Öt és fél évet működött, ma pedig hivatalosan is bezárt Pécs egyik magánkézben lévő hírportálja, az OK Pécs.hu. Az alapító-tulajdonos, Kapitány Gergely újságíró posztját változtatás nélkül is közöljük. Mint írja, elsősorban anyagi okokra hivatkozva zárta be az OK Pécset, de azt is leírta, hogy talált egy befektetőt, és új néven új portált fognak indítani, ha jól értettük, kevés politikai tartalommal.

A cikk a hirdetés után folytatódikAugusztus 2-án, öt és fél év működés után bezárt az OK Pécs.hu, a baranyai megyeszékhely egyik, magánkézben lévő, magát független hírportálként bemutató internetes újságja. Az alapító-tulajdonos Kapitány Gergely újságíró volt, aki mintegy húsz éve dolgozik a médiában. Korábban a Dunántúli Naplónak, a Magyar Nemzetnek, a Hír Televíziónak és az Echo Televíziónak is dolgozott, vezette a Célpont, majd a Detox című politikai tényfeltáró (mások szerint egyes politikai csoportokat revolverező) műsorokat, a 2009-es pécsi időközi választás során Kapitány volt Páva Zsolt kampányfőnöke, később a pécsi polgármester egyik tanácsadója, pécsi polgármesteri és alpolgármesteri Facebook-oldalakat is kezelt megbízással, és több városi cégnek is dolgozott be kommunikációsként az OK Pécs megalapítását megelőzően, egy időben pedig ő vezette a Pécsi Kommunikációs Központot. Utolsó ismert megbízatása, pozícója pedig a SzegedMa.hu nevű, erősen Fidesz-közelinek nevezhető oldal főszerkesztői feladatainak az ellátása.

Kapitány Gergely az OK Pécs főszerkesztőjeként ebben a közleményben írta meg, hogy megszűnik az OK Pécs. Alább szó szerint is közöljük az írást, de annyit röviden összefoglalva el lehet mondani elöljáróban, hogy elsősorban anyagi okokra hivatkozva zárta be az OK Pécset Kapitány. Aki azt is leírta, hogy talált egy befektetőt, és új néven új portált fognak indítani – ha jól értettük, kevés politikai tartalommal.

Kapitány Gergely büszkén emlékszik vissza arra, hogy kevés politikai anyag volt a választási éveket kivéve, hogy sem a jobb-, sem a baloldalnak nem volt igazán kedves, sőt az olvasói is vegyesen ítélték meg a munkájukat, ami szerinte azt jelenti, hogy jó úton jártak. Ugyanakkor azt is elmondta, hogy végül nem sikerült biztos lábakra helyezni az oldal működtetését. Most egy új befektetőtárssal alapít új oldalt, az OK Pécset pedig bezárja. A befektetőről és a konkrétabb tervekről egyelőre nem árultak el részleteket, azt nyilván majd az új oldal indulására tervezik. Az OK!PÉCS oldalt nem zárják be teljesen, archívumként működik tovább.

Megszűnik az OK!PÉCS hírmagazin!

Jelenlegi formájában legalábbis.

2014. március 15-én indult az OK!PÉCS, és nem véletlenül akkor, hiszen a forradalom és szabadságharc emléknapján a sajtó szabadságát is ünnepeljük. Mélyen hittünk abban, hogy a pécsi olvasók, hírek után érdeklődők számára is fontos, hogy legyen a városban egy olyan médium, ami próbál nem elfogultan tájékoztatni, próbál politikai ideológiáktól mentesen, de nem értékmentesen szólni az olvasókhoz.

Több ezer cikket írtunk; mindössze egyetlen sajtópert buktunk, mert hibáztunk; és több mint 18 ezer, szinte kizárólag pécsi, aktív követőt tudtunk magunk köré gyűjteni; ami egy ilyen kicsi, lokális médiumhoz képest számunkra komoly siker és elismerés volt.

Maroknyi, lelkes közösség, mindössze 4 ember írta nap, mint nap az OK!PÉCS híreit; de az idők alatt számos vendégszerző, publicista is erősítette a csapatot, oszotta meg gondolatait az olvasókkal: köszönet nekik!

Bár azzal számoltunk előre, hogy se az önkormányzat, se a cégei, se állami hirdetésünk nem lesz; és tudtuk azt is, hogy az ilyen-olyan politikai elköteleződésekkel rendelkező pécsi üzleti szféra sem áll majd mögénk; abban bíztunk, hogy az aprócska helyi piac ellenére – idővel – szerezhetünk annyi aktív és folymatos (anyagi)támogatót, akikkel hosszú távon is biztosítani lehet a lap független működését. Ez a tervünk nem jött be: a “sok kicsi” támogató elve nem sikerült.

Büszkék vagyunk arra, hogy egyetlen forint közpénz nélkül működött az OK!PÉCS az elmúlt öt és fél évben; lapunkat független piaci szereplők hirdetéseiből; partneri együttműködésekből, magánpénzekből és minimális olvasói támogatásból tudtuk működtetni, de minden hónapban a túlélésért kellett küzdeni.

Rendszeres olvasóink tudják, hogy a tavalyi és az idei “különleges” éveket leszámítva, a tartalmaink jelentős része nem volt politikai; de nyilván ez a választási évek miatt már nem igaz, sőt! Korábban azonban szándékosan tartottuk magunkat távol a napi és a túl direkt politikától, mert úgy láttuk, ezt az olvasók többsége is kedveli: hozzánk hasonlóan nem érdekli őket a napi politika, inkább messziről, kívülállóként figyelik azt.

Belülről mindvégig jó móka volt, hogy a kormánypártiak ellenzékiként, az ellenzékiek kormánypárti lapként tekintettek az OK!PÉCS hírmagazinra; ami ugyan jól esett nekünk, mert azt mutatta, hogy ebből a szempontból valamit jól csinálunk; de ez manapság üzletileg nem kifizetődő. Mert ki szeretne egy olyan lapot segíteni, egy olyan lapban hirdetni, amely nem nyalja körbe naponta többször is?

Mivel a lapunkban szándékosan nem közöltünk jobboldali propagandát, nem írtunk meg minden apró-cseprő hírt a jobboldalról; nem fényeztük “csak úgy” a jobboldal celebjeit – azon az oldalon értéktelen és “használhatatlan” volt az OK!PÉCS. Mivel a lapunkban szándékosan nem közöltünk baloldali propagandát sem; nem írtunk meg minden apró-cseprő hírt az ellenzékről; nem fényeztük “csak úgy” az ellenzék celebjeit, és nem fújtunk fel álbalhékat – azon az oldalon is értéktelen volt az OK!PÉCS.

És ez így volt jó; nem bántuk meg ezt a “szerkesztési alapelvet”.

A tartalékaink és anyagi forrásaink azonban olyan mértékben lettek kiszámíthatatlanok, hogy ez már a lap működését komolyan veszélyeztette. Ezért idén márciusban elhatároztuk, hogy befejezzük, mert az elveinket nem akartuk feladni, a lapot nem akartuk “eladni” egyik érdekkörnek sem. Kerestünk azonban olyan független piaci szereplőket, akikkel a lap működését biztosítani lehet.

Úgy néz ki, találtunk egyet. Ám ennek a független, piaci befektetőnek nagyon határozott elképzelései vannak a lap tartalmi tematikáját illetően és (érthető módon) a lehető legtávolabb akar maradni a napi pártpolitikától és úgy általában is a politikától. Ezért úgy határoztunk, hogy új lapot fogunk inkább indítani közösen; az OK!PÉCS-et pedig bezárjuk és ezzel lezárunk egy korszakot is.

Köszönjük olvasóinknak a támogatását, szeretetét; azt, hogy velünk voltak, mellettünk álltak és olvastak bennünket. Arra bíztatjuk őket: kövessék, olvassák a helyi sajtót, próbáljanak minél több forrásból tájékozódni, legyenek nyitottak és befogadóak, de egészségesen kritikusak is.

Hamarosan újra találkozunk!

Kapitány Gergely”


KategóriákPOP