Beérett Pécs sportvezetőinek lobbimunkája: sikerült kilobbizniuk, hogy a mostani városvezetés saját elképzelése mentén, új helyszínen haladjon tovább az akvapark-projekt, és az előkészítésre is újabb egy évet biztosított az EMMI, írta pénteken délelőtt közleményében a pécsi önkormányzat.

A cikk a hirdetés után folytatódikA közleményben Péterffy Attiláék arra emlékeztettek, hogy a pécsi akvapark-projekt előkészítése még 2017-ben, az előző városvezetés idején kezdődött. A város mintegy 500 millió forintot nyert pályázaton a Modern Városok Program keretében a fürdő előkészítésére.

Lehet fenntartható?

Azt már mi szúrjuk közbe, hogy a konkrét előkészítés talán valóban 2017-ben kezdődött meg, de a Modern Városok Programot 2015 tavaszán jelentette be Pécsett Orbán Viktor és Páva Zsolt. Orbán Viktor azóta érdemben közvetlen városi ügyben nem járt Pécsett, egy alkalommal itt volt a Rátgéber Akadémia átadóján és egy alkalommal a középkori pécsi egyetem alapításának 650. évfordulójára rendezett PTE-ünnepségen. A Pécs számára elérhető támogatási összegek is nagyjából már 2015 tavaszán ismertté váltak. Az is kiderült nem sokkal később, hogy az akvapark-projekt akár 20 milliárd forintba is kerülhet, aminek akkoriban része volt egy kapcsolódó tanuszoda felépítése is. Habár azt már akkoriban is nyilatkozták, e sorok szerzőjének is, az ágazatot ismerő szakemberek, hogy habár egy akvapark valóban dobhat a pécsi turizmuson, és nem mellesleg kiszolgálhatja a pécsiek, egy 140 ezres város lakóinak és a környéken élőknek a jogos igényét a nyári vizes kikapcsolódásra, hosszú távon fenntartható akkor lesz egy ilyen létesítmény, ha egész éven át nyitva tud tartani, és ha kapcsolódik hozzá egy szállodafejlesztési program is. Sőt, még ezen túl néhányan azt is mondták, hogy mindezek mellett valami extra dobás is kell ahhoz, egy jó ötlet, valami nagyon egyedi megoldás, vagy program, vagy kapcsolódó fejlesztés, hogy egy ilyen attrakció valóban működőképes legyen.

Elköltöttek 350 milliót “a semmire”

Visszatérve a városházi közleményre: Péterffy Attiláék azt írták, hogy a 2019. októberi választásokig Pécs az előkészítésre felhasznált 350 milliót használt el, mégpedig egy Füzes dűlői akvapark előkészítésére, amiből aztán semmi nem lett, többek között azért, mert 16 magánkézben lévő ingatlant kellett volna hozzá megvenni. A helyzetet súlyosbítja az önkormányzati közlemény szerint, hogy a megmaradt 150 millió forinttal 2020. december 15-éig kellett volna elszámolni. 

Mint írták, Pécs mostani vezetése tisztában van vele, hogy a pécsieknek fontos egy, a városhoz méltó fürdő építése, ezért kiemelt projektként kezeli az akvapark megvalósítását. “Török Ottó sportberuházásokért felelős polgármesteri biztos hónapokon át tartó lobbimunkájának köszönhetően lehetőséget kap a fejlesztés vizsgálatának folytatására Pécs önkormányzata. Mivel az előkészítésre eredetileg kijelölt határidő lejárt, a tárca megtehette volna azt is, hogy lezárja a sikertelen projektet, de az EMMI nem így döntött”.

Sárfalvi Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára levélben tájékoztatta a napokban Pécs polgármesterét a tárca támogató döntéséről. A levélből kiderül: a minisztérium hozzájárul ahhoz, hogy “a megvalósíthatatlan Füzes dűlői elképzelés helyett a mostani városvezetés által kiszemelt helyszínt, Tüskésrétet vizsgálja az önkormányzat”. Erre további egy évet biztosít a minisztérium, az akvapark előkészítési munkáit 2021. december 31-éig kell elvégeznie a városnak.

Pécs önkormányzatának így lehetősége nyílik, hogy több elvesztegetett év, javarészt haszontalanul elköltött 350 millió forint után új helyszínen valósíthassa meg azt a fejlesztést, amelyet a pécsiek minden más beruházásnál fontosabbnak tartanak., írta Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata közleménye.

Az mondjuk érdekes, hogy a városházi sajtóközleménynek is az a címe, hogy új koncepció alapján vizsgálják az akvaparkot, és saját helyszínkiválasztásról beszélnek, miközben még a Páva-érában többek is, többek közt az ÖPÉ-s Kővári János (most már: ÖPE_KDNP-frakció) arról beszélt, hogy a Füzes dűlő nem jó helyszín (és nem csak amiatt, hogy a telkek sok magánszemély kezében vannak), és meg kell vizsgálni lehetséges helyszínként a Tüskésrétet is. Sőt, aztán az történt, hogy az egyik Pécs melletti feltételezett víznyerő helyről azt mondták, még mindig Páváék, hogy az mégsem alkalmas arra, hogy onnan szállítsák a vizet a Tüskésrétre. Később pedig más melegvíznyerő helyszín vizsgálatát is belengették, az egykori Bőrgyár területén.

13.10 Frissítés – Reagált az ÖPE-KDNP

Kővári János, az ÖPE-KDNP pécsi városházi frakciójának vezetője, az ÖPE elnöke reagált Péterffy Attiláék közleményére. Azt írta, hogy “az önkormányzat mellékelt aquaparkról szóló sajtóközleménye finoman szólva nem teljes mértékben fedi a valóságot. Az EMMI értesítése valós, ám az aquapark új helyszínét a Tüskésrétet jómagam és az ÖPE szakértői javasoltuk még 2018-ban. S az sem felel meg a valóságnak, hogy Török Ottó lobbizásának eredménye lenne csupán, hogy itt folytatódhatnak az előkészületek, hisz az elmúlt két éve alatt szakértőink bevonásával 5 szakállamtitkárral tárgyaltunk ezért a lehetőségért, eredménnyel!”

KategóriákMETÁL