban (Pécs, Papnövelde utca 5.) Amerigo Tot és a pécsi szobrászat címmel a művész kiállítását megnyitó kerekasztal beszélgetésen Miklya Gábor, Németh Pál, Nyári Zsolt, Pál Zoltán és Rigó István szobrászművészek, valamint Nagy András esztéta, a Janus Pannonius Múzeum Képző- és Iparművészeti osztályának vezetője vesznek részt.

A közleményben azt ígérték, hogy a Janus Pannonius Múzeum honlapjára folyamatosan feltöltésre kerülnek majd Amerigo Tot pécsi kapcsolatainak dokumentumai, melyek a művész közelmúltban megjelent recepcióiból – remélhetőleg nem szándékosan – kimaradtak.

KategóriákJAZZ