Beszámoltunk arról, hogy a Pécsett kétharmados többséggel a várost vezető ellenzéki pártok frakciói közös közleményben, a Mindenki Pécsért zászlaja alatt tiltakoztak a kormány önkormányzatokat érintő intézkedései ellen. Lapunk ma megkereste a pécsi Fideszt és az ÖPE-t is kérdésekkel, hogy mit gondolnak a kormány intézkedéseiről, illetve a közleményről. A Fidesz küldött egyfajta választ, egy közleményt, illetve a pécsi polgároknak címzett levelet adtak ki. Kővári Jánosék még ehhez képest is hallgatnak.

A cikk a hirdetés után folytatódikValamint azt is megkérdeztük mindkét politikai szervezettől, hogyan értékelik a fideszes volt budapesti kerületi polgármester, ma már csak országgyűlési képviselő Kocsis Máté nyilatkozatát, aki arról beszélt, hogy az ellenzéki polgármesterek politikát csinálnak a járványügyi intézkedésekből, miközben az önkormányzatoktól kérték a legkisebb mértékű hozzájárulást, és hogy a gépjárműadó helyben maradó részének elvétele csupán 1% alatti bevételi forrás megvonását jelenti. Illetve, hogy a számbeli többségben lévő fideszes polgármesterek nem problémáznak. Szemben például, ugye, a pécsi városvezetéssel.

Kérdéseink ezek voltak:

1. Hogyan értékelik az önkormányzatokat ért intézkedéseket? Főleg annak tükrében, amit kiadott tegnap este a Mindenki Pécsért, és amit Kocsis Máté mondott hétfőn ezzel kapcsolatban?
2. Nem érzik-e, hogy tiltakozni kellene Kocsis Máté szavai miatt, aki szerint csak annyi történt, hogy elvették a gépjárműadót? És ez lenne kb. az egyetlen, amit veszítenek az önkormányzatok?
3. Nem érzik-e úgy, hogy önöknek is tiltakozni kellett volna az intézkedések és az önkormányzatokat ért terhek miatt?
4. Nem érzik-e úgy, hogy ez Pécs esetében még indokoltabb?
5. Nem érzik-e úgy, hogy tilatkozni kellene önöknek is azért, hogy kapjanak pontos és korrekt adatokat a betegekről és fertőzöttekről az önkormányzatok?
6. Mit gondolnak a mentők és egészségügyisek titoktartási nyilatkozatáról?

Csak iránymutatásul: a gépjárműadón túl már nem szedhetnek közterületi parkolási díjakat. Segíteniük kell, meg kell szervezniük az idősek ellátását. A bevételek jelentősen lecsökkennek több területen is: idegenforgalmi adó, iparűzési adó, bérlemények értékesítése, helyi szervezésű kulturális eseményekből származó bevételek, stb.

A Fidesz kedd délutáni közleménye, illtve a szerkesztőségünknek is eljuttatott, a Pécsi Polgároknak címzett levele ezen kérdések egy részét megválaszolja. Mármint, hogy mit gondolnak a fenti kérdések legalább egy részéről, mi azokra a válaszuk.

Mutatjuk szó szerint.

„Kedves Pécsi Polgárok!

A Miniszterelnök által hétfőn bejelentett kormányzati gazdaságvédelmi akcióterv minden magyar ember, így minden Pécsi Polgár munkahelyének, megélhetésének, anyagi biztonságának megőrzését is segíteni szolgálja.

Ahogy korábban, békeidőben, úgy most, egy láthatatlan ellenség elleni „háborúban” is számíthatnak a pécsiek Magyarország Kormányának segítségére. Senki, egyetlen Pécsi Polgár sincs egyedül!

Ezt a magyar emberek is pontosan érzik és értik, ezért is van soha nem látott nemzeti egység a Kormány intézkedései mögött. Úgy tűnik, hogy ezt az egységet még a parlamenti és azon kívüli hivatásos panaszkodók és követelőzők sem tudják megbontani.

Szita Károly, Kaposvár polgármesterének és a Megyei Jogú Városok Szövetsége elnökének szavait idézve, most “a cselekvés ideje van itt, nem a követelőzésé”.

A higgadt, az emberek érdekeit szem előtt tartó döntések azok, amelyeket a Pécsi Polgárok is elvárnak a városvezetéstől és nem pártos, felelősséget áthárító panaszkodó nyilatkozatokat vagy éppen átgondolatlan cselekvést. 

A Kormány ahogy eddig, úgy ezúttal sem kért lehetetlent az önkormányzatoktól, csak hozzájárulást a közös teherviseléshez. A mondás szerint pedig kétszer ad, aki gyorsan ad. A válságkezelési alapba az önkormányzatok, a bankok, a multinacionális cégek által történő azonnali befizetések éppen azt a célt szolgálják, hogy a járvány elmúltával a legrövidebb időn belül újra lehessen indítani a megtorpant gazdaságot, hogy minden Pécsi Polgár és Pécsi Vállalkozó a leggyorsabban munkába állhasson. Enélkül félő, hogy egy elhúzódó válságot kockáztatnánk, amely a Pécsi Családokra, Vállalkozókra és Pécs gazdaságára is hosszabbtávú negatív hatást gyakorolna.”

KategóriákMETÁL