Szakemberek szerint 20-23 foknál nem lehetne több a galériában. A ZSÖK vezetői viszont úgy vélik, a 30 fok oké, de azért a klímát megjavítják és limonádét kapnak majd a látogatók.

Szakemberek szerint 20-23 foknál nem lehetne több a galériában. A ZSÖK vezetői viszont úgy vélik, a 30 fok oké, de azért a klímát megjavítják és limonádét kapnak majd a látogatók. 

A cikk a hirdetés után folytatódik



A kánikulai napokon 30 fok körüli hőmérsékletek vannak a május 17-én nyílt, november 17-én záró pécsi Munkácsy-kiállításon – értesült a Szabad Pécs. Augusztus 7-én, szerdán, és 8-án, csütörtökön is elmentünk a Zsolnay-negyedben található m21 galériába kora délután. Először csak hőmérőt vittünk magunkkal, ami szerdán délután négykor 28,7 fokot mutatott. Következő nap a hőmérsékleten kívül páratartalmat is mértünk, ezúttal egy másik műszerrel: délután fél három körül 31,7 fok volt, a páratartalom pedig 44,6 százalék volt.

Szerdán közel 29 fokot mértünk ezzel a digitális hőmérővel
Ezzel a másikkal pedig majdnem 32-t
Ennyi volt ma a páratartalom délután fél három körül. Ez egyébként normál érték.

A magas hőmérséklet nemcsak a látogatóknak kellemetlen, de egy szakkönyv és az általunk megkérdezett szakember szerint nem jó a festményeknek sem. Ugyan van klíma az m21-ben, de egy ideje – pontosan nem tudjuk, mióta – nem működik.

Mindkét nap azt tapasztaltuk az m21 Munkácsy-kiállításnak helyet adó termeiben, hogy a klíma egyikben sem működik, csak két ventillátor pörög, ezek úgy 5-6 méter hatótávolságúak, tehát képtelenek a hatalmas tér teljes egészében biztosítani a légmozgást.

Klíma helyett

Check out this video on Streamable using your phone, tablet or desktop.

Csúcstechnológia

A ventillátorok természetesen a hőmérsékletet nem csökkentik, legfeljebb a látogatók hőérzetét tudják némileg befolyásolni. Információink szerint a vendégkönyvben is szerepel legalább egy bejegyzés, ami a túl magas hőmérsékletre panaszkodik.

Beszéltünk egy évtizedes tapasztalattal rendelkező muzeológussal, aki azt kérte, nevét ne írjuk le. Szerinte egy múzeumban abszurd a 30 fok körüli hőmérséklet, főleg egy olyan “kényes” anyag esetében, mint a Munkácsy-tárlat. Úgy véli, 20 és 23 fok közti hőmérséklet lenne az ideális a képek számára. 

Járó Márta Megelőző műtárgyvédelem a kiállításon című szakkönyvében azt írja: a túl magas és a túl alacsony hőmérséklet károsító hatással lehet a műtárgyakra, a hőmérséklet növekedés például elindíthat vagy meggyorsíthat különböző kémiai folyamatokat. Ezért törekedni kell az ideálishoz közeli értékekre – olvasható a szakkönyvben. Utóbbi azt írja, olyan kiállítóhelyeken, ahol van központi klíma (az m21 tudtunkkal ilyen) éjjel-nappal ugyanolyan hőmérsékletet kell biztosítani, a dolgozók, a látogatók és a műtárgyak számára optimális 20-22 fokot 50 százalékos relatív páratartalom mellett. A hőmérséklet és a relatív páratartalom között összefüggés van: ha csökken a hőmérséklet, a páratartalom emelkedik, ha növekszik a hőmérséklet, a páratartalom csökken. Magyarán ha most hirtelen jelentősen csökkentenék az m21-ben a hőmérsékletet, jelentősen megnőne a páratartalom.

Részlet Járó Márta könyvéből
Egy másik részlet Járó Márta könyvéből

A helyszínről felhívtuk a ZSÖK több vezetőjét is, Magyar Attila gazdasági igazgatót, Vincze Balázs ügyvezető igazgatót és Komor István üzemeltetési igazgatót. Azt kérdeztük tőlük, nem tartják-e problémásnak, hogy rendszeresen 30 fok körüli hőmérséklet uralkodik a galériában.

Magyar Attila gazdasági igazgató – noha egyértelmű interjúszituációban volt – először értetlenkedett, hogy mi köze van neki ehhez az egészhez, aztán közölte újságírónkkal, hogy írja nyugodtan a hülyeségeit, és a harminc fokjait, ő szarik rá.

Babos calling Magyar Attila

Check out this video on Streamable using your phone, tablet or desktop.

Részlet Babos Attila és Magyar Attila telefonbeszélgetéséből (IMDb: 9,9)

Vincze Balázs elismerte ugyan, hogy meghibásodás miatt egy ideje nem működik a klíma, de szerinte a magas hőmérséklet nem károsítja a festményeket, a páratartalom megfelelő szinten tartása a legfontosabb, azzal pedig nincs probléma. Ennek érdekében a nagy hőségben a galéria kis belső udvarára nyíló ajtókat nyitva tartják. Hozzátette, a látogatók szempontjából van jelentősége a magas hőmérsékletnek. Reméli, két héten belül megjavítják a klímát, addig a ventillátorokkal hűsítik a látogatókat és tervezik, hogy a kiállítás megtekintése után frissítő itallal fogják kínálni őket.

Ugyanezt mondta a Szabad Pécsnek Komor István. Hozzátette, felmerült, hogy az egész klímaberendezést kicserélik, de ez tízmillió felletti költséget jelentene, így csak egy alkatrészt fognak kicserélni. 

A kiállítás 16 milliójába került a ZSÖK-nek. A képek tulajdonosa Pákh Imre műgyűjtő. Névtelenséget kérő muzeológus szakértőnk elmondta, hogy alapesetben, ha ilyen jelentős értékű műtárgyegyüttesről van szó, a kölcsönadó a szerződésben rögzíti a műtárgyvédelmi szabályokat, például hogy mekkora legyen a relatív páratartalom, a hőmérséklet, milyen erősségű legyen a megvilágítás. Egy igazán értékes tárlat esetében a kiállítóhelynek az összes műtárgyvédelmi paraméterét tanúsítani kell, sőt, gyakran azt is elvárják, hogy utólag ellenőrizhetők legyenek az adatok. 

Szakértőnk szerint ha ez egy közgyűjtemény anyaga lenne, egészen biztosan szigorú előírásoknak kellene megfelelni a festmények elhelyezését illetően. Mivel azonban magángyűjteményről, magánvagyonról van szó, a kölcsönadón múlik, mennyire szigorú feltételeket támaszt a galériával és a ZSÖK-kel szemben. Kérdésünkre Vincze Balázs azt mondta, nem tud róla, hogy hőmérsékletre vonatkozó kitételek szerepelnének a szerződésben.

Előfordul egyébként, hogy egy értékes kiállítási anyag bemutatására amúgy alkalmatlan helyiséget ideiglenes technikai fejlesztéssel alkalmassá tesznek a tárlat fogadására, erre az EKF idején is volt példa Pécsen, éppen a Nagy Lajos gimnáziumban elhelyezett Munkácsy-trilógia kapcsán.

Korábban a nyíregyházi múzeumban voltak három hónapig kiállítva a képek. Megkérdeztük őket, náluk milyen hőmérséklet uralkodott a galériában, információink szerint ugyanis ott folyamatosan 20 fokot biztosítottak a helyiségekben. Egyelőre nem válaszoltak kérdéseinkre.

Legfrissebb cikkünket a témában ITT olvashatja.

Szöveg, fotók, videó: Babos Attila – Nimmerfroh Ferenc

KategóriákMETÁL