Nem érzi visszásnak, hogy politikusként, az egyik fideszes alpolgármester referenseként mégis úgy mutatták be, mintha egy független civilszervezet vezetője lenne. Interjú Barkóczi Csabával.

A cikk a hirdetés után folytatódikAstroturfingnek nevezik azt a gyakorlatot, amikor a médiában álfüggetlen, álcivil megszólalókkal próbáljak politikai vagy gazdasági ügyekben befolyásolni a nyilvánosságot. Ahogy azt a Szabad Pécs megírta, valami ilyesmi történt most Pécsen is.

Barkóczi Csaba fideszes színekben méretteti meg magát a közelgő önkormányzati választáson, azonban az elmúlt hetekben többször is civilként jelent meg a médiában. Közben a városházán, Őri László fideszes alpolgármester referenseként is dolgozik. Ezért volt különösen furcsa, hogy Barkóczi és Őri egymás után szerepelnek a beszámolókban, mintha egy széles támogatói bázissal rendelkező, független civil szervezet vezetője biztosítaná feltétlen támogatásáról a városvezetést. Korábbi cikkünk kapcsán feltett kérdéseinkre nem kaptunk választ Barkóczi Csabától, így elmentünk az Ispitaaljáért Baráti Kör szombati rendezvényére, hogy személyesen tudjunk beszélni.

Még mindig alpolgármesteri referensként dolgozik?
Igen, a ciklus végéig dolgozom a városházán. Addig szól a kinevezésem. Utána meglátjuk.

Már nem elnöke a Kosztolányi Dezső Céltársulásnak?
Nem tartottam szerencsésnek megtartani az elnöki tisztséget. A céltársulás missziója, hogy a határon túli és az itt élő magyar fiatalok közötti kapcsolatokat erősítse. Négy éves a szervezet, ezalatt 2500 általános, középiskolás vagy felsőoktatási intézményben tanuló fiatalt tudtunk bevonni, így a számosság okán is látható, hogy biztos vannak az érintettek – például szülők – között olyanok, akik nem a kormánypárt szimpatizánsai. Ezért nem szeretném, ha valaki azt mondaná, hogy azért nem megy el a programjaikra, mert Barkóczi Csaba aktív politikai szerepet vállal. A politika megosztó is tud lenni. A nemzetpolitika szívügyem, pártpolitikán felül álló ügynek tartom, ezért szeretném távol tartani az önkormányzati szerepvállalásomtól.

És az Ispitaaljáért Baráti Kör? Bejegyzett, hivatalos civil szervezet lesz?
Ez egy baráti kör, itt lakom a környéken, ha lejövök és barátokkal csinálok valamit, akkor nem feltétlenül szeretném, hogy egy hivatalos szervezet keretei között érezzük jól magunkat. 

A többiek is környékbeliek?
Vegyes a kép, sokan errefelé laknak, mondhatom, hogy a nagy része ispitaaljai, de vannak régi ismerőseim, akik más városrészekből jönnek segíteni.

Hosszabb távra tervez ezzel a formációval?
Igen, vannak terveim és a választás kapcsán is sok mindenkivel beszélgetek. Mindent persze nem lehet megvalósítani, de ötlet és igény van bőven. Szeretném a városrész hagyományait újraéleszteni, a helyi identitást erősíteni, és nagyobb figyelmet fordítani a közterek rendben tartására.

A szombati rendezvény Barkóczi szerint összesen 100-150 érdeklődőt vonzott | Fotó: Otthonunk Ispitaalja – Facebook

Ezért is kérdeztem, hogy formális szervezet lesz-e és hogy kaptak-e önkormányzati támogatást? Hivatalos szervezetként könnyebb pénzhez jutni. Egy ilyen rendezvénynek (hangosítás, légvárbérlés, lovasok, íjászok) is vannak költségei.
A civil szervezetekkel rengeteg az adminisztráció. Könnyebb, ha batyus jelleggel összejövünk és megcsináljuk, amit lehet. Önkormányzati támogatást nem kaptunk, de vannak szponzorok.  

Ezek miért nem jelennek meg itt a programon? Kik ők?
Nem lenne szerencsés, hiszen választási helyzetben vagyunk, és akik felajánlották a segítségüket, azok közül nem akarok senkit kellemetlen helyzetbe hozni, mivel nem hatalmaztak fel arra, hogy megnevezzem őket. Annyit azonban elmondhatok, hogy többen közülük az Ispitaaljáért Baráti Kör segítői.

Jó, de ez ugye elvileg egy civil rendezvény. Ami véletlenül pont a választási kampány első hivatalos napjára esett.
Ez tényleg véletlen és inkább hátrány, mint előny, mert sok feladat is lenne.

A programon, ami véletlenül a kampány első napjára esett Vári Attila, fideszes polgármesterjelölt is felbukkant. Az eseményen simogatni is lehetett | Fotó: Otthonunk Ispitaalja – Facebook

Aláírásgyűjtésbe nem kezdett bele?
Nem, majd jövő héttől indítom meg jobban. Az ajánlóíveket persze felvettük. (A beszélgetés szombaton volt – a szerk.)

Elég jó listás helyen szerepel, szóval esélyes, hogy bekerül a közgyűlésbe. Melyik témákat kíséri majd kiemelt figyelemmel?
Nem szeretnék jóslásokba bocsátkozni, de dolgozom a siker érdekében. Alapvetően a helyi érdekeket szeretném képviselni. Bölcsész és közgazdász végzettségem van, így a kulturális szféra és a pécsi értékek védelme kiemelten érdekelnek.

Nem visszás, hogy civilként szólalt meg a médiában, miközben a Fidesz-KDNP-ÖPE színeiben indul az önkormányzati választáson, önkormányzati dolgozó és a jelenlegi alpolgármester referense?
Nem érzem annak, mert egy köztisztviselőnek is lehet civil megjelenése. Én soha nem is állítottam magamról, hogy civilszervezet vezetője vagyok, én egy baráti kört szervezek. Ezt a média (Hír TV, Pécs TV, PécsMa – a szerk.) kommunikálta másként. Az ispitaaljai helyi közösség szervezését, miután itt élek, akkor is csinálnám, ha nem politikai pályán gondolkodnék. Lehet, hogy nem én lennék a mai családi nap főszervezője, de eljönnék és szívesen segítenék. Azt pedig sosem titkoltam, hogy jobboldali gondolkodású vagyok, így aki követte eddigi pályafutásom, annak nem lehet meglepetés mostani szerepvállalásom.

KategóriákMETÁL