Bánki Erik a valódi irányítója a pécsi politikai és gazdasági folyamatoknak. Ez a tételmondat egy évtizedes politikai pletykát takar. A tételmondat úgy folytatódik, hogy valójában Bánki kezében összpontosul az a hatalom, amit jó esetben a polgármesternek, azaz Páva Zsoltnak (és alpolgármestereinek) kellene birtokolnia. Éppen ezért kaptuk fel a fejünket arra a hírre, hogy Pécs fideszes polgármesterjelöltjének, Vári Attilának közös cége van Bánki Erik testvérével. Sőt, cikkünkben elmondjuk, szerintünk ezen túl miért olyan problémás ez az üzleti viszony.

A cikk a hirdetés után folytatódik



A Fidesz egy nem túl rég, a nyár óta pécsi lakos, és tíz éve pécsi cégvezető budapesti ex-vízilabdázót, Vári Attilát indítja a polgármesteri székért mint az immáron ismert. A baranyai megyeszékhelyet tíz éve vezető Páva Zsolt ősszel visszavonul. A Fidesz pécsi csoportja előtt ő maga jelentette ezt be, és azt is, hogy maga helyett Vári Attilát ajánlja Pécs polgármesterének. A bejelentés sem váratlan nem volt, sem előkészítetlen, a Fidesz felső vezetése is rábólintott a politikában teljesen vagy gyakorlatilag tapasztalatlan jelöltre. Aki már 2009 tavasza, azaz Páva Zsolt második, ezek szerint tízéves polgármesteri időszakának kezdet után érkezett Pécsre Budapestről. A sportolói pályafutását addigra befejező Vári hirtelen egy nagy városi sportcég, a Pécsi Sport Nonprofit Zrt. élén találta magát, amennyire tudjuk, valamire való cégvezetői tapasztalat nélkül.

Cardio Complex

A minap a Szabad Pécs egyik olvasója a figyelmünkbe ajánlott egy céget, a Cardio Complex Kft.-t. A levél eljuthatott a Pécsi Stophoz is.

A Cardio Complex egy, ránézésre semmiképpen sem túl jelentős vagy fontos céget, amely a beszámolók szerint az elmúlt években évi nagyjából 4-5 millió forintos bevételre tett  szert.

Komlódi András

A Cardio Complexet egy pécsi belvárosi címre jegyezték be 2011-ben, dr. Komlódi András ügyvédi irodája címére.

Komlódi András évek óta a PSN Zrt. megbízott ügyvédje, egyebek mellett a nagy pécsi önkormányzati sportcég közbeszerzéseinél is ő vagy irodája jár el. Nyilvánvaló, hogy Komlódi Andrást vezérigazgatóként Vári Attila bízta meg a jogi feladatokkal. Nekik 2011 végén lett közös cégük, és mindkét üzleti kapcsolat azóta is tart. Vári Attila a Cardio Complex ügyvezető igazgatói feladatait is ellátja.

(régi) TAKA

Komlódi neve ismerős lehet a Társaság a Közérdekű Adatokért, azaz a TAKA nevű, jogászokból álló civil csoport egyik vezetőjeként. Ők a Fidesz 2009-es pécsi hatalomra kerülése előtt pereltek ki közérdekű adatokat az akkori szocialista városvezetéstől és cégeitől.

Megjegyezzük, teljesen jogosan tették. Fontos és közérdekű információkat kértek ki, nem kapták meg, perre mentek, sorra meg is nyerték őket. Azt e sorok írója még hozzáteszi, hogy a TAKA első közérdekű adatkikérésére egy, a Dunántúli Napló által közölt újságcikk után került sor, amit jelen cikk szerzője írt arról, hogy nem kapott választ a pécsi városházától, pedig alapvetően közérdekű adatokról kérdezett.

Ügyes ügyvédnő és az országgyűlési iroda

A Cardio Complex kézbesítési megbízottja egy olyan pécsi ügyvédnő, aki Bánki Erikkel kapcsolatos ügyekben dolgozott, és Páva Zsolték hatalomra kerülése után összességében több tízmilliós szerződéseket kapott a pécsi önkormányzattól.

Eláruljuk azt is, hogy az ügyvédnőnek Pécsett a történelmi belvárosban van irodája, és merő véletlenül éppen azon a címen található, amelyen Bánki Erik amúgy eléggé titkolt országgyűlési képviselői irodája is van. Legalábbis például sajtótájékoztatókat ritkán rendeznek ott, nem úgy mint egykoron Hoppál Péter és Csizi Péter a közösen bérlet országgyűlési képviselői irodájukban. Az elmúlt bő egy évben számtalanszor jártunk a címen, nem országgyűlési napokon és nem hétvégén, de Bánkit egyszer sem értük ott el. Az országgyűlési képviselői iroda és az ügyvédnő kaputelefoncsengői egymás mellett vannak a bejáratnál. Az ügyvédnő Bánki testvérének is kézbesítési megbízottja egy másik cégben.

Bánki and bro.

Sokkal érdekesebb azonban, hogy a Cardio Complexben Bánki Erik, a Fidesz dél-dunántúli erős emberének tartott politikus, a letelepedési kötvények egyik gurujának a testvére a harmadik tulajdonos.

Az a szituáció ugyanis, hogy a Fidesz pécsi polgármesterjelöltjének közös cége van – még ha nem is százmilliókkal vagy milliárdokkal repesztő cég is ez – Bánki Erik testvérével, táplálja azt a pletykát, hogy ha ismét a Fidesz és Vári nyerne, akkor ismét olyan politikus kerülne a polgármesetri székbe, aki kapcsolatban, nem is túl rossz és gyenge kapcsolatban áll Bánkival – minimum közvetve.

A rallyebajnok építési cége

De azért is érdekes, mert nem csak a fent már említett ügyvédnő jelent újabb kapcsot Bánki, illetve a Bánki testvérek felé, hanem például Benik Balázs építési vállalkozó, volt többszörös magyar bajnok rallye-versenyző is. Az ő cége, a B Build Kft. ugyanis megnyert egy olyan jelentős építési projektet is Baranyában, amelyet a PSN Zrt. írt ki: a kovácstelepi PMFC-akadémia több építését. Márpedig ez több milliárd forintos megbízás.

Benik Balázs a Szabad Pécsnek sem, de másutt sem tagadta, hogy ismeri és barátságban van Bánki Erikkel. Egy, a Szabad Pécs birtokába került felvétel, amelyhez azt írták hozzá, hogy Bánki Erik testvérének Facebook-oldaláról származó, de már eltávolított fotó. Egy tengerparti nyaralás emléke, a kép egy hajón készült, és Bánki Erik, a testvére és Benik Balázs és családtagjaik szerepelnek rajta.

Megjegyezzük: a legújabb idők új pécsi-baranyai építési kivitelezési közbeszerzési bajnoka, a Benik-féle B Build and Trade Kft.-ről már megírtuk, hogy annak ellenére, hogy egy budapesti székhelyű cégről van szó – amelynek már van Pécsett is telephelye – az elnyert állami és önkormányzati közbeszerzéseinek a jelentős többségét, hányadban és értékben is, baranyai megbízásokra nyeri és nyerte el. Amint azt a Szabad Pécs megírta, Benik építheti a PMFC-akadémia mellett az új pécsi vásárcsarnokot is, 3,5 milliárd forintos megbízási díjért.

A válasz és a nem-válasz egy egyszerű kérdésre

A Szabad Pécs délután, a vasasi bányásznapi ünnepségen személyesen tudott szót váltani Vári Attilával. Illetve egészen pontosan több fideszes háttérember gyűrűjében volt az ünnepségen jelen lévő Vári, majd az azon beszédet is mondó Hoppál Péter is megérkezett. Kérdésünket a Cardio Complexről fel tudtuk tenni neki, amiben arra voltunk kíváncsiak, hogy ez a cég áll-e bármiféle üzleti kapcsolatban akár a PSN Zrt.-vel, akár más pécsi önkormányzati céggel. A meglehetősen egyszerűnek tűnő kérdésre (ne feledjük, Vári mindkettőben cégvezető, az egyikben résztulajdonos is) a kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázó nem felelt, hanem a sajtósaihoz irányított minket.

Nem csak azért nem kerestük őket, mert az elmúlt hetekben más ügyben feltett kérdésekre sem kaptunk semmiféle választ, hanem mert sikerült elérnünk szombaton este Komlódi Andrást. Aki viszont válaszolt a kérdéseinkre.

Azt mondta, természetesen semmilyen üzleti kapcsolatban nem áll a Cardio Complex a PSN Zrt.-vel, sem más pécsi önkormányzati céggel, de még közpénzből származó bevétele sincs. Ez egy kis magáncég, amely egészségügyi innovációval próbál a piacra betörni, egyelőre mérsékelt sikerrel. Arra a kérdésünkre, hogy nem érzi-e akár jogilag, de minimum erkölcsileg problémásnak azt, hogy egy olyan közpénzekből működő önkormányzati cég vezetőjével van saját cége, amelytől ő rendszeresen kap ügyvédi megbízást, két nemmel válaszolt. Szerinte ez tényleg magánügy, hogy kik alapítanak gazdasági társaságot, és ennek az üzleti viszonynak nincs kizáró oka, és semmilyen hatása és befolyása sincs a PSN Zrt. működésére. A pécsi önkormányzati sportcég teljesen törvényesen és szabályosan működik és ő is így látja el a megbízatását, legjobb tudása szerint.

KategóriákMETÁL