Júliusban ügyészségi közlemény nyomán számolt be a Szabad Pécs arról, hogy a Pécsi Tudományegyetem egy volt hallgatója hamis nyelvvizsgabizonyítvánnyal próbált diplomához jutni.

A cikk a hirdetés után folytatódikAz elkövető 2019 áprilisában az egyetem tanulmányi osztályán leadta a bizonyítványt, hogy megkapja a diplomáját. Csakhogy a nyelvvizsga rutinszerű ellenőrzése során az egyetem munkatársai megállapították, hogy a bizonyítvány hamis, ezért feljelentést tettek. Az ügyészség szerint az elkövető cselekménye közokirat-hamisítás bűntettének a megállapítására alkalmas. Az ügyészségi közlemény címéből arra lehet következtetni, hogy a PTE-n tanult élsportoló olimpián is indult.

A hvg.hu már korábban beazonosította, hogy melyik olimpikonról lehet szó, és szerette volna az érintett sportolót is megszólaltatni, azonban az újságíró kérdéseit ingerülten azzal szerelte le, hogy

Ez miért olyan fontos önnek?

A szóban forgó Bor Barna aztán – akárcsak az ügyészség előtt – a Nemzeti Sportnak is elismerte, hogy hibázott. “A szóbeli vizsgám megvolt, az írásbeli sajnos nem jött össze, pedig sokszor próbálkoztam vele. Nagyon el voltam keseredve, ezért hoztam egy rossz döntést, amit nem kellett volna” – mondta a Nemzeti Sportnak Bor Barna.

A hvg.hu szerint a cselgáncsos végzettségéről egymásnak ellentmondó információk lelhetők fel az interneten: az egyetemen végzett hírességeket felsorakoztató listáján és egyéb híradásokban a sportolót egykori hallgatójaként említi a PTE. A 2013-as universiadéről szóló beszámolókban – amelyen ezüstérmet nyert az egyetem színeiben – viszont következetesen hallgatóként hivatkoznak rá, annak ellenére, hogy elvileg három évvel korábban, 2010-ben végzett. Saját magáról Bor több helyen szintén azt állította, hogy elvégzett egy egyetemet.

Az 1986-os születésű dzsúdós eddig három olimpián vett részt: 2008-ban Pekingben és 2016-ban Rióban helyezetlen maradt, 2012-ben Londonban pedig hetedik lett. Jelenleg nem tagja a válogatottnak, de a magyar bajnokságokon visszatérő győzelmei miatt (a sorozatban nyolcadikat idén áprilisban gyűjtötte be) a szakírók régóta pedzegetik, hogy helye lenne a jövő évi tokiói olimpiára készülő keretben.

A cikk szerette volna megszólaltatni, Magyar Judo Szövetség elnökét és szakmai alelnökét, és a sportoló klubjának a Paksi Atomerőmű SE dzsúdószakosztályának a vezetőedzőjét is, de nem kívántak érdemben nyilatkozni. Korábban megdöbbenésüket fejezték ki és vizsgálatot helyeztek kilátásba.

KategóriákPOP