A Pécsi Járási Ügyészség bűnszervezetben elkövetett embercsempészés bűntette miatt emelt vádat 8 személlyel szemben, akik 2017 nyarán Magyarországon illegálisan tartózkodó személyeket szállítottak külföldre.

A cikk a hirdetés után folytatódikA pécsi vádhatóság szerdai közleménye szerint az ügy elsőrendű vádlottja 2017 nyarán ismerkedett meg egy pakisztáni állampolgárral, aki felajánlotta neki, hogy vegyen részt külföldiek Európán belüli szállításában, személyenként 1500-1600 euróért.

A férfi az ajánlatot elfogadta, majd felvette a kapcsolatot az ügy további vádlottjaival, akiknek feladata a szükséges gépkocsik beszerzése, illetve a tényleges szállítás volt.

A vádlottak a harmadik országbeli állampolgárokat a déli határtól az ország északnyugati határához, esetenként közvetlenül valamely nyugati orszrágba fuvarozták. Mindannyian tudták azt, hogy a szállított személyek jogellenesen vannak Magyarországon, érvényes okmányokkal pedig nem rendelkeznek.

A vádlottak 2017 augusztusa és szeptembere között legalább 10 szállítást bonyolítottak le.

amikor 2017. szeptember 23-6n igazoltatták őket Pécsett a rendőrök, és ellenük büntetőeljárást indítottak.

Négy terhelt a nyomozás során részletes, beismerő vallomást tett, velük az ügyészség, élve az új büntetőeljárási törvény biztosította lehetőséggel, egyezséget kötött. Esetükben az ügyészség a vádiratban arra tett indítványt, hogy a bíróság az egyezséget hagyja jóvá és szabja ki az ügyészség által meghatározott, de a védelem által is megfelelőnek tartott büntetést.

A vádlottak cselekménye embercsempészés minősített esete, amelynek a büntetési tétele – a bűnszervezetben való elkövetés miatt – 5-20 évig terjed.

KategóriákPOP